Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat luni, 23 ianuarie 2017, la Căminul de bătrâni "Casa «Sfântul Iosif»" (Bucium) al Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe".

După cuvântul de salut adresat de către celebrantul principal, Mons. Alois Fechet, și după invocarea Duhul Sfânt, am fost invitați cu toții să recunoaștem și să cerem iertare pentru acele păcate care ne împiedică drumul spre unitate și mai ales, care umbresc în Biserică și în fiecare dintre noi chipul Mântuitorului. De aceea, șapte persoane, de vârste, religii și funcții diferite au dărâmat, încet-încet, zidul care ne desparte de chipul iubitor al lui Isus Cristos. Gestul sugestiv ne-a ajutat să ne simțim părtași la dorința de unitate care, în aceste zile ale octavei de rugăciune, crește din ce în ce mai mult în noi.

Pr. Marius Cojan, vicar al Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, ne-a edificat prin cuvântul său de învățătură. Ne-a ajutat să ne apropiem mai mult de comunitatea primilor apostoli, care, de caracter și de funcții diferite și ne-a invitat să privim nu la ceea ce ne separă, ci la cel care ne unește, iar diferențele dintre noi, asemenea cărămizilor care au fost dărâmate să devină o treaptă pe care să pășim pentru a ne apropia de Isus. Pr. Marius și-a încheiat omilia cu o frază deosebită: "În cele esențiale: unitate; în cele neesențiale: libertate; iar în toate: iubirea".

În timp ce toți participanții, catolici, ortodocși, greco-catolici ne-am dăruit un semn al păcii, cărămizile zidului dărâmat au devenit semn al mântuirii, au devenit semn al crucii.

Cuvântul de mulțumire al părintelui Alphonse Bakthis Walagan, SDC, a fost adresat preoților concelebranți care, prin zelul pastoral și mărturia lor de viață, ne îndeamnă și pe noi la fapte bune și la o viață coerentă, a mulțumit surorilor guanelliane care îngrijesc cu dăruire persoanele nevoiași fără a ține cont de religie. A mulțumit tinerelor de la Casa Providenței, seminariștilor guanellieni, persoanelor vârstnice care sunt speranța noastră. A mulțumit aspiranților cooperatori guanellieni prezenți și nu în ultimul rând a mulțumit prietenilor și tuturor credincioșilor care s-au unit cu noi în rugăciune.

Pr. Bakthis a mulțumit în mod deosebit părintelui Dumitru Carp, paroh al bisericii "Pogorârea Duhul Sfânt" din cartierul nostru. Prezența sa și cuvântul său de mulțumire adresat surorilor pentru tot binele pe care îl fac și de îndemn la dialogul iubirii ne-a făcut să ne simțim cu adevărat uniți în jurul lui Cristos și în dorința de bine și de unitate.

Înainte de binecuvântarea finală am fost invitați să fim ambasadori ai luminii lui Cristos și astfel, reprezentați din nou de șapte persoane de vârste și religii diferite, am fost trimiși cu toții să ducem lumina lui Cristos în locurile întunecate ale lumii în care trăim.

În timp ce corul ne-a îndemnat prin cântecul final "să alungăm norii de tristețe, să privim la cer mai des și să reclădim speranța în lume", toți credincioșii au primit câte o iconiță realizată de către surorile și tinerele de la Casa Providenței cu dorința de a ne aminti în fiecare zi că trebuie să ardem în noi tot ceea ce se împotrivește iubirii lui Cristos și tot ceea ce ar putea construi un zid care îi învăluie Chipul. Mântuitorul ne-a eliberat prin moartea și învierea sa de tot ceea ce ne împiedică să trăim ca creștini adevărați și să ajungem în cer. Să nu fim printre cei care se împotrivesc voinței sale sfinte de unitate și de mântuire, ci să ne lăudăm în Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Cristos, prin care am primit reconcilierea.

Sr. Victoria Pop

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat