Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Solemnitatea lui Cristos, Regele Universului

Solemnitatea "Cristos, Regele Universului" a fost marcată la Iași printr-o sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, duminică, 20 noiembrie 2016, la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". La celebrare au participat preoți din episcopie, seminariști, persoane consacrate și credincioși din Iași.

La începutul sfintei Liturghii, Excelența Sa a amintit că papa Francisc în aceeași zi a închis Anul Jubiliar al Milostivirii și poarta sfântă din bazilica "Sfântul Petru" din Roma.

În cadrul omiliei păstorul diecezei a menționat că "nimănui, din istoria lumii, nu i s-a mai putut face un asemenea elogiu și un asemenea portret, căci nimeni nu a avut ca tron o cruce, așa cum a avut-o Isus Cristos, care a îmbrățișat-o pentru alții, pentru noi, cei greșitori, pe care ne-a iubit până la moarte și încă moartea pe cruce". La sfârșitul omiliei, Preasfințitul i-a îndemnat pe credincioși să "proclame cu bucurie imnul gloriei sale: Cristos învinge, Cristos domnește, Cristos de-a pururi poruncește; pentru că singur ne iubește".

La finalul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a expus preasfântul sacrament pentru adorație, a rostit consfințirea la inima lui Isus ca recunoștință și mulțumire pentru darurile primite în întregul an bisericesc, mai ales în acest an al milostivirii.

Excelența Sa a încheiat celebrarea prin binecuvântarea cu preasfântului sacrament. A urmat, apoi, succesiv câte o oră de adorație pentru toți credincioșii, pentru persoanele consacrate, pentru seminariștii și pentru tineri.

Solemnitatea "Cristos, Regele Universului" este o chemare de a pătrunde până în încăperea cea mai intimă, cea mai tainică a sufletului, a inimii, a ființei noastre, pentru a vedea dacă în anul bisericesc care a trecut am adus roadele dorite de Dumnezeu și dacă suntem vrednici să intrăm în împărăția lui Cristos, regele universului.

Gabriel Iulian Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 noiembrie: Iași: Solemnitatea lui Cristos, Regele Universului


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat