Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Liceeni în rugăciune pentru unitatea în credință

Miercuri, 25 ianuarie 2017, ultima zi din octava de rugăciune pentru unirea creștinilor, la ora 14.15, în biserica romano-catolică "Sfinții Petru și Paul" din Bacău a avut loc un moment de rugăciune al liceenilor, având ca temă: Reconciliere - iubirea lui Cristos ne constrânge (cf. 2Cor 5,14-20).

Alături de părintele Lucian Adam, inspector școlar diecezan zona Bacău, pr. Cătălin Farcaș, pr. Ioan Balan, mai mulți elevi ai Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif", ai Colegiului Național "Vasile Alecsandri", ai Colegiului Național de Artă "George Apostu", ai Colegiului Național "Gheorghe Vrânceanu", ai Colegiului Economic "Ion Ghica", ai Colegiului Național Pedagogic "Ștefan cel Mare", împreună cu doamnele lor profesoare de religie, s-au unit în rugăciunea pentru a cere de la Dumnezeu harul refacerii unității Bisericii lui Cristos.

A fost citit textul din 2Cor 5,14-20, au fost rostite reflecții și invocații prin care s-a cerut iertare pentru vinovăția disensiunilor, reconcilierea cu Dumnezeu, cu noi înșine și între noi, îndepărtarea barierelor care țin pe creștini separați. Aceste invocații au fost exprimate și prin cântări specifice temei: "Ce bine e când frații"; "Unde doi sau trei"; "Leagă-ne, Doamne".

În cuvântul de învățătură, părintele Lucian Adam a aprofundat rugăciunea lui Isus "Ca toți să fie una", a accentuat datoria și posibilitatea ca fiecare tânăr să fie apostol al unității și păcii, la școală, în familie, în grupurile de tineri etc. Fiecare s-a întors la activitatea cotidiană, hotărâți de a fi mesageri ai unității, păcii și armoniei.

Unii participanți au exprimat impresii de la această experiență:

  • "Activitatea desfășurată, azi 25 ianuarie, m-a făcut să gândesc mai mult la importanța și frumusețea unității Bisericii. Propunerea părintelui, Adam Lucian: «Să încercăm în fiecare zi să ne rugăm pentru unire tuturor creștinilor», îmi răsuna în conștiință ca o datorie urgentă. Mi-a plăcut că la rugăciunea credincioșilor s-au implicat atât elevi cât și profesori astfel am încercat și noi să fim uniți, căci «unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor». De am trăi unitatea, ar fi paradisul pe pământ! Mai sunt multe piedici de trecut, dar prin iubire, respect și colaborare, înaintăm în comuniune din ce în ce mai mult". (Rita Diana Bejan, C.E. "Ion Ghica", Bacău)

  • "Aceasta activitate a fost binevenită, căci, fiind împreună, rugăciunea noastră a fost mai sinceră și mai puternică. Rugăciunea este cea mai puternică armă prin care putem grăbi dobândirea harului unității Bisericii lui Cristos. Aș participa cu inima deschisă și la alte activități de felul acesta deoarece suntem mai uniți și există mai multă pace între noi". (Isabela Stan, C.E. "Ion Ghica", Bacău)

  • "Mi-a plăcut să particip la încheierea octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor. M-am simțit foarte bine, deoarece ne-am rugat pentru a ne îndrepta cu și mai multă forță spre iubirea lui Dumnezeu pentru ca la final să formăm o unitate puternică". (Ana-Maria Antici, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "Rugându-mă ieri pentru unitatea Bisericii, m-am simțit mult mai liniștită având conștiința împăcată că nu am lipsit de la acest eveniment minunat. Consider că această experiență trebuie repetată an de an și fiecare dintre noi ar trebui să o trăiască". (Denisa Avădăni, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

Pr. Paul Căliman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Bacău: Liceeni în rugăciune pentru unitatea în credință

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat