Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

Biserica Catolică celebrează în fiecare an, la 2 noiembrie, Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați. Credincioșii vizitează mormintele celor răposați și înalță rugăciuni pentru toți cei care au trecut la Domnul.

Anul acesta, la Iași, celebrările pentru sufletele răposaților au început marți, 1 noiembrie 2016. PS Petru Gherghel a prezidat la ora 18.00 în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" Liturghia cu requiem solemn pentru sufletele episcopilor, preoților, seminariștilor decedați. La celebrare au participat PS Aurel Percă, preoți și mulți credincioși din Iași.

În cursul dimineții de miercuri, 2 noiembrie 2016, seminariștii Institutului Teologic "Sfântul Iosif" au trecut prin poarta sfântă din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, însoțiți de părinții profesori și formatori. PS Aurel Percă i-a întâmpinat pe seminariști, salutându-i și vorbindu-le despre semnificația pelerinajului și simbolistica trecerii prin poarta jubiliară. După trecerea prin poarta sfântă a urmat ritualul penitențial și recitarea coroniței divinei îndurări, timp în care cei care au dorit au putut participa la sacramentul Spovezii.

Apoi PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, împreună cu părinții formatori, profesori și seminariști, au celebrat Liturghia cu requiem, fiind această zi dedicată în întregime celebrărilor pentru credincioșii răposați.

Preasfințitul Aurel Percă a adresat un cuvânt de învățătură și speranță cu privire la viața de după moarte, subliniind ideea că moartea nu este un sfârșit, ci estre o trecere, o transformare ce duce la Înviere. Excelența sa a îndemnat pe cei prezenți să se roage pentru cei care i-au precedat: părinți, bunici, prieteni, rude și cunoscuți pentru că "au nevoie de ajutorul nostru".

Rugăciunile au continuat la cimitirul "Eternitatea", începând cu ora 14.00, unde PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoții de la parohiile din Iași și cei de la Seminar, împreună cu numeroase persoane consacrate, seminariști și credincioși au înălțat împreună rugăciuni pentru episcopii, preoții, seminariștii, persoanele consacrate și toți credincioșii răposați.

Celebrările pentru sufletele răposate s-au încheiat miercuri seară. PS Aurel Percă a prezidat, la ora 18.00 în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Liturghia cu requiem pentru toți credincioșii răposați. La altar au fost prezenți PS Petru Gherghel, pr. Benone Lucaci și pr. Alois Fechet.

În aceste zile de început de noiembrie, preoții vor fi prezenți în toate cimitirele pentru a binecuvânta și a sfinți mormintele celor răposați și pentru a se ruga împreună cu credincioșii pentru odihna sufletelor celor trecuți la Domnul. Prin vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale și prin împlinirea condițiilor cerute, în primele opt zile ale acestei luni se poate obține indulgența plenară pentru cei răposați.

Gabriel Iulian Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-2 noiembrie: Iași: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

* * *

Iași (catedrală): Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați, Liturghia de la ora 10.00 (2 noiembrie 2016)

Iași (catedrală): Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați, Liturghia de la ora 18.00 (2 noiembrie 2016)


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat