Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Daesh, dușman de moarte al civilizațiilor, al creștinismului și al islamului non-wahhabit

La șase ani de la apariția primelor urme ale Daesh [acronim arab pentru Statul Islamic din Sham* și Irak] Mesopotamia, leagăn al civilizației, apare devastată în bogățiile sale arheologice și religioase. Zonele eliberate recent de sub dominația Statului Islamic în câmpia Ninive, vizitate de patriarhul caldeu Mar Louis Raphael Sako, au arătat mărimea urii acestui grup jihadist takfiri față de locurile sacre ale cultului creștin. Biserici foarte vechi, mănăstiri și chiar cimitire au fost locul privilegiat de jafuri, sacrilegii, distrugeri făcute cu minuțiozitate de amănunte. Un patrimoniu al umanității delapidat, o tentativă aproape reușită de a șterge pentru totdeauna identitatea autohtonă mărturisită de cult și de piesele arheologice ale unei civilizații de nivel foarte înalt, ale unui popor care a trăit timp de milenii în aceste locuri.

Cui îi folosește să vadă Orientul Mijlociu lipsit de mărturii istorice ale civilizației sale trecute? Cui îi convine să fie considerată ca un pământ arid, care din era timpurilor a fost locuit numai de beduini rătăcitori, barbari, oameni certăreți și inculți? Întrebarea care apare spontan este de unde vine această ură? Care sunt adevăratele sale rădăcini? De ce să se distrugă bogățiile arheologice care sunt parte a patrimoniului umanității precum Palmira și Nimrud? A profana mormintele, a plasa dinamită în moschei și în biserici, a distruge folosind ciocane pneumatice și dălți icoane, picturi murale și cruci, a fura manuscrise, a incendia locuri sacre, a profana mormintele din cimitirele musulmane și creștine, fără a atinge (cruțându-le măcar pe acelea, din fericire) mărturiile ebraice din regiune. Care sunt motivele care stau în spate la toate acestea?

Se face repede și apare o explicație comodă a afirma că religia islamică este la baza acestei atitudini. Fără a specifica totuși care islam, sau care fracțiune din islam. De fapt, nu există în Coran nicio aluzie sau afirmație care să incite la distrugerea siturilor arheologice pre-islamice, cu atât mai puțin la profanarea locurilor sacre creștine și, cu atât mai mult, musulmane.

Siturile arheologice ale civilizațiilor foarte vechi din Mesopotamia au rezistat în fața tuturor dominațiilor și civilizațiilor, islamice sau nu, care s-au succedat în istorie. Siturile de la Palmira și Nimrud, care conțin statui și temple din era păgânismului pre-creștin și pre-islamic, supraviețuiseră și fuseseră păstrate și sub diferitele califate islamice, apărute chiar în aceste locuri după expansiunea islamică. Niciun calif, niciun sultan islamic nu poruncise vreodată distrugerea pieselor arheologice.

Tot din punct de vedere religios trebuie amintită fatwa dată la 6 martie 2015 de moscheea Al-Azhar, cea mai înaltă instituție a doctrinei islamice, care a interzis "distrugerea siturilor arheologice", considerând acest act "o crimă împotriva întregii lumi". Așadar, dintr-un punct de vedere religios unde își află izvorul o astfel de practică, barbară și contrară oricărui raționament uman?

Răspunsul este cuprins în "wahabbism", un curent al islamului devenit teocrație în regatul din Arabia Saudită, unde prin lege este interzis a ridica biserici, a introduce crucifixe și evanghelii, împreună cu diferite mafii ale pieței negre și a traficului și comerțul cu piese arheologice. De fapt, cea mai mare parte a distrugerilor făcute de Daesh s-a referit la bunuri, obiecte (sau edificii) care nu puteau să fie transportate și vândute - din cauza cantității lor mari - prin Turcia, pe piața neagră și cu prețuri amețitoare. Se calculează că numai în Irak, de la căderea lui Saddam Hussein încoace, au dispărut peste 15 mii de piese rare, simbol și patrimoniu al istoriei umanității, ușor de transportat și de comercializat.

Legitimarea religioasă a lui Daesh vine deci numai și în mod exclusiv de la wahabbism, pentru că însuși Muhammad Abdel Wahab - fondatorul curentului - a fost primul care a legitimat distrugerea oricărui element "Al Sherk", adică asocierea cu divinitatea. De la această idee de bază Statul Islamic a legiferat distrugerea templelor, a bisericilor și a locurilor de cult Sufi deoarece sunt "adoratori ai divinităților în afara lui Allah". Un element care în realitate contrastează cu faptele, dat fiind că Daesh cu această scuză a distrus și moschei șiite, locuri de cult Sufi și mausolee sunnite. Oricine a avut ocazia să urmărească literatura lui Daesh a putut să descopere și intenția lor de a distruge și mormântul profetului Mahomed.

Realitatea pură este că Daesh - în spatele falselor precepte religioase și cu alibiul de interpretare greșită a Coranului - vrea să golească regiunea Mesopotamiei și din Orientul Mijlociu arab de istoria sa bogată și milenară, de civilizația sa, de religii, de culturi și de conviețuiri. Obscurantismul este un scop primar în războiul său împotriva patrimoniului, a amintirii și a bogăției istorice unice în lume din această regiune zbuciumată, unde civilizațiile umane au găsit leagănul lor.

Astăzi este misiunea întregii omeniri să se elibereze de acest rău. Și poate că, într-o zi, istoria va povesti în culise și va dezvălui pe cel responsabili, sau pe cei responsabili, care au dus la nașterea acestei forțe devastatoare. A acestui virus mortal pentru toată umanitatea. (PB)

(După www.asianews.it, 3 noiembrie 2016)

Notă: Cu termenul "Sham" se înțelege provincia califatului islamic din era de expansiune maximă care cuprindea Siria, Libanul, Iordania și Palestina.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat