Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnire de rugăciune pentru unitatea creștinilor

În cadrul săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, a avut loc în biserica ortodoxă "Intrarea Domnului în Ierusalim" din Roma, marți, 24 ianuarie 2017, o întâlnire ecumenică și rugăciune comună pentru unirea în credință. S-au întâlnit comunitățile romano-catolică, greco-catolică și ortodoxă române din Roma.

Printre cei prezenți au fost PS Siluan Ciprian Șpam, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Italia, organizatorul întâlnirii, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma, pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical Greco-Catolic "Pio Romeno" și pr. Gheorghe Militaru, parohul comunității ortodoxe "Intrarea Domnului în Ierusalim" din Roma, împreună cu un sobor de preoți ortodocși care au cântat si s-au rugat împreună cu creștinii prezenți.

Printre participanți s-au mai aflat domnul Liviu-Petru Zăpârțan, ambasadorul României la Vatican, și domnul George Bologan, ambasadorul României în Italia, reprezentanți de la consulat și alte autorități, dar și mai mulți creștini romano-catolici, greco-catolici sau ortodocși.

Cu toții au participat la rugăciunea Vecerniei Sfântului Grigore și rugăciunea Completoriului, invocându-se unirea în credință a tuturor creștinilor, rostindu-se și rugăciunea Te Deum, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, sărbătorite în aceeași zi de 24 ianuarie.

Dintre cei prezenți au luat cuvântul pr. Isidor Iacovici, care a făcut referință la textul propus pentru ziua a șaptea a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor, 2Cor 5,14-20 și Evanghelia după sfântul Ioan, spunând printre altele că "Dumnezeu a împăcat lumea cu sine prin Cristos, neținând cont de greșelile noastre, iar persoana împăcată în Cristos este chemată la rândul său să proclame reconcilierea în vorbe și în fapte". Apoi pr. Gabriel Buboi, pentru cei care caută unitatea și implicit pe Cristos, l-a propus ca exemplu pe Zaheu, o persoană care a fost în căutarea lui Isus. Ambasadorul Liviu-Petru Zăpârțan a vorbit despre actul Unirii din 1859 și importanța lui pentru România de astăzi, iar ambasadorul George Bologan i-a îndemnat pe toți cei prezenți la a rămâne uniți oriunde s-ar afla, uniți în credință, dar și ca națiune, respectând adevăratele valori și virtuți, amintind de exemplul dat de sfântul papă Ioan Paul al II-lea, care spunea că Europa respiră cu doi plămâni, unul răsăritean și unul occidental.

În final, mulțumind celor prezenți pentru participare, episcopul Siluan a făcut o sinteză a celor trăite și meditate în cele peste două ore de rugăciune, invitându-i pe toți să continue rugăciunea pentru unirea în credință, anunțând deja că în următorul an, 2018, gazda rugăciunii pentru unitatea creștinilor vor fi credincioșii romano-catolici care se adună în biserica "San Vitale" din Roma.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Roma: Întâlnire de rugăciune pentru unitatea creștinilor

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat