Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiep. Marx despre măcelul din Berlin: Să rămânem uniți

De Andrea Tornielli

Măcelul de la târgul de Crăciun din Berlin a costat viața pentru douăsprezece persoane, răniții sunt 48. Poliția confirmă că a fost vorba despre "un act voluntar terorist" și a fost arestat un refugiat care a deturnat tirul conducându-l împotriva mulțimii. Cardinalul președinte al Conferinței Episcopilor din Germania (DBK), arhiepiscopul de München, Reinhard Marx, a comentat astfel știrea despre atac, după cum prezintă agenția SIR: "Știrile venite din Berlin m-au zguduit profund. Violența de la târgul de Crăciun este contrariul a ceea ce doreau vizitatorii. Solidaritatea mea se îndreaptă spre familiile celor morți și ale celor răniți. Mă voi ruga pentru toți. În acest moment dificil pentru orașul Berlin și pentru țara noastră, este important ca să rămânem uniți ca societate și să fim împreună".

Atentatul la târgul de la Breitscheidplatz, în cartierul Charlottenburg din Berlin, a lovit unul dintre cele mai vestite târguri de Crăciun din toate Germania, care se desfășoară în acel loc de 33 de ani. Tirul cu farurile stinse a spulberat căsuțele din târg și mulțimea persoanelor prezente. Imaginile au readus aminte măcelul din 14 iulie de la Nisa, când un atentator a spulberat și ucis pe faleză 86 de persoane.

Arhiepiscopul de Berlin, Monseniorul Heiner Koch, i-a invitat pe toți berlinezii să se unească în rugăciune la amiază pentru a aminti victimele măcelului. Arhiepiscopul Koch s-a declarat "șocat" de imaginile de moarte care provin de la târg și astăzi, marți 20 decembrie, la amiază, în catedrala "Sfânta Hedviga", va prezida o celebrare pentru victime și rudele lor. În tăcere și în rugăciune Koch va exprima doliul întregii populații berlineze. În mesajul său, arhiepiscopul a mulțumit tuturor forțelor de securitate, medicilor și paramedicilor și voluntarilor de asistență pentru eforturile lor făcute după măcel.

La 11.30, va fi deschis un registru de condoleanțe în Gedächtniskirche, vestita "biserică a amintirii" evanghelică în Breitscheidplatz unde se află târgul de Crăciun lovit de killer-ul din tir. În același loc, la ora 18.00, va fi celebrată o funcțiune în amintirea victimelor. "Această biserică este simbolul agresiunii împotriva umanității", a spus la ZDF episcopul evanghelic Markus Dröge. "Biserica amintirii", compusă dintr-o parte nouă și una veche, a fost păstrată așa cum era după bombardamentele din al doilea război mondial.

(După Vatican Insider, 20 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat