Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a 4-a de peste an - Anul A - 2017

Căutați dreptatea, căutați umilința (cf. Sof 2,3)!

De când oamenii au căzut în păcat și au început să umble și să trăiască în "întuneric" (cf. Is 9,1; Mt 4,16), au pierdut fericirea și drumul întoarcerii spre fericire. Au încercat oamenii mii de soluții pentru a deveni iar fericiți, dar nu au mai găsit calea întoarcerii spre fericire, căci au refuzat și refuză încă să o caute la autorul ei, adică la Dumnezeu. Ca nechibzuitul dintr-o fabulă care pescuia cu bună știință "prin iarba fără pești, numai ca să nu meargă la apa râului", tot astfel mulți oameni preferă să caute fericirea acolo unde știu sigur că nu este, numai ca să nu meargă la Dumnezeu, care le cere să lepede păcatul și să nu se întoarcă la el. Biblia spune că omul, pentru a redeveni fericit, trebuie să se elibereze de păcat și să urmeze calea lui Dumnezeu (cf. Ez 33,14-14). Dar omul nu este dispus să facă asta.

Pentru cei care voiesc să devină fericiți după căderea în păcat, Dumnezeu, în toate timpurile, și-a trimis profeții cu oferta sa de mântuire, așa cum vedem și în prima lectură de astăzi, luată din cartea lui Sofonia: "Căutați dreptatea, căutați umilința! Poate că veți fi cruțați în ziua mâniei Domnului" (Sof 2,3).

Așa cum spune Scrisoarea către Evrei: "După ce a vorbit în vechime părinților noștri prin proroci, în multe rânduri și în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârșitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul pe care l-a pus moștenitor al tuturor lucrurilor și prin care a făcut și veacurile. El, care este oglindirea slavei lui și întipărirea ființei lui și care ține toate lucrurile cu cuvântul puterii lui, a făcut curățarea păcatelor și a șezut la dreapta măririi în locurile preaînalte" (Evr 1,1-3).

Isus a venit să ne scoată din întunericul nefericirilor noastre, așa cum odinioară profetul Sofonia a venit din partea lui Dumnezeu, cerând și el părăsirea păcatului și întoarcerea la Dumnezeu, căci o altă cale nu este. Și așa cum cei vechi nu au fost dispuși să părăsească păcatul și să se întoarcă la Dumnezeu, căzând în suferințe și mai mari, cum a fost exilul babilonic, tot astfel și mulți oameni de astăzi rămân nefericiți sau cad în suferințe și mai mari, tot din cauză că nu sunt dispuși să lase păcatul și să se întoarcă la Dumnezeu. Vraja otrăvită a păcatului este atât de puternică pentru oamenii căzuți, încât puțini sunt dispuși să renunță la ea pentru adevărata fericire.

Deci, Isus, venind la noi și găsindu-ne căzuți în abisul durerii în care ne-a aruncat păcatul și din care nu mai puteam ieși singuri, ne-a oferit o scară de salvare din abisul suferințelor noastre, ne-a oferit "scara fericirilor", - așa numesc sfinții părinți cele nouă fericiri - pentru ca, practicând virtuțile cuprinse în ele, să ne putem salva din durere.

Pentru a ajunge iar în compania celor nouă coruri de îngeri, Isus ne-a întins "scara fericirilor" cu nouă trepte. După cum atunci când ne urcăm pe treptele unei scări ne depărtăm de pământ, tot astfel, atunci când lăsăm păcatul și trăim după voia lui Dumnezeu, practicând virtuțile, ne îndepărtăm de durere și urcăm spre fericire.

Iată virtuțile cuprinse în cele nouă fericiri, virtuți pe care dacă le practicăm, vom putea ajunge iar fericiți: 1. smerenia; 2. pocăința; 3. blândețea; 4. dreptatea; 5. milostenia; 6. curăția inimii; 7. pacea; 8. răbdarea în suferințe; 9. statornicia în credință.

Pentru a ne încuraja să parcurgem treaptă cu treaptă această "scară", Isus însuși a pășit pe ea înaintea noastră, practicând în mod exemplar virtuțile cuprinse în fericiri.

Biblia ne spune că Legea lui Moise a fost numită "pedagog către Cristos" (cf. Gal 3,24), iar Cristos a fost numit "sfârșitul Legii" (cf. Rom 10,4), sfârșit nu în înțelesul de curmare, ci în sensul de "țel" către care să ne îndreptăm. Și așa, precum Legea a fost un pedagog către Cristos, fericirile sunt prin Cristos, un pedagog, către "împărăția cerurilor". Iată, unde ne conduc virtuțile din fericiri: 1. smerenia ne conduce spre împărăția cerurilor. 2. pocăința ne conduce spre mângâierile divine. 3. blândețea ne conduce spre moștenirea cerului și pământului cele noi. 4. setea de dreptate ne conduce spre desăvârșirea aleșilor din cer. 5. milostenia ne conduce spre milostivirea divină. 6. curăția de inimă ne conduce spre bucuria vederii lui Dumnezeu. 7. lucrarea păcii ne conduce spre demnitatea de fii ai lui Dumnezeu. 8. răbdarea în suferințe ne conduce spre moștenirea împărăției cerurilor. 9. statornicia în credință, conduce spre fericirea veșnică.

Iată acum câteva gânduri despre fiecare fericire în parte:

1. "Fericiți cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3). Prima virtute pe care trebuie să ne-o însușim pentru a intra în împărăția cerurilor este "sărăcia cu duhul" sau "smerenia de bună voie". Ea constă în renunțarea de bunăvoie la trufia minții și la iubirea exagerată de sine, păcate care au dus la căderea îngerilor și a oamenilor. Isus a fost primul care ne-a dat un nobil exemplu de smerenie, când din Dumnezeu pentru noi s-a făcut: om, slujitor, sărac și ascultător până la moartea pe cruce (cf. Fil 2,6-8). Noi, la rândul nostru, din dragoste pentru Cristos și pentru împărăția cerurilor, trebuie să ne facem smeriți și mici, ca sfântul Ioan Botezătorul (cf. In 3,30), ca sfântul Paul (cf. 1Cor 15,9), ca sfântul Francisc din Assisi (1181-1226).

2. "Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia" (Mt 5,4). A doua virtute pe care trebuie să ne-o însușim pentru a intra în împărăția cerurilor este "plânsul pocăinței" sau "întristarea, după voia lui Dumnezeu care aduce pocăință spre mântuire (cf. 2Cor 7,10). Plângerea este mântuitoare atunci când este o expresie a pocăinței, a străpungerii inimii și a întoarcerii spre Dumnezeu. Mântuitorul s-a întristat și a plâns pentru păcatele celor din Ierusalim, Corazin, Betsaida și Cafarnaum, care nu voiau să se pocăiască (cf. Mt 11,20-24; 23,37-38). Sfântul Petru și mulți alți sfinți din toate timpurile au plâns pentru păcatele proprii și păcatele altora (cf. Mt 26,75). Oare noi avem acest plâns bun?

3. "Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul" (Mt 5,5). A treia virtute pe care trebuie să ne-o însușim pentru a intra în împărăția cerurilor este "blândețea", care ne face asemenea cu Isus, care a zis: "Învățați de la mine căci sunt blând și smerit cu inima" (Mt 11,29). "Fiți blânzi ca porumbeii!" (Mt 10,16). Fără a deveni blânzi ca Isus, ca mieii și ca porumbeii, nu vom putea intra în împărăția cerurilor.

Sfântul Francisc de Sales (1567-1622), un episcop francez, om iute din fire, a lucrat atât de mult cu harul lui Dumnezeu la caracterul său, ca a ajuns omul cel mai blând din timpul său, asemenea lui Moise (cf. Num 12,3).

4. "Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor satură" (Mt 5,6). A patra virtute pe care trebuie să ne-o însușim pentru a intra în împărăția cerurilor este "foamea și setea de dreptate". În Vechiul Testament, au flămânzit și însetat de dreptate dreptul Iov, regii David și Solomon și îndeosebi proorocii. Martirii și creștinii nedreptățiți din toate timpurile au acum privilegiul de a aștepta, datorită lui Isus Cristos, "ceruri noi și un pământ nou, în care locuiește dreptatea" (2Pt 3,13).

5. "Fericiți cei milostivi, căci ei vor afla milă" (Mt 5,7). A cincea virtute pe care trebuie să ne-o însușim pentru a intra în împărăția cerurilor este "mila". Mila izvorăște din iubirea de Dumnezeu și de aproapele; se arată prin ajutorarea trupească și sufletească a semenilor și atrage mila lui Dumnezeu asupra noastră. "Judecată este fără milă pentru cel care n-a făcut milă. Dar mila biruiește judecata" (Iac 2,13). Când ologul din naștere a cerut milă, Petru și Ioan l-au vindecat în numele lui Isus (cf. Fap 3,1-10). Isus trebuie să ne fie model în milă: "Când a ieșit Isus din corabie, a văzut mult norod; și i s-a făcut milă de ei, pentru că erau ca niște oi fără păstor" (Mc 6,34). Avem noi această milă?

6. "Fericiți cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8). A șasea virtute pe care trebuie să ne-o însușim pentru a intra în împărăția cerurilor este "curăția inimii". Isus a spus: "Dacă ochiul tău este curat, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar dacă ochiul tău este bolnav, tot trupul tău va fi plin de întuneric" (Mt 6,22-23). Tot așa și cei cu inima curată, neacoperită de ceața păcatului, pot vedea pe Dumnezeu. Cei curați cu inima sunt mai întâi cei care fug de păcate; apoi cei lipsiți de vicleșug, ca Natanael (cf. In 1,47) și ca pruncii (cf. Mt 18,3-4); apoi sunt cei care, prin strădanii și rugăciuni neîntrerupte, izbutesc să se smulgă din păcat, ca sfânta Maria Magdalena, ca Zaheu, ca sfântul Augustin și ca mulți alții.

7. "Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema" (Mt 5,9). A șaptea virtute pe care trebuie să ne-o însușim pentru a intra în împărăția cerurilor este "pacea". Profeții Vechiului Testament au descris împărăția mesianică a lui Cristos că pe o împărăție a păcii și a dreptății, iar îngerii au cântat în noaptea Nașterii Domnului: "Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor de bunăvoință" (Lc 2,14). Iar Isus, predicând, spunea: "Pace vă las vouă, pacea mea o dau vouă, nu cum o dă lumea" (In 14,27). Ca și Isus trebuie să dăm lumii o pace diferită de a lumii, pacea care deja domnește în inimile noastre: pacea în sărăcie, pacea în prigoană, pacea în boală și chiar pacea în moarte. Sfântul Francisc din Assisi (1181-1226) purta pacea, iubirea, iertarea și bucuria lui Isus peste tot. Trăiau odată două surori, una bătrână și bolnavă, dar credincioasă și cu pace; și cealaltă tânără și sănătoasă, dar necredincioasă și fără pace, care a murit curând din lipsa păcii din inimă. Biblia spune: "Cei răi n-au pace" (Is 48,22; 57,21). Cei credincioși sunt plini de pace.

8. "Fericiți cei persecutați pentru dreptate, căci a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,10). A opta virtute pe care trebuie să ne-o însușim pentru a intra în împărăția cerurilor este "răbdarea în suferințe". Vechiul Testament ne vorbește despre răbdarea în suferințe a multor profeți și drepți prigoniți din pricina luptei lor împotriva păcatelor lumii și pentru îndreptarea păcătoșilor. Isus, cel mai mare prigonit pentru dreptate, ne spune: "Dacă va urăște pe voi lumea, să știți că pe mine mai înainte decât pe voi m-a urat. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al sau; dar pentru că nu sunteți din lume, ci eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea va urăște" (In 15,18-19). Și iarăși Isus a spus: "Veți fi urâți de toți, din pricina numelui meu; dar cine va răbda până la sfârșit va fi mântuit. Când vă vor prigoni într-o cetate, să fugiți într-alta. Adevărat vă spun că nu veți isprăvi de străbătut cetățile lui Israel până va veni Fiul omului. Ucenicul nu este mai presus de învățătorul său, nici robul mai presus de domnul său. Ajunge ucenicului să fie ca învățătorul lui și robului să fie ca domnul lui" (Mt 10,22-25). Papa Pius al IX-lea (1792-1878) spunea că prigoana este semnul autenticității creștine, căci se aruncă cu pietre numai în pomul cu roade. Pentru el, Biserica avea cinci note: una, sfântă, catolică, apostolică și prigonită Biserică. "Fericiți cei persecutați pentru dreptate, căci a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,10).

9. "Fericiți sunteți când vă vor insulta, vă vor persecuta și, mințind, vor spune împotriva voastră tot răul din cauza mea. Bucurați-vă și tresăltați de veselie, căci răsplata voastră mare este în ceruri" (Mt 5,11-12). A noua virtute pe care trebuie să ne-o însușim pentru a intra în împărăția cerurilor este "perseverența în răbdare și statornicia în luptă cu păcatul până la sfârșit". Prin aceste cuvinte, Mântuitorul fericește pe cei care în viață vor avea de suferit defăimări, prigoane și chiar moarte, din pricina credinței în el și din pricina răspândirii Evangheliei în lume. Pentru credința în Dumnezeu și pentru nădejdea venirii lui Mesia au suferit prigoane toți proorocii Vechiului Testament. De pildă: profetul Ilie a fost prigonit de Ahab și Izabela, fiindcă i-a mustrat că se închinau zeului Baal (cf. 1Rg 19,2); Profetul Isaia a fost tăiat cu fierăstrăul, din porunca regelui idolatru Manase (cf. Evr 11,37); Profetul Ieremia a fost izgonit din țară și apoi ucis, pentru că i-a mustrat pe cei nedrepți (Ier 42,1-43,7). Aceleași suferințe le-au îndurat și mulți alți drepți din Noul Testament pentru credința lor (cf. Mt 23,35; Evr 11,32-40). Dar Mântuitorul Isus Cristos ne-a îndemnat să nu ne temem: "Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar sufletul nu-l pot ucide; temeți-vă mai curând de acela care poate pierde și trupul și sufletul în gheenă. Nu se vând două vrăbii pentru un ban? Și nici una dintre ele nu va cădea pe pământ fără știrea Tatălui vostru. La voi însă și firele de păr din cap vă sunt numărate. Așadar nu va temeți, voi sunteți cu mult mai de preț decât toate vrăbiile din lume" (Mt 10, 28-31). Iar sfântul Petru adaugă: "Dacă sunteți ocărâți pentru numele lui Cristos, fericiți sunteți, căci Duhul slavei și al lui Dumnezeu se odihnește peste voi" (1Pt 4,13-14).

Lectura a doua de astăzi ne spune că Dumnezeu ne-a ales și ne-a chemat la fericirea veșnică din paradis, pe noi, cei mici, pe noi, cei pierduți, pe noi, cei fără cinste și onoare. Iar noi, datorită lui Isus Cristos, pe care Dumnezeu l-a făcut pentru noi înțelepciunea, dreptatea, sfințenia și mântuirea, îl lăudăm acum pe Domnul (cf. 1Cor 1,30-31).

Psalmistul ne spune și el astăzi că în sfârșit, prin Cristos: Domnul ne-a făcut judecată dreaptă nouă, celor asupriți; ne-a dat pâine nouă, celor flămânzi; ne-a eliberat pe noi, cei închiși; ne-a deschis ochii nouă, celor orbi; ne-a ridicat pe noi, cei împovărați. Deci, noi suntem acei amărâți căzuți în păcat și în suferință de care Dumnezeu s-a îndurat, prin Isus Cristos (cf. Ps 146,7-10).

Să ne trăim în așa fel în credința noastră în Isus încât împărăția cerurilor să înceapă din inima noastră și să se reverse ca un balsam vindecător peste semenii noștri aflați în suferință.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat