Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Închiderea porții sfinte a Anului Jubiliar al Milostivirii

Poarta sfântă a Jubileului Milostivirii din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost închisă de PS Petru Gherghel, duminică, 13 noiembrie 2016, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00. La celebrare au participat PS Aurel Percă, aproximativ 40 de preoți, seminariști, persoane consacrate și laici.

La începutul celebrării, după procesiunea prin catedrală care a pornit din sacristie, episcopii și ceilalți preoți au trecut prin poarta sfântă. PS Petru Gherghel a adus salutul de bun venit celor prezenți la sfânta jertfă și i-a îndemnat să înalțe spre Dumnezeu rugăciuni de laudă pentru darurile primite în acest an.

La predică, păstorul diecezei a vorbit despre milostivirea lui Dumnezeu primită în acest an jubiliar. Excelența sa a menționat că în timpul acestui an ne-am bucurat "de atâtea semne de atracție din partea Bisericii și a papei Francisc, care nu a încetat să ne arate apa purificatoare a milostivirii ca harul adevăratei însănătoșiri să se reverse peste noi, din darul generos a lui Isus, chipul văzut al iubirii lui Dumnezeu Tatăl, care se îndreaptă fără încetare spre noi cu forța sa dumnezeiască". Preasfințitul a mai precizat în diecezele din lumea întreagă, porțile sfinte s-au închis, duminică, 13 noiembrie, iar la Vatican, Sfântul Părinte papa Francisc va închide poarta sfântă duminică, 20 noiembrie, în solemnitatea Cristos Rege. În încheiere Preasfințitul recomandă tuturor să fim milostivi precum Tatăl "căci cine a cunoscut și a primit milostivirea nu poate și nu trebuie să o păstreze doar pentru sine, ci trebuie să o ofere tuturor".

După omilie, preoții au rostit rugăciunea papei Francisc pentru Anul Milostivirii.

La finalul Liturghiei, toți cei din biserică au intonat imnul de preamărire a lui Dumnezeu, "Magnificat". iar Preasfințitul Petru Gherghel în mod solemn a închis poartă sfântă.

Timp de un an poarta sfântă a amintit de Isus Cristos care a spus: "Eu sunt poarta" (In 10,7) și de faptul că oamenii au avut deschisă mereu poarta către inima milostivă a lui Dumnezeu. Jubileul a fost un an "de har" și o bună ocazie pentru ca oamenii să-și propună să fie mai buni. În acest an mulți au experimentat milostivirea divină în viața lor și au arătat la rândul lor milostivire față de cei de lângă ei. Poarta sfântă a fost închisă, dar milostivirea lui Dumnezeu și a noastră continuă.

Gabriel Iulian Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 13 noiembrie: Iași: Închiderea porții sfinte a Anului Jubiliar al Milostivirii. Foto: Adrian Cuba

- 13 noiembrie: Iași: Închiderea porții sfinte a Anului Jubiliar al Milostivirii. Foto: Gabriel Iulian Cocianga

* * *

Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia de închidere a porții sfinte în catedrala din Iași, duminică, 13 noiembrie 2016


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat