Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a continuat miercuri, 25 ianuarie 2017, la ora 17.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, acolo unde a avut loc încheierea acestei săptămâni de rugăciune. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alăturându-se 25 de preoți de la parohiile și congregațiile din localitate, persoane consacrate și credincioși veniți din toate colțurile Iașului.

"Iubirea lui Cristos ne constrânge" a fost tema propusă pentru ultima zi din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Cu un ochi îndreptat spre Cristos, care este țelul fiecăruia dintre noi, și un ochi către cel de lângă noi, fiecare ne-am rugat ca împreună să depășim toate barierele existente între noi. Prin cântarea de la începutul celebrării fiecare și-a exprimat dorința, adânc înrădăcinată în suflet, de unitate și de comuniune.

Au urmat rugăciuni în care a fost invocat Duhul Sfânt și rugăciuni de reconciliere recitate de preoți. Ca și semn particular al acestei celebrări au fost cele 12 cărămizi, purtate în fața altarului de 12 persoane, cărămizi din care s-a format simbolic un zid, reprezentând păcatele noastre și diviziunile între creștini

PS Petru Gherghel a dorit ca în cadrul omiliei să reamintească tuturor că reconcilierea dintre Dumnezeu și oameni este punctul central al credinței noastre creștine. Excelența sa a subliniat că iubirea lui Cristos ne constrânge să introducem împăcarea cu Dumnezeu în toate dimensiunile vieții noastre. Preasfințitul a insistat că "este de datoria noastră să ne îndreptăm spre Dumnezeu și să știm că el este unul și întreit, că în sânul sfintei Treimi este armonie și desăvârșire; este o datorie a noastră să ne deschidem urechile și inima ca să primim ceea ce Cristos ne-a învățat și ne învață". La sfârșit, episcopul de Iași i-a îndemnat pe toți credincioșii să răspundă la întrebarea: "Doamne, ce vrei să fac? - Vreau, Doamne, să te iubesc, să contribui la împărăția ta, la Biserica ta și la bucuria de a fi pe pământ fii și fiu al tău?".

După omilie, în timp ce corul "Juvenes Ecclesiae" a intonat un cântec pentru gloria crucii, s-a dărâmat zidul simbolic din fața altarului și s-a construit o cruce din acele cărămizi.

Apoi a urmat mărturisirea Crezului, stropirea cu apă sfințită și recitarea Rugăciunii domnești. În cele din urmă toți și-au oferit semnul iubirii frățești după care au cântat, în semn de mulțumire și de iubire frățească, "Ce bine e când frații în Domnul se iubesc".

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a adresat mulțumiri preoților, tinerilor și credincioșilor care au participat la rugăciunea din această seară și la întreaga săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

La sfârșit pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism, a amintit inițiativa episcopului Petru Gherghel care, în decursul celor opt zile de rugăciuni, în fiecare seară, înainte de sfânta Liturghie, s-a unit cu credincioșii din catedrală, în rugăciune, recitând sfântul Rozariu cu intenții pentru unitatea creștinilor. A amintit și câteva dintre inițiativele de rugăciune comună din bazilica "Sfântul Paul" de la Roma, în această octavă de rugăciune pentru unitatea creștinilor, rugăciuni la care au luat parte și reprezentanți din bisericile anglicană, valdeză, luterană, dar și cea ortodoxă.

Toți cei prezenți la această celebrare ecumenică au plecat la casele lor edificați de minunățiile pe care le-am putea avea împreună, dornici ca, prin vorbele, faptele și viața lor, să dea mărturie despre vestea cea bună care ne-a fost lăsată de Isus.

Gabriel Iulian Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

* * *

Înregistrarea video a celebrării:

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat