Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acele întrebări ale lui Fidel Castro despre univers și credință

De Andrea Tornielli

"Există mult mai multe calități în principiile religioase decât în cele pur politice, chiar dacă acestea din urmă se referă la idealuri materiale și fizice ale vieții. Multe dintre operele artistice mai inspirate s-au născut din mâinile persoanelor religioase, un fenomen cu caracter universal". Și cine ar fi spus vreodată că a vorbi în acest mod a fost líder maximo al "revolución" cubaneză, Fidel Castro? Omul simbol al socialismului real în America Latină, care a părăsit credința creștină pentru a îmbrățișa ateismul marxist a revenit într-un fel. Dar cu o adevărată convertire, relatează la Vatican Insider dominicanul Frei Betto, teolog brazilian foarte apropiat de Castro, cu care președintele cubanez a scris o care dedicată raportului său cu religia.

"L-am întâlnit pe Fidel ultima dată în august, cu ocazia celor nouăzeci de ani ai săi - ne povestește el - și manifesta curiozitate și interes pentru religie, chiar dacă nu era în desfășurare, din cât am putut constata, o convertire. Pot să exclud că în ultima fază a vieții sale el ar fi voit să fie asistat de un preot". Fiind precizate acestea, pentru a evita echivocurile, Frei Betto explică faptul că atenția regăsită a lui Fidel față de religie are o origine îndepărtată. "A studiat la iezuiți și la frații La Salle - adaugă el - cum a voit să amintească în ultimul său articol, care rămâne aproape ca un testament. Când era copil frecventa Liturghia, dar apoi a abandonat creștinismul pentru că Biserica din acel timp sprijinea dictaturile lui Salazar în Portugalia și a lui Franco în Spania".

După ce a devenit ateu și a inserat ateismul în statutul Partidului Comunist Cubanez "Fidel s-a transformat puțin câte puțin într-un agnostic - spune Frei Betto - astfel că ateismul a căzut din statut și Partidul acum este laic. Castro în ultimii ani era foarte interesat de cosmologie și de astrofizică. Într-o zi i-am prezentat gluma pe care o văzusem în filmul despre astrofizicianul britanic Stephen Hawking. Viitorul om de știință, la universitate, întâlnește o tânără care avea să devină după aceea soția sa și ei care îl întreabă ce este cosmologia i-a răspuns: «o religie pentru atei inteligenți». L-am întrebat pe Fidel dacă așa era și pentru el. Mi-a zâmbit, fără să spună nimic".

Cu siguranță uimesc cuvintele încredințate articolului publicat în cotidianul cubanez Granma la 9 octombrie 2016, care conțin acel elogiu al "principiilor religioase". Este ultimul articol scris de Castro înainte de moarte, chiar dacă în text, chiar după ce a citat religia și în mod specific creștinismul, autorul promitea să comunice "într-un alt moment câteva idei ulterioare" despre această temă.

Fidel vorbea cu uimire și încântare despre posibilitatea de a privi lumina stelelor care a folosit douăsprezece miliarde de ani, călătorind la o viteză de 300 de mii de kilometri pe secundă, înainte de a ajunge la noi. "Cum este posibil acest lucru?", se întreba el, punând în relație această privire spre spațiu și misterul universului infinit cu religia. "Mai încolo de aceste limite - concludea Castro - ceea ce se cunoaște are gustul tradițiilor pe care diferite grupuri umane le-au creat. Despre Cristos cunosc suficient prin ceea ce am citit și ceea ce m-au învățat în școlile conduse de iezuiți sau de frații La Salle, și am ascultat multe istorii despre Adam și Eva, Cain și Abel, Noe și potopul universal și mana care cade din cer când din cauza secetei sau a altor cauze era lipsă de mâncare".

(După Vatican Insider, 2 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat