Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vincențienii, un An jubiliar pentru cei 400 de ani de la întemeiere

Cu tema: "Am fost străin și voi m-ați primit..." (Mt 25,35), Familia Vincențiană din toată lumea inaugurează un An jubiliar pentru a celebra al patrulea centenar al întemeierii carismei sale în slujba săracilor. Anul 1617 a fost decisiv pentru vocația fondatorului sfântul Vincențiu de Paul prin două evenimente: la 25 ianuarie, sărbătoarea convertirii sfântului Paul, sfântul a predicat "prima predică a misiunii" la Folleville, în Franța, după ce un țăran muribund, la sfârșitul unei spovezi, s-a plâns de abandonarea spirituală a săracilor în zonele rurale. După câteva luni, în august același an, sfântul Vincențiu în timpul experienței sale de paroh la Châtillon, a venit din nou în contact cu sărăcia și mizeria și a înțeles că era necesar "să fie instruiți oamenii", să fie făcuți conștienți de propria demnitate, a-i face să trăiască viața la un nivel mai înalt ca ființe umane și să învețe adevărul proiectului lui Dumnezeu.

Evenimentele de la Folleville și de la Châatillor au marcat începuturile carismei vincențiene, care astăzi celebrează 400 de ani de drum, mereu în slujba celor mai nevoiași, urmând exemplul fondatorului, patron universal al operelor de caritate. Familia Vincențiană este prezentă în cele cinci continente cu o mare varietate de slujiri: misiuni, asistență sanitară pentru cei fără locuință fixă, pentru refugiați, copiii abandonați, fetele mame, de asemenea instruire, formare, promovare și dezvoltare. Actualmente, Familia Vincențiană este compusă din 225 de filiale de diferite comunități de consacrați, laici și asociații în peste 80 de țări în toată lumea.

Între ramurile cele mai cunoscute trebuie amintite: Asociația Internațională a Carității (AIC); Congregația Misiunii, Fiicele Carității, întemeiate de sfânta Luisa de Marillac; Societatea Sfântului Vincențiu de Paul, întemeiată de fericitul Federico Ozanam; Asociația Medaliei Miraculoase; Tineretul Marian Vincențian (JMV); Misionarii Seculari Vincențieni (MISEVI); Surorile Carității al sfintei Ioana Antida Tauret și așa mai departe.

Superiorul general al Congregației Misiunii și al Societății Fiicelor Carității, părintele Tomaž Mavriè, C.M., a invitat să se trăiască Anul jubiliar cu experiența a patru proiecte comune. Înainte de toate, pelerinajul relicvei inimii sfântului Vincențiu de Paolo început miercuri, 25 ianuarie, la Folleville, în Franța, care va continua în toate țările unde este prezentă realitatea vincențiană. Apoi un proiect în care vor putea să intervină toate ramurile Familiei Vincențiene în slujba străinilor, refugiaților, celor fără adăpost și migranților. În program este și un simpozion internațional, în timpul cărui a se va reflecta asupra actualității carismei misiunii și carității, care se va ține la Roma între 13 și 15 octombrie 2017 și care va culmina cu audiența papei Francisc. În sfârșit, Festivalul Internațional de Cinema, în cadrul căruia se va ține un focus asupra vieții sfântului Vincențiu de Paul.

(După Zenit, 26 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat