Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bari. Bartolomeu: "Orient și Occident unite de sfântul Nicolae"

"Dialogul teologic dintre Bisericile noastre înaintează, raporturile sunt fraterne, respectuoase, călduroase, și chiar când apar dificultățile, răbdarea și rugăciunea sunt armele noastre. Așa a afirmat patriarhul ecumenic Bartolomeu în omilia sa din 5 decembrie 2016, în timpul vesperelor pentru încredințarea bisericii "Preasfânta Inimă a lui Isus" comunității greco-ortodoxe din Bari.

Primatul ortodox - care în aceeași dimineață a inaugurat anul academic de la Facultatea Teologică din Puglia, primind și premiul ecumenic "Sfântul Nicolae" - a remarcat legătura puternică dintre Biserica din Bari și Tronul Ecumenic din Constantinopol, ca "rod copt al relațiilor dintre preasfintele noastre Biserici" începute după întâlnirea din urmă cu 50 de ani la Ierusalim dintre Paul al VI-lea și patriarhul Atenagora.

"Sunt departe acei ani, dar în acest timp Domnul, Regele păcii și Mântuitorul sufletelor noastre, a acționat cu putere", a spus Bartolomeu. Și a mulțumit sfântului Nicolae, sfântul din Myra venerat de catolici și ortodocși, ale cărui relicve se odihnesc la Bari, care cu rugăciunea și mijlocirea sa a revigorate relațiile reciproce.

"Myra și Bari, Orientul și Occidentul sunt legate spiritual prin acest sfânt, a cărui venerație a trecut de toate granițele oamenilor", a subliniat patriarhul. "Este este sfântul probabil cel mai venerat în Orientul creștin, după Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, theotokos, și pentru aceasta în fiecare an se revarsă în acest oraș mii de pelerini ortodocși din toate colțurile pământului, pentru a putea trece pe lângă cripta sfântului, pentru a fi pelerini cu el, pentru a obține un har cu rugăciunile sale".

"Este confidențial raportul pe care credinciosul ortodox îl are cu sfinții, dar este familial raportul pe care foarte mulți credincioși îl au cu sfântul Nicolae", a adăugat Bartolomeu, amintind ca mărturie a acestui lucru "marele număr de biserici dedicate lui și chiar icoana sa este printre icoanele cele mai cunoscute și venerate".

Sfântul Nicolae "nu este numai sfântul mării, care amintește trecerea sa de la Myra la Bari", ci și "sfântul adevărului, al blândeții și al dreptății". Așa cum cântă imnologia Bisericii din Orient, "el este imagine de blândețe și învățător de continență" care a apărat adevărurile credinței împotriva ereziei ariane și care a arătat toată etica și înțelepciunea sa și la Conciliul din Niceea din 325. "A fost un episcop blând dar drept", a spus Bartolomeu, care "a știut să organizeze Biserica lui Cristos cu mare atenție față de puritatea credinței și față de conduita dreaptă a vieții credincioșilor".

"Cu umilința a ajuns la vârfuri înalte și cu sărăcia a ajuns la bogăție. Este deci un exemplu de credință pentru credincioșii din orice epocă, este sfântul confidenței și al corectitudinii. Pentru aceasta este și un sfânt ecumenic, care-i unește pe toți într-o îmbrățișare în fața altarului lui Dumnezeu".

"Este îmbrățișarea pe care o simțim în această seară", a subliniat patriarhul ortodox adresându-se arhiepiscopului de Bari-Bitonto, mons. Francesco Cacucci, "pentru acordarea acestui templu sacru pentru celebrările liturgice ale comunității noastre greco-ortodoxe locale". "De fapt, biserica este centrul vieții parohiale, este locul în care se celebrează sfânta taină al Dumnezeieștii Euharistii și toate celelalte sfinte taine, este locul contemplației și al rugăciunii, este locul în care liturgia formează comunitatea".

Bartolomeu a încheiat omilia sa încredințând comunitatea greco-ortodoxă din Bari rugăciunilor sfântului Nicolae, "sfântul unității", a cărui binecuvântare a invocat-o pentru întregul oraș și pentru "toți cei care trăiesc, acționează și lucrează pentru binele său".

[sub îngrijirea lui Salvatore Cernuzio]

(După Zenit, 6 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat