Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe același drum

Dialogul dintre catolici, anglicani și metodiști

De Anthony Currer

Asistent din secțiunea occidentală de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Întâlnindu-l în Vatican pe arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, în iunie 2014, papa Francisc a rostit aceste cuvinte: "Trebuie să mergem împreună". Imaginea drumului este o temă îndrăgită de pontif, așa cum demonstrează multe dintre discursurile sale, și face parte din viziunea pe care o are el despre Biserică. Vorbind clerului și laicilor reuniți la Assisi, la 4 octombrie 2013, papa Francisc a afirmat: "Cred că aceasta este cu adevărat experiența cea mai frumoasă pe care o trăim: a face parte dintr-un popor pe drum, pe drum în istorie, împreună cu Domnul său, care merge în mijlocul nostru! Nu suntem izolați, nu mergem singuri, ci suntem parte a unicei turme a lui Cristos care merge împreună". Această idee de Biserică este forate utilă pentru relațiile noastre ecumenice. Această imagine a fost preluată cu entuziasm în diferite contexte și de alți lideri creștini. Însă i-au conferit un sens și mai deplin îndeosebi două momente care au avut loc în 2016 în cadrul relațiilor dintre anglicani și catolici, ajutându-ne să discernem cu claritate mai mare ce înseamnă a merge împreună cu partenerii noștri ecumenici.

Aceste două momente au coincis cu începutul și cu sfârșitul celebrării vesperelor co-prezidată de papa Francisc și de arhiepiscopul Welby în biserica "San Gregorio al Celio" la 5 octombrie 2016, cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a întâlnirii istorice dintre fericitul papă Paul al VI-lea și arhiepiscopul Michael Ramsey. Atunci, pentru prima dată în istorie, a fost semnată o Declarație comună între un papă și un arhiepiscop de Canterbury; acest eveniment dădea mărturie despre dorința ambelor comunități de a merge spre "unitatea în adevăr". În manieră asemănătoare, papa Francisc și arhiepiscopul Welby au semnat o Declarație comună în momentul în care au intrat în "Sfântul Grigore", înainte de a îmbrăca veșmintele liturgice. Aceasta este a șaptea dintre Declarațiile semnate până astăzi; aceste documente au devenit un instrument util pentru a defini și a orienta relațiile ecumenice dintre catolici și anglicani. La încheierea liturgiei, un gest fără precedent a întărit ulterior speranța noastră de a continua drumul întreprins împreună. Papa Francisc și arhiepiscopul Welby au conferit împreună un mandat special unor perechi de episcopi, fiecare compusă dintr-un anglican și un catolic care aparțin aceleiași regiuni, provenind din nouăsprezece țări. Acești episcopi au primit misiunea de "a rămâne uniți în predicarea Evangheliei în lume și în slujirea celor care sunt mai vulnerabili și marginalizați". Toți episcopii sunt membri ai Comisiei internaționale anglicane-catolice pentru unitate și misiune (IARCCUM), care se străduiește să promoveze receptarea rezultatelor dialogului teologic traducând declarațiile teologice comune în acțiuni concrete de mărturie și de misiune în lume. Cele două evenimente ne pot furniza lentilele prin care să privim la un an deosebit de intens în relațiile ecumenice, pentru a înțelege cum anglicani și catolici pot să meargă și mai apropiați.

Înainte de toate trebuie spus că drumul comun ia în serios diferențele teologice: nu se bazează pe un "fals irenism" (Unitatis redintegratio, 11). Papa Francisc și arhiepiscopul Welby au afirmat că, deși predecesorii lor în urmă cu cincizeci de ani au recunoscut "piedici serioase" în calea refacerii unității depline în credință și în viața sacramentală, n-au fost descurajați să demareze "un serios dialog teologic întemeiat pe Evanghelii și pe vechile tradiții comune". Astăzi aceste piedici se centrează pe teme referitoare la hirotonirea femeilor și pe aspecte morale legate de sexualitatea umană; în spatele acestor problematici, există chestiunea despre cum și unde este exercitată autoritatea în cadrul comunității creștine. A merge împreună implică faptul că, deși nu reușim încă să vedem o soluție la aceste piedici, suntem conștienți că împărtășim ceea ce este esențial în credința creștină și că suntem pelerini care mergem pe același drum. Așa cum afirmă Declarația comună: "Divergențele menționate nu ne pot împiedica să ne recunoaștem reciproc frați și surori în Cristos în virtutea Botezului nostru comun. Nici n-ar trebui să ne rețină vreodată de la a descoperi și de la a ne bucura în credința creștină profundă și în sfințenia pe care le găsim în tradițiile celuilalt"-

Pentru aceste motive, și pentru că, fiind pelerini, recunoaștem unii în alții dorința de a răspunde cu fidelitate la chemarea Domnului, suntem încrezători că, mergând împreună, ne îndreptăm spre un timp nou și un loc nou unde va fi posibilă unitatea deplină voită de Domnul. Așadar papa Francisc și arhiepiscopul Welby au reconfirmat angajarea de a duce înainte dialogul teologic, insistând asupra faptului că piedicile, oricât ar fi de mari, nu vor trebui să ne inducă să "diminuăm eforturile noastre ecumenice". Faptul de a ne recunoaște ca frați și surori în Cristos, precum și credința și sfințenia pe care le vedem unii în alții, trebuie să se exprime în mod necesar în rugăciune: "nu numai că putem să ne rugăm împreună", insistă Declarația din 2016, "ci trebuie să ne rugăm împreună, dând glas credinței și bucuriei pe care le împărtășim în Evanghelia lui Cristos". Celebrarea vesperelor co-prezidată de papa și de arhiepiscopul de Canterbury, cu imnuri și psalmi cântați în latină și în engleză de corurile capelei sixtine și al abației de Westminster, a fost o mărturie elocventă a acestui ecumenism spiritual. Pentru pelerini, însuși drumul este o rugăciune; așadar, a merge împreună implică, în mod necesar, a ne ruga împreună și asta nu numai în timpul ocaziilor speciale și al evenimentelor comemorative, ci la toate nivelurile vieții Bisericii, în așa fel încât rugăciunea comună să devină o cutumă a trăirii.

Ca două comunități peregrinante, străbatem o societate care are nevoie de vestea bună a lui Isus Cristos și de vindecarea și de speranța oferite nouă de victoria sa asupra păcatului și asupra morții. Declarația comună descrie această misiune ca o misiune de dus înainte atât prin cuvinte cât și cu acțiune. Mersul nostru împreună în misiune trebuie să acorde atenție "distrugerii mediului, care-l ofensează pe Creator" și trebuie să înfrunte și păcatul individual și social care amenință demnitatea persoanei. Papa și arhiepiscopul au arătat cu degetul spre o cultură a indiferenței care ne izolează de luptele și de suferințele fraților noștri și ale surorilor noastre, o cultură a risipei care marginalizează și rebutează viața celor mai vulnerabili, o cultură a urii care alimentează violența războiului și terorismului. Împotriva la toate acestea, creștinii, lucrând împreună, pot să mărturisească valoarea inestimabilă a oricărei vieți umane prin programe care oferă instruire, îngrijiri sanitare, hrană, apă curată și care încearcă să favorizeze pacea. Declarația se încheie definindu-i pe episcopii de la IARCCUM și mandatul lor ca un instrument pentru a promova această misiune comună până la "marginile pământului", adică, după interpretarea menționată precedent în text, până la "cei care sunt la marginile și la periferiile societăților noastre".

În 2000, episcopii anglicani și catolici s-au reunit la Mississauga, aproape de Toronto, în Canada. Pe baza acestei întâlniri Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Anglican Communion Office au decis să instituie IARCCUM ca o comisie permanentă. A cincizecea aniversare a întâlnirii dintre Paul al VI-lea și arhiepiscopul Ramsey a furnizat o bună ocazie pentru a-i reuni din nou pe episcopii de la IARCCUM. Precum Comisia teologică de dialog catolică-anglicană (ARCIC), și IARCCUM are doi co-președinți, episcopul David Hamid (anglican) și arhiepiscopul Donald Bolen (catolic), și doi co-secretari, reverendul John Gibaut de la Anglican Communion Office și cel care scrie, reprezentând Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Grupul director ține o video-conferință o dată pe lună și secretarii mențin în mod obișnuit un contact cu episcopii de la IARCCUM.

Episcopii care au primit mandatul lor în timpul vesperelor din 5 octombrie s-au întâlnit anterior la Canterbury, de la 30 septembrie la 4 octombrie, și apoi la Roma, de la 4 la 7 octombrie. Ei reprezintă țări și regiuni din toată lumea: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Malawi, Anglia, Franța, Ghana, Hong Kong, India, Irlanda, Orientul Mijlociu, Melanezia, Noua Zeelandă, Pakistan, Papua Noua Guinee, Africa de Sud, Statele Unite ale Americii. Tema întâlnirii a fost: "Noi pași pe calea unui vechi pelerinaj: împreună de la Canterbury la Roma". În acest pelerinaj comun, episcopii s-au rugat împreună în fața mormântului sfântului Toma Becket și al sfântului Augustin la Canterbury, și al sfântului Petru și al sfântului Paul la Roma. În afară de a celebra împreună vesperele la "Sfântul Grigore", episcopii s-au unit cu comunitatea din catedrala de la Canterbury pentru rugăciunea de seară și au luat parte la respectivele celebrări euharistice atât la Canterbury cât și la Roma. O ocazie de reculegere deosebit de semnificativă a fost rugăciunea de dimineață prezidată de arhiepiscopul Welby la altarul mormântului sfântului Petru în bazilica vaticană.

În afară de asta, în dimineața de 5 octombrie, la Universitatea Pontificală Gregoriana, episcopii de la IARCCUM au luat parte la o întâlnire, în timpul căreia Anna Rowlands și reverendul Nicholas Sagovky au vorbit despre doctrina socială din ambele tradiții, catolică și anglicană, Paul Murray și Paula Gooder au ilustrat lucrarea lui ARCIC și reverendul Etienne Veto a expus perspectivele viitoare ale angajării ecumenice. Episcopii au primit și un exemplar al Looking towards a Church fully Reconciled, un volum publicat înainte de întâlnire și care conține declarațiile comune ale ARCIC II (1983-2005), împreună cu material introductiv și alte materiale ajutătoare furnizate de membrii actualei comisii. Fiecărei perechi de episcopi li s-a cerut o scurtă prezentare comună a contextului lor și a provocărilor pastorale pe care trebuie să le înfrunte. Asta i-a determinat să caute ulterioare posibilități de aprofundare a angajării lor ecumenice pentru a răspunde la exigențele din respectivele lor regiuni. Acest proces i-a ajutat pe episcopii de la IARCCUM să formuleze o declarație care a fost făcută publică la sfârșitul întâlnirii și care se intitulează "A merge împreună: slujirea comună adusă lumii și mărturia evangheliei".

În declarația lor, episcopii au afirmat că "rugându-ne și studiind împreună am observat complementaritatea doctrinei noastre sociale și a eforturilor noastre pastorale care au ca scop acela de a trăi Evanghelia milostivirii și a iubirii" și s-au angajat în căutarea de modalități concrete, pentru ca acordurile teologice ale ARCIC "să poată transforma ulterior viața noastră eclezială". Ei au găsit un "ecumenism al crucii" care îi unește și care îi determină să stea de partea săracilor și să "reveleze prezența lui Cristos între cei care trăiesc la marginile lumii". În cursul conversațiilor lor, episcopii au vorbit foarte sincer despre experiența eșecului în cadrul comunităților lor creștine, la care s-au referit cu termenul "ecumenismul umilirii". Se citește în declarația lor: "Regretăm eșecurile noastre și împărtășim sfâșierea comunităților noastre ecleziale. N-am reușit să-i protejăm pe cei care sunt vulnerabili: pe copii de abuzurile sexuale, femeile de violență, pe cei lipsiți de exploatare. În această comuniune de rușine, recunoaștem că slăbiciunea mărturiei date de noi chemării lui Dumnezeu care ne îndeamnă la viața în comunitate a contribuit la izolarea de indivizi și de familii și chiar la acea secularizare care-l scoate pe Dumnezeu din spațiul public". Episcopii au luat forță din această admitere comună și au scos speranță din constatarea că membrii comisiei deja colaborează în mod creativ și eficace în exercitarea slujirii lor. Așa cum episcopii de la IARCCUM au fost izvor de inspirație unii pentru alții, tot așa speră să poată fi astfel pentru confrații lor în episcopat, pentru cler și pentru credincioșii din respectivele lor regiuni. Rugăciunea finală cu care Papa Francisc și arhiepiscopul Welby au conferit episcopilor misiunea lor cuprindea următoarele cuvinte: "Fie ca spiritul ecumenic în care mărturisiți Evanghelia să poată fi un semn capabil să transforme comunitățile noastre. Și de acesta să poată fi inspirați catolicii și anglicanii pretutindeni pentru a da o mărturie comună în fața lumii".

Mandatul conferit episcopilor amintea descrierea făcută de sfântul Beda despre misiunea sfântului Augustin, debarcat în Anglia sub stindardul crucii și sub imaginea Mântuitorului. A merge împreună înseamnă că, la orice nivel al Bisericii, catolicii trebuie să fie văzuți mergând împreună cu partenerii lor ecumenici. Faptul că vestim Evanghelia și prestăm slujire celor marginalizați și celor mai vulnerabili împreună este parte vitală a mărturiei noastre în lume. A merge împreună cere creștinilor să arate vizibil, în toate modurile posibile, că sunt uniți.

În afară de asta, au reflectat, în declarația lor, despre ce înseamnă a fi adevărați tovarăși de pelerinaj. În această privință, au făcut referință la cuvintele arhiepiscopului de Canterbury, care a afirmat: "Să devenim vindecători unii ai altora mergând unii alături de alții și vindecând rănile lumii". Acesta este probabil ultimul element al unui ecumenism al drumului comun. A ne concepe ca tovarăși de pelerinaj înseamnă a înțelege că facem aceeași călătorie, că străbatem aceeași lume și că trebuie să înfruntăm aceleași probleme și aceleași provocări. Din conversațiile dintre episcopi a reieșit că anglicanii și catolicii experimentează provocarea de a fi comuniuni mondiale într-o lume caracterizată de mari diferențe culturale și politice. În cursul călătoriei, va fi inevitabil uneori să se eșueze și să-și facă rău. Totuși, "adevărații tovarăși de pelerinaj" se îngrijesc de rănile reciproce.

Această temă este și în centrul lucrării lui ARCIC. În timpul adunării plenare ținute de la 11 la 19 mai 2016 la Toronto, la mănăstirea "Saint John", și găzduită de ordinul anglican al Surorilor "Saint John the Divine", Comisia a lucrat la schița unui document intitulat "A merge împreună pe calea comuniunii: ceea ce anglicanii și catolicii învață despre Biserică, la nivel local, regional și universal". Munca urmează metodologia "ecumenismului receptiv": în document, fiecare parte recunoaște dificultățile și tensiunile prezente în instrumentele de comuniune care acționează la diferite niveluri în Biserică și încearcă să găsească ceea ce poate să fie învățat de ceilalți parteneri ecumenici. Arhiepiscopul Welby a vorbit în mod elocvent despre această metodologie în timpul rugăciunii de seară ținută în abația de Westminster pentru a aminti lucrarea lui Anglican Centre, care în 2016 a celebrat cei cincizeci de ani ai instituirii sale, ca rod direct al întâlnirii dintre arhiepiscopul Ramsey și Paul al VI-lea. Arhiepiscopul Welby a afirmat: "Obiceiurile asumate de-a lungul secolelor ne fac să ne simțim în ordine cu neunirea. Mă rog pentru ca ARCIC să întrerupă neunirea noastră".

Acest concept al mersului împreună și al învățării unii de la alții poate să fie aplicat și relațiilor dintre Biserica catolică și Consiliul Metodist Mondial (CMM). La 7 aprilie 2016, o delegație a CMM l-a întâlnit pe Papa Francisc, care, adresându-se grupului, a afirmat: "Catolicii și metodiștii au mult de învățat unii de la alții despre modul de a înțelege sfințenia și despre modul de a căuta să fie trăită". Apoi Sfântul Părinte a citat o frază celebră din Scrisoarea către un catolic roman a lui John Wesley: "Dacă încă nu putem gândi în același mod în toate lucrurile, putem măcar să iubim în același mod". Spunând asta, Papa s-a referit la declarația comună a Comisiei internaționale metodistă-catolică, intitulată "Chemarea la sfințenie", care a fost terminată anul acesta și prezentată la Conferința metodistă mondială ținută la Houston de la 30 august la 3 septembrie. Documentul tratează tema sfințeniei din punctul de vedere al antropologiei, al harului, al practicii devoționale și al escatologiei creștine. Fiecare capitol se încheie cu un exemplu de sfințenie care provine din tradiția catolică și din tradiția metodistă; un adaos oferă rugăciuni din ambele tradiții. Ultimul capitol al declarației este intitulat: "A crește împreună în sfințenie: a ne deschide la mărturia comună, la devoțiune și la slujire". Comisia, folosind imaginea celor doi discipoli pe drumul din Emaus, scrie: "Mergem pe același drum, încercând să-l urmăm cu fidelitate pe același Domn, având dorința de a fi conduși de același Duh și tânjind să găsim aceeași identitate ca fii ai aceluiași Tată". Documentul menționează importanța amplă a consensului obținut în aproape cincizeci de ani de dialog între catolici și metodiști, dar constată și că "consensul și convergența mărturisite de aceste texte încă n-au produs transformarea pe care ne-o doream în relațiile noastre". În ultimul capitol, Comisia schițează așadar acordurile obținute cu documentul respectiv și sugerează, pe baza acestor acorduri, căi care pot fi parcurse de catolici și metodiști pentru a mărturisi împreună credința lor. Textul este în linie cu ceea ce a fost exprimat de reverendul Robert Gribben, președinte al comisiei din CMM pentru relațiile ecumenice, ca urmare a vizitei efectuate de Consiliu la Papa Francisc. Referindu-se la dialogul teologic, Gribben a afirmat că el a făcut "o muncă excepțională, eliberând drumul pe care vom putea să-l parcurgem împreună".

Încă de la începutul pontificatului său, Papa Francisc a demonstrat dorința sa "nerăbdătoare" de a schimba lucrurile și de a merge spre unitate. În Declarația comună, el scrie, împreună cu arhiepiscopul Welby: "Suntem nerăbdători să continuăm". Pentru aceasta, nu trebuie să așteptăm ca să fie realizată unitatea deplină înainte de a începe să împărtășim viața noastră eclezială cu partenerii noștri ecumenici. Episcopii de la IARCCUM au afirmat: "Suntem ținuți să exprimăm comuniunea noastră reală dar insuficientă în această fază a pelerinajului nostru și slujirea comună adusă lumii și în mărturisirea Evangheliei". Dacă, pe de o parte, luăm în serios diferențele noastre, pe de altă parte trebuie să luăm în serios la fel credința creștină care ne unește și care a fost exprimată în promisiunile baptismale. Pentru că, prin botez, am devenit frați și surori în Cristos, trebuie să ne străduim să depășim divergențele noastre, trebuie să ne rugăm împreună, să vestim împreună iubirea mântuitoare a lui Dumnezeu în Isus Cristos și să lucrăm împreună pentru binele celor care suferă în această lume. Faptul că Duhul este prezent și activ în frații noștri și în surorile noastre creștini înseamnă că tocmai de ei ar putea să fie administrat harul cu care Domnul ne vindecă. Asta ne poate surprinde probabil, așa cum istoria relatată de Isus despre samariteanul care a vărsat untdelemn și vin pe rănile omului agresat de tâlhari a uimit mulțimea din Galileea. Imaginea drumului comun folosită de Papa Francisc - am văzut asta - se aplică bine la relațiile noastre cu anglicanii și cu metodiștii. Asta înseamnă: a trăi încă de acum, în toate modurile posibile, comuniunea care deja ne unește. Așa cum a evidențiat Papa Francisc în omilia rostită anul trecut în timpul celebrării vesperelor la "Sfântul Paul din afara zidurilor": "În timp ce suntem în drum spre comuniunea deplină dintre noi, putem deja să dezvoltăm multiple forme de colaborare, să mergem împreună și să colaborăm pentru a favoriza răspândirea Evangheliei. Și mergând și lucrând împreună, ne dăm seama că suntem deja uniți în numele Domnului. Unitatea se face mergând".

(După L'Osservatore Romano, 25 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat