Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săveni: Zilele familiei și ale Mariei

În perioada 15-18 decembrie 2016, la inițiativa părintelui paroh, Cristian Ciobancă, în Parohia Săveni au avut loc misiuni populare sau "Zilele familiei și ale Mariei". Predicator a fost pr. Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei.

La propunerea PS Petru Gherghel, episcop de Iași, anul liturgic 2017 o va avea pe Preasfânta Fecioară Maria în centrul reflecțiilor spirituale, iar familia va continua să rămână locul privilegiat în care iubirea lui Dumnezeu se manifestă și se actualizează. Maria, ca mamă a lui Isus și ca soție a sfântului Iosif, continuă să fie model, atât pentru fiecare creștin în parte, cât și pentru familie.

În acest sens, încă de la deschidere, pr. Felician a pus minunatele zile de misiuni sub ocrotirea celei căreia i-am cântat "Îngerul Domnului" și pe care am amintit-o și o amintim atât de mult în cadrul novenei de Crăciun.

Ne-a provocat părintele predicator ca să înțelegem că existența noastră nu este o pură întâmplare, ci e rodul voinței iubitoare a lui Dumnezeu, am fost creați pentru că el ne-a iubit și ne iubește și ne-a creat ca să iubim și să fim iubiți. Problema e că oamenii de astăzi confundă de multe ori iubirea adevărată cu surogate ale ei, înlocuind-o și făcând din ea de multe ori o cale de dominare a celuilalt, de folosire a lui, de subjugare, mergând până la a-l intrumentaliza.

Întruparea și nașterea lui Isus au tocmai acest rol, de a-l scoate pe om din întunericul păcatului în care ne-au introdus primii părinți, Adam și Eva și de a ne ridica din nou la demnitatea de fii ai lui Dumnezeu.

Nu este semn de slăbiciune dacă știm să ne cerem iertare, dacă ne aplecăm cu grijă către aproapele, dacă soțul își iubește soția, dacă soția își prețuiește soțul, dacă părinții dau din timpul lor copiilor, iar copiii își iubesc și-și respectă părinții.

Sâmbătă, 17 decembrie, a fost prezentă în comunitatea noastră și doamna Eugenia Dămătăr, specialist și colaborator în cadrul Oficiului pentru Pastorația Familiei, care ne-a vorbit despre provocarea de astăzi pe care o presupune vocația de soț și de soție. Trebuie să avem curajul să ne iubim și să ne acceptăm așa cum suntem, spunea doamna Eugenia, pentru că tocmai de aici pornesc nenumărate neînțelegeri între soți.

Duminică, 18 decembrie, după ce pr. Felician a sintetizat și comunității din Iazu Vechi, filiala Parohiei Săveni, cele spuse de-a lungul misiunilor, la Liturghia de încheiere s-a alăturat și PS Petru Gherghel, care a adus o bucurie imensă comunității.

Familia rămâne locul în care iubirea lui Dumnezeu devine realitate, iar soții au misiunea nobilă de a o trăi așa cum nu se poate trăi în altă parte.

Mulțumim părintelui paroh, Cristian Ciobancă, episcopului nostru, Petru Gherghel, părintelui predicator, Felician Tiba, și doamnei Eugenia Dămătăr pentru tot ceea ce ne-au transmis în aceste zile, așa cum spunea Preasfințitul, pline de har și de bucurie, zile premergătoare nașterii adevăratei bucurii.

Comunitatea din Săveni

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-18 decembrie: Săveni: Zilele familiei și ale Mariei


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat