Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală cu privire la Duminica Bibliei în Dieceza de Iași

"Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 119,105).

Sfințiile Voastre, dragi frați și surori, dragi iubitori ai cuvântului divin,

În scrisoarea apostolică Misericordia et misera (MM), dată la Roma la 20 noiembrie 2016, cu ocazia încheierii Jubileului Extraordinar al Milostivirii, Sfântul Părinte papa Francisc a venit cu câteva decizii și totodată cu unele sugestii menite să ne ajute să continuăm să ne lăsăm învăluiți de milostivirea lui Dumnezeu, să o percepem, să o primim și să dăm mărturie cu viața noastră despre frumusețea întâlnirii cu Dumnezeu cel milostiv. Cu siguranță acesta este motivul deciziilor considerate îndrăznețe ale Sfântului Părinte; acesta este motivul pentru care Sanctitatea Sa vine și cu unele sugestii practice referitoare la continuarea inițiativelor pastorale începute în Anul Jubiliar al Milostivirii.

În acest sens, papa sugerează ca fiecare creștin să caute și să faciliteze întâlnirea cu milostivirea divină. Se poate remarca ușor faptul că scrisoarea amintită este inspirată din episodul evanghelic al întâlnirii dintre Isus și femeia păcătoasă, dintre milostivirea lui Dumnezeu și mizeria omului, o întâlnire unde "nu se întâlnesc păcatul și judecata abstractă, ci o păcătoasă și Mântuitorul" (MM 1). Tot în acest număr al scrisorii, suveranul pontif afirmă: "Isus a privit-o în ochi pe acea femeie și a citit în inima ei: a găsit acolo dorința de a fi înțeleasă, iertată, eliberată. Mizeria păcatului a fost învăluită de milostivirea iubirii" (MM 1). De altfel, întreaga scrisoare este îmbibată de cuvântul lui Dumnezeu, atât de familiar papei.

Sfântul Părinte nu ezită să ne îndemne să continuăm lucrarea de evanghelizare a comunităților noastre, anunțând totdeauna și în orice ocazie iubirea milostivă a lui Dumnezeu. În acest sens - spune papa - o semnificație aparte o are ascultarea cuvântului lui Dumnezeu (MM 6). De aceea, la nr. 7 al scrisorii, papa Francisc exprimă o dorință poate surprinzătoare pentru întreaga Biserică Catolică: "Este dorința mea vie ca acest cuvânt al lui Dumnezeu să fie mereu mai celebrat, mai cunoscut și mai răspândit, pentru ca prin el să fie înțeles mai bine misterul iubirii care iese din acel izvor al milostivirii" (MM 7).

Spunând acestea, papa vine cu o inițiativă pastorală frumoasă: "Ar fi oportun ca fiecare comunitate, într-o duminică din anul liturgic, să poată reînnoi angajamentul pentru răspândirea, cunoașterea și aprofundarea Sfintei Scripturi: o duminică dedicată în întregime cuvântului lui Dumnezeu".

Luând act de dorința exprimată de Sfântul Părinte papa, la sugestia Oficiului pentru Pastorația Biblică, a profesorilor de la Seminarul nostru de la Iași, consultând și membrii Comisiei episcopale a diecezei noastre și Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente, hotărâm să instituim și noi:

Duminica Bibliei
în
Duminica a IV-a din Postul Mare (26 martie 2017), Duminica "Laetare".

E o invitație și o fericită ocazie de a experimenta bucuria întâlnirii cu Domnul în cuvântul său, întâlnirea cu milostivirea sa care ne este atât de frumos și bogat transmisă în întreaga Sfântă Scriptură, în Biblie.

Ne unim și noi, așadar, cu Sfântul Părinte și cu dorința lui pentru întreaga Biserică Catolică de a celebra în fiecare an, în duminica mai sus amintită această Duminică a Bibliei.

Știm cu toții că misiunea noastră, a preoților, este să anunțăm evanghelia, cuvântul lui Dumnezeu: această slujire este semnificată de gesturile de înmânare a evangheliei în ziua hirotonirii noastre, precum și în ziua începerii misiunilor noastre pastorale. De aceea, fiecare părinte paroh este invitat să țină cont de această inițiativă, să pregătească respectiva duminică în așa fel încât cuvântul lui Dumnezeu - Biblia - să fie cu adevărat celebrat, anunțat și venerat, așa cum ne sugerează Sfântul Părinte.

Din punctul de vedere al celebrării și venerării cuvântului, Duminica Bibliei este ocazia cea mai potrivită pentru a săvârși gesturile liturgice care scot în evidență Sfânta Scriptură: în cadrul procesiunii de la intrare să fie inclus și Evangheliarul care va fi așezat apoi pe altar; amvonul să fie ornat cu flori și pus în valoare printr-o iluminare specială; la proclamarea evangheliei Duminicii, care ar putea avea loc și prin cântare, să se organizeze o procesiune cu Evangheliarul de la altar către amvon, gest care să includă folosirea lumânărilor și a tămâierii; după proclamarea evangheliei, cartea liturgică să fie lăsată deschisă într-un loc vizibil din spațiul altarului; la predică să fie subliniată necesitatea citirii, meditării și înțelegerii cuvântului lui Dumnezeu. S-ar putea, de asemenea, pregăti un moment de Lectio divina pentru toată comunitatea parohială sau pentru diferitele categorii de vârstă, moment celebrat eventual în timpul adorației sau vecerniei, cu scopul de a sublinia relația de nedespărțit dintre cuvântul lui Dumnezeu și Euharistie, dar și caracterul evident de rugăciune al citirii, ascultării și meditării cuvântului"

Pentru toate acestea, se va putea face referință la diferitele materiale ajutătoare existente deja sau se vor putea da curs inițiativelor semnalate de Oficiul pentru Pastorația Biblică sau de materialele puse la dispoziție de site-urile cunoscute sau de cel al oficiului, precum și de cele în formă tipărită. Avem încrederea că pr. Pătrașcu Eduard, responsabil al acestui oficiu atât de important în viața diecezei noastre, se va îngriji de pregătirea acestei duminici, dorită și recomandată de Sfântul Părinte papa Francisc care ne cheamă să nu uităm că iubirea și milostivirea Părintelui ceresc continuă și că trebuie să înflăcăreze toată trăirea noastră de credință.

Aducându-ne aminte de grija Maicii Domnului, Maica cuvântului și de atitudinea ei față de tot ce i-a descoperit Domnul prin mesagerii săi cu privire la Fiul ei, Cuvântul "care s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14), suntem chemați cu adevărat să o urmăm și să acordăm mesajului divin adeziunea și prețuirea noastră, meditându-l în inima noastră și transformându-l în fapte pentru care am fost și suntem aleși să-l vestim fără încetare la toate popoarele. Cu acel "da" de la Buna-Vestire, Fecioara Maria "s-a lăsat total în brațele lui Dumnezeu, fără nicio rezervă, și s-a consacrat în întregime pe sine, în calitate de slujitoare a Domnului, persoanei și operei Fiului său" (Redemptoris Mater, nr. 13). Ea a știut să păstreze fără încetare toate acele cuvinte meditându-le în inima ei (cf. Lc 2,19).

Suntem încrezători că această duminică a bucuriei, anticipare a marii sărbători a Paștelui poate deveni o ocazie - an de an - de a-i mulțumi lui Dumnezeu împreună cu comunitățile noastre parohiale pentru darul cuvântului său transmis nouă prin Biblie. Totodată, poate fi un bun prilej de a reînflăcăra darul lui Dumnezeu pe care l-am primit prin impunerea mâinilor (cf. 2Tim 1,6), devenind astfel apostoli ai evangheliei lui Cristos. Și nu în ultimul rând, poate fi un bun semnal dat credincioșilor noștri să se hrănească - așa cum suntem chemați să facem și noi zi de zi - din cuvântul lui Dumnezeu, să-l citească, să-l iubească și să-l trăiască, după cum ne îndeamnă și psalmistul: "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 119,105).

Cu bucuria și binecuvântarea noastră.

Iași, 1 ianuarie 2017

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat