Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia de închidere a porții sfinte în catedrala din Iași, duminică, 13 noiembrie 2016.

Poarta Sfântă se închide,
Milostivirea lui Dumnezeu, dar și a noastră continuă!

Misericordias Domini in aeternum cantabo!
Milostivirile Domnului în veci le voi cânta!
(Ps 88,2)
Pentru că veșnică este îndurarea lui! (Ps 136)

Preasfințite Aurel, Sfințiile Voastre părinți concelebranți,
Dragi frați și surori,
Iubiți credincioși,
Dragi oaspeți în catedrala noastră prin intermediul internetului,

În această duminică, 13 noiembrie 2016, perioada intensă de noi reflecții, meditații și rugăciuni prin care am fost invitați de a ne apropia de apa purificării și a milostivirii își găsește momentul de vârf.

Cu o celebrare particulară se încheie oficial Anul Jubiliar al Milostivirii în dieceza noastră și, de asemeni, în toate diecezele din lume. La Roma, Sfântul Părinte papa Francisc va închide poarta sfântă duminică, 20 noiembrie 2016, Solemnitatea Cristos, Regele Universului, când va declara oficial sfârșitul Anului jubiliar pentru toată Biserica.

Știm însă că invitația de a ne manifesta încrederea în milostivirea divină trebuie să continue, fiind fără încetare îndemnați să ascultăm cu atenție recomandarea Sfântului Părinte pentru a-l întâlni mereu pe același Isus, de odinioară, care a venit pe pământ să facă vizibil chipul viu al milostivirii, arătându-ne adevărata apă purificatoare, baia spălării de întinarea păcatului ce-l face pe om paralitic, prin care să simțim pe deplin iubirea sa primitoare și eliberatoare de toată neputința noastră.

Acum când se închide poarta sfântă în dieceza noastră, așa cum se întâmplă în toate diecezele și eparhiile lumii, ne-am adunat în catedrala noastră pentru a proclama un imn de laudă, preamărire și mulțumire pentru acest mare dar de care am beneficiat prin grija Sfântului Părinte papa Francisc. El ne-a cerut nu numai să medităm asupra iubirii și milostivirii divine, ci ne-a și invitat după mandatul lui Isus: "Fiți milostivi precum Tatăl vostru este" (Lc 6,36) ca să trăim din plin această milostivire față de toți.

Un program de viață la fel de angajant pe cât de bogat în bucurie și pace, un program de întâlnire cu Dumnezeu bogat în milostivire (cf. Ef 2,4), cu cel care a voit să ne arate chipul milostivirii Tatălui (cf. In 14,9), cu însăși milostivirea întrupată, cu Isus.

Ne-a fost dat în acest an să pătrundem mai mult în misterul iubirii și al milostivirii de care este legată mântuirea noastră. Un cuvânt cu atâta încurcătură spirituală, așa cum ni l-a prezentat papa Francisc în bula de declarare a anului extraordinar - "Chipul Milostivirii".

Milostivire: Cuvânt care revelează misterul Preasfintei Treimi;

Milostivire: actul suprem și veșnic prin care Dumnezeu ne vine în Euharistie.

Milostivire: legea fundamentală care locuiește în inima fiecărei persoane, atunci când îl privește cu ochi sinceri pe fratele pe care îl întâlnește pe drumul vieții.

Milostivire: este calea care îl unește pe Dumnezeu cu omul, pentru că deschide inima la o adevărată speranță de a fi iubiți pentru totdeauna în pofida limitei păcatului nostru.

Am avut, așadar, fericita ocazie să ne întâlnim nu cu o idee abstractă, nu cu anumite cuvinte fără conținut, ci cu o realitate concretă prin care el ne revelează iubirea sa dumnezeiască ca aceea a unui tată și a unei mame care se înduioșează până în adâncul ființei față de propriul copil.

Despre această profundă realitate s-a vorbit așa de mult în acest an, am auzit atâtea meditații, am participat la atâtea practici de pietate, pelerinaje, misiuni populare, simpozioane și congrese, dar mai ales am avut posibilitatea să trăim clipe intime în care ne-am întâlnit cu cel care a voit să ne aducă pe viu imaginea milostivirii veșnice, Cristos, Fiul Tatălui veșnic, care a binevoit să ne arate în concret ce este milostivirea ca dar extraordinar al Părintelui ceresc.

Cuvântul lui Dumnezeu ne-a ieșit în cale, ne-a întâmpinat și ne-a ajutat să pătrundem în misterul milostivirii ca suprem act de iubire față de om, față de noi, prin care ne-a cuprins în planul inefabil al întregii Sfinte Treimi.

Ne-am bucurat să întâlnim atâtea cărți care ne-au luminat calea de înțelegere a misterului pe care l-am celebrat în acest an jubiliar.

În scrisoarea mea pastorală, referitoare la Anul Milostivirii și închiderea porții sfinte, aminteam de părintele capucin Raniero Cantalamessa, care, făcând referință la ce a reușit să facă papa Francisc prin declararea acestui an jubiliar, a îndrăznit să caracterizeze inițiativa luată ca o adevărată baie spirituală în care mulți bolnavi, mulți încercați și mulți aruncați la marginea societății ori păcătoși au putut să-și găsească vindecarea, alinarea și iertarea.

Papa Francisc a împlinit rolul "îngerului" care a oferit și continuă să agite apa milostivirii, să o împrospăteze, pentru ca toți care se lasă priviți ori atinși de el să poată găsi în această baie purificatoare iubirea, milostivirea, alinarea, vindecarea și încrederea în viața veșnică prin cuvintele sale spuse cu atâta iubire și gingășie: "Credința ta te-a vindecat, mergi și nu mai păcătui".

Ne-am bucurat în timpul acestui an de atâtea semne de predilecție din partea Bisericii și, desigur, și din partea îngerului Bisericii de astăzi, papa Francisc, care nu a încetat să ne arate apa purificatoare a milostivirii pentru a ne învrednici, ca harul adevăratei însănătoșiri să se reverse peste noi, prin darul generos al lui Isus, chipul văzut al iubirii lui Dumnezeu, Tatăl, care se îndreaptă fără încetare spre noi cu forța sa dumnezeiască, spunându-ne: "Iată, te-ai făcut sănătos, păcatele ți-au fost iertate, ai grijă să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău. Te-ai bucurat de iertare din partea Tatălui cel bun și milostiv, așadar, fii și tu milostiv așa precum este el!". Acest lucru ni-l cere și nouă papa Francisc, precum Isus le-a recomandat odinioară ucenicilor săi: "Fiți milostivi precum Tatăl!" (Lc 6,36).

Cântarea "Misericordes sicut Pater" - milostivi ca Tatăl a răsunat și răsună mai departe, la toate celebrările și manifestările diecezane, parohiale și comunitare, însuflețind spiritele și viața noastră cu nou avânt în descoperirea milostivirii și a iubirii ce trebuie împărtășită tuturor.

Ne-am întrebat și ne întrebăm, firește, mai ales acum, la sfârșitul Anului Milostivirii, dacă am auzit chemarea sa, bătăile la ușa inimii noastre, dacă l-am întâlnit pentru a ne face părtași și noi de baia milostivirii și a ne aduce pacea și fericirea sa.

Paraliticul de la scăldătoarea sau piscina din Betsaida a avut bucuria întâlnirii lui Isus, care, ascultându-i strigătul de ajutor, l-a vindecat și l-a făcut să se bucure de însănătoșire, de reluarea drumului normal prin Ierusalim și de vestirea milostivirii primite de la Isus, care l-a eliberat de slăbiciunile sale. El a strigat și a fost ascultat.

Anul Jubiliar al milostivirii a avut menirea să fie o ocazie binecuvântată, o scăldătoare, adică o piscină ca un ocean deschis și agitat de cuvintele de încurajare ale papei Francisc, care a înțeles și a voit să transmită tuturor că nu justiția, nu condamnarea pot să vindece lumea și s-o trezească din lâncezeala ei, ci doar iubirea și milostivirea, care vindecă și alină suferințele vieții.

Dând ascultare glasului lui Dumnezeu și bătăilor lui Isus la ușa sufletului nostru, ne-am străduit să dăm curs îndemnului Sfântului Părinte papa Francisc și să ne întărim în convingerea că Dumnezeu, "bogat în milostivire", dorește să ne umplem cu darurile sale ca o revărsare a bunătății și milostivirii sale față de noi fiii săi, supuși păcatului și încercărilor de tot felul.

Pe el l-am așteptat și l-am întâlnit când ne-am decis să-i ascultăm cuvântul; cu el ne-am întărit când am primit sacramentele mântuirii și ne-am apropiat de masa sa și de baia dătătoare de viață a Spovezii; pe el l-am simțit aproape în toate necazurile noastre și el ne-a vindecat prin iubirea sa când ne-a spus să dăm și altora vestea cea bună a iertării și vindecării, așa cum a auzit, de la Isus paraliticul după ce a fost vindecat: "Iată, te-ai făcut sănătos. Să nu mai păcătuiești niciodată, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău" (In 5,14).

Pe el am dorit să-l întâlnim și să auzim de la el același cuvânt, "mergi și fă și tu la fel" ( Lc 10,37), așa cum a auzit omul doritor de mântuire.

Tot așa ne cheamă și ne cere însuși Isus cel milostiv, care ne-a împărțit și ne împarte darul milostivirii și iertării sale: "Fiți și voi milostivi precum Tatăl!", căci cine a cunoscut și a primit milostivirea nu poate și nu trebuie să o păstreze doar pentru sine, ci trebuie să o ofere tuturor conform cu principiul veșnic valabil: "Bonum est diffusivum sui" de care ne vorbește marele teolog Sfântul Toma de Aquino: "Binele se împărtășește de la sine celorlalți".

Sfințiile voastre, dragi frați și surori,

Încheiem, așadar, astăzi, cu această Liturghie de mulțumire și de laudă, Anul Extraordinar al Milostivirii lui Dumnezeu, iar privirea și gândul nostru se îndreaptă spre el, care nu ne părăsește niciodată, așa cum ne îndeamnă lecturile din această duminică, a XXXIII-a de peste an, penultima înainte de încheierea anului bisericesc. Ele ne cheamă atenția spre lucrurile din urmă ale omului pentru a arăta cum să trăim prezentul în credință, speranță și iubire. În prima lectură, profetul Malahia anunță venirea zilei Domnului, ziua dreptății, care înseamnă pierzare pentru cei răi, dar care face să răsară soarele dreptății pentru cei buni.

În lectura a doua din Scrisoarea către Tesaloniceni, apostolul Paul ne arată tuturor care trebuie să fie viața de zi cu zi a omului credincios, prezentând-se pe sine ca exemplu de urmat.

În Evanghelie, prevestind dărâmarea Ierusalimului, așa de impresionant la vedere și din care nu va rămânea piatră peste piatră, Isus le arată celor din timpul său că alta trebuie să fie strălucirea sa în viitor și îi pune în gardă pe ucenicii săi în fața primejdiei pe care o constituie profeții mincinoși, precum și persecuțiile provenite chiar și din partea celor mai apropiați membri ai familiei. În fața acestor încercări, el acordă celor ce se vor încrede în el asistența sa, chemându-i la un singur lucru: să vegheze și să rămână statornici.

Celebrăm, de fapt, cu multă bucurie și speranță, sărbătoarea săptămânală a Paștelui, adică sfânta Duminică, sărbătoarea învierii și a speranței, având în vedere ținta luminoasă a venirii Domnului în slavă, ca să-i judece pe cei vii și pe cei morți și ca să-i răsplătească pe cei ce și-au pus încrederea în iubirea și milostivirea sa.

Ne rugăm ca noi, care am cunoscut prin vestirea îngerului întruparea lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu, să ajungem prin patima și crucea lui la slava învierii.

Cristos Domnul, icoana milostivirii Tatălui, care a coborât între noi, oamenii, pentru a ne oferi iubirea sa să ne purifice inimile cu focul Duhului Sfânt ca să putem înainta pe calea Evangheliei în întâmpinarea venirii sale. Încrederea celor care cred și recunosc iubirea și milostivirea sa nu trebuie să se micșoreze, chiar dacă în viață pot să apară încercări, războaie sau persecuții, pentru că el, care este pacea adevărată și răsplata celor drepți, îi asigură pe cei care se încred în el că nici un fir de păr din cap nu va dispărea.

În acest fel, și cu această intenție, credem că vom marca, nu numai un sfârșit de an jubiliar, ci și un nou program reînnoit de viață spirituală, de experimentare necontenită a marelui mister al milostivirii divine.

Vrem, de asemeni, ca această celebrare și trăire de credință să fie o laudă adusă Dumnezeului nostru, pentru toate darurile și binecuvântările primite, o garanție că astfel ne vom învrednici de noi daruri de care avem nevoie în viața noastră de credință, bine știind, că Anul Jubiliar al Milostivirii Divine se încheie, dar iubirea și milostivirea lui Dumnezeu continuă.

Vă adresăm tuturor mulțumirea și recunoștința noastră pentru tot ce ați făcut și trăit în acest an și prezentăm cu aceeași prețuire și speranță chemarea Bisericii și a Sfântului Părinte papa Francisc:

Veniți și vedeți cât de bun este Domnul,
veniți să cântăm cu bucurie milostivirile Domnului
!

Misericordias Domini in aeternum cantabo! (Ps 88,2)

† Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Iași: Închiderea porții sfinte a Anului Jubiliar al Milostivirii


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat