Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 20 / 11.11.2016

COMUNICAT DE PRESĂ

Închiderea porților sfinte din Dieceza de Iași

Porțile simbolice, numite porți sfinte, deschise cu ocazia Anul Sfânt al Milostivirii la 13 decembrie 2015 se vor închide în Dieceza de Iași, duminică, 13 noiembrie 2016, printr-o celebrare solemnă de mulțumire în catedrala din Iași, începând cu ora 11.00, și după-amiază, la ora 18.00, la Cacica și Bacău.

Timp de un an poarta sfântă a amintit de Isus Cristos care a spus: "Eu sunt poarta" (In 10,7) și de faptul că oamenii au deschisă mereu poarta către inima milostivă a lui Dumnezeu.

Duminică, 20 noiembrie 2016, papa Francisc va închide Anul Milostivirii și poarta sfântă din bazilica "Sfântul Petru". Sanctitatea Sa a stabilit ca porțile sfinte ale bazilicilor din Roma și din toate diecezele lumii să se închidă în duminica precedentă acestui eveniment.

În prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, la închiderea solemnă a porții sfinte din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași vor participa Consiliul Consultorilor Diecezani, superiorii majori ai familiilor călugărești, responsabilii oficiilor Curiei diecezane și a tuturor structurilor și centrelor de formare și de educație din Dieceza de Iași, preoți, seminariști, călugări și laici.

La începutul celebrării, după procesiunea prin catedrală care va porni din sacristie, episcopii și ceilalți preoți vor trece prin poarta sfântă. Ritualul de închidere a porții cuprinde rugăciuni speciale atât la începutul sfintei Liturghii, cât și la finalul acesteia. Înainte de încheierea Liturghiei de mulțumire pentru toate darurile primite în acest An Sfânt toți cei din biserică vor intona imnul de preamărirea a lui Dumnezeu, numit "Magnificat". Icoana cu Isus cel milostiv va sta în apropierea altarului.

În după-amiaza aceleiași zile vor avea loc celebrări de închidere a porților sfinte din biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău, prezidată de PS Petru Gherghel, și din sanctuarul marian din Cacica, prezidată de PS Aurel Percă.

"Vom marca nu numai un sfârșit de an jubiliar, ci și un nou program reînnoit de viață spirituală, de experimentare necontenită a marelui mister al milostivirii divine. Vrem, de asemenea, ca această celebrare și trăire de credință să fie o laudă adusă Dumnezeului nostru, pentru toate darurile și binecuvântările primite, o garanție că astfel ne vom învrednici de noi daruri de care avem nevoie în viața noastră de credință, bine știind că Anul Jubiliar al Milostivirii Divine se încheie, dar iubirea și milostivirea lui Dumnezeu continuă", scrie păstorul diecezei într-o scrisoarea pastorală trimisă tuturor parohiilor din dieceză.

Ca pregătire a evenimentului de duminică, preoții și credincioșii au fost invitați ca în săptămâna 7-12 noiembrie să recite, în cadrul sfintelor Liturghii, rugăciunea Sfântului Părinte papa Francisc pentru Anul Jubiliar al Milostivirii, iar duminică, 13 noiembrie, la sfârșitul Liturghiilor, să intoneze, ori să proclame imnurile "Te Deum" sau "Magnificat".

Început la 8 decembrie 2015, Anul Sfânt al Milostivirii se va încheia la 20 noiembrie 2016, când în Biserica Catolică va fi sărbătoarea Cristos, Regele Universului. Acest timp a avut menirea de a redescoperi îndurarea lui Dumnezeu față de oameni și de a o arăta la rândul lor celor din jur, așa cum spunea papa Francisc în "Misericordiae vultus", documentul de convocare a Anului Milostivirii: "Așa cum el este milostiv, tot așa suntem chemați și noi să fim milostivi, unii față de alții".

În acest an au fost organizate celebrări speciale (jubilee) pentru diferite categorii de persoane; pelerinaje la porțile sfinte; congrese ale milostivirii; zile speciale cu predici tematice (misiuni populare) - mai ales despre parabolele milostivirii, faptele de milostivire trupească și sufletească -, au fost ocazii de spovezi și s-au ținut cateheze.

Jubileul a fost un an "de har" și o bună ocazie pentru ca oamenii să-și propună să fie mai buni. În acest an mulți au experimentat milostivirea divină în viața lor și au arătat la rândul lor milostivire față de cei de lângă ei. Poarta sfântă va fi închisă, dar milostivirea lui Dumnezeu și a noastră continuă.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar

________________________________________

Persoane de contact:

  • Pr. Cornel Cadar: tel. 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro

  • Pr. Claudiu Bulai: tel. 0746/407635; e-mail: claudiu@ercis.ro

* * *

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală "Anul Jubiliar al Milostivirii se încheie, milostivirea lui Dumnezeu continuă"


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat