Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șcheia: Misiuni populare - zile de har, zile binecuvântate

În perioada 13-16 octombrie 20106, în comunitatea parohială "Înălțarea Sfintei Cruci" din Șcheia au avut loc misiunile populare cu ocazia Anului jubiliar al Milostivirii. Predicator a fost părintele Mihai Roca, responsabil cu Oficiul pentru Cateheză, din Dieceza de Iași.

Aceste zile pline de har, zile binecuvântate, așa cum le-a numit părintele predicator, au început în seara zilei de joi, 13 octombrie. Tema misiunii a fost una complexă: semnificația Anului jubiliar, conștientizarea milostivirii lui Dumnezeu în viața fiecărui creștin, precum și meditații despre indulgența plenară, poarta sfântă și rolul pelerinajelor în acest An al milostivirii. Toate aceste tematici au fost tratate în lumina parabolelor milostivirii. În introducere, părintele a evidențiat proveniența cuvântului "milostivire", care înseamnă "iubire și iertare", atribute ce reflectă imaginea lui Dumnezeu Tatăl "milostiv și plin de îndurare".

În zilele următoare, meditațiile au avut drept punct de plecare explicarea parabolelor milostivirii. Începând cu parabola bogatului și a lui Lazăr cel sărac, părintele Mihai a accentuat necesitatea generozității față de cei săraci, îndemnându-i pe credincioși să nu rămână indiferenți față de aceștia, ci să adopte un comportament de compasiune, prin fapte concrete, practicând caritatea în viața de zi cu zi.

Parcurgând șirul parabolele și oprindu-se la parabola samariteanului milostiv, credincioșii au înțeles cine este aproapele lor și că misiunea fiecărui este de a urma exemplul acestui samaritean, care nu trece indiferent pe lângă cel "căzut în mâinile tâlharilor", ci își îndreptă privirea, se apleacă și îi vine în ajutor. Tot cu această ocazie, părintele a scos în evidență faptul că Isus este pelerinul prin excelență pe calea vieții noastre, în compania căruia trebuie să rămânem în orice moment, deoarece fiecare zi din viața noastră este un nou pelerinaj pe care îl începem dimineața, implorând binecuvântarea lui Dumnezeu pentru o nouă zi, și îl încheiem seara, cerându-i iertare pentru infidelitățile și greșelile noastre.

Făcând referire la parabola vameșului și a păcătosului, părintele predicator a reliefat cele două tipuri de comportamente adoptate în timpul rugăciunii, îndemnându-i pe credincioși să urmeze atitudinea celui păcătos, având mereu pe buze rugăciunea izvorâtă din adâncul inimii: "Doamne, ai milă de mine păcătosul!". În ultima meditație, atenția tuturor a fost îndreptată spre parabolele prezentate în Lc 15. Cele trei parabole: parabola oii pierdute, a drahmei regăsite și a tatălui milostiv reprezintă motive de bucurie pentru fiecare credincios în parte, deoarece milostivirea lui Dumnezeu este nemărginit de mare pentru cel care se convertește.

În timpul fiecărei meditații, părintele i-a îndemnat pe credincioși să își îndrepte privirea mereu spre tronul milostivirii lui Dumnezeu care este crucea, pentru a descoperi, pe chipul lui Cristos, imaginea milostivă a Tatălui.

Programul misiunilor a cuprins și momente de rugăciune comunitară: recitarea Sfântului Rozariu, în fiecare seară înainte de sfânta Liturghie, Calea Sfintei Cruci, în seara zilei de vineri, luând parte astfel întreaga comunitate parohială la suferințele lui Cristos. Pe tot parcursul acestor zile, credincioșii din Șcheia au venit în număr mare la sfânta Liturghie, experimentând milostivirea lui Dumnezeu în sacramentul Reconcilierii și, mai apoi, în cel al Euharistiei.

Liturghia de încheiere a acestor zile binecuvântate, duminică, 16 octombrie, a fost prezidată de părintele Petru Blaj, decan de Valea Siretului, care a ținut să menționeze, la începutul sfintei Liturghii, faptul că misiunile populare reprezintă un moment de reînviere, de reînnoire și de reîmprospătare spirituală.

La sfârșitul acestei Liturghii, părintele paroh, Vincențiu Burlacu, i-a mulțumit bunului Dumnezeu pentru aceste zile pline de har, apoi părintelui predicator pentru gândurile înălțătoare pe care le-a împărtășit și, nu în ultimul rând, întregii comunități parohiale pentru implicarea și participarea la aceste momente pline de binecuvântarea și de milostivirea lui Dumnezeu.

La rândul ei, comunitatea din Șcheia, prin intermediul unui reprezentat al parohiei, a adus mulțumirile cuvenite părintelui predicator, oferindu-i, în semn de prețuire, o mică atenție și un buchet de flori din partea unei "comunități mici la număr, dar mare la suflet". La încheiere, credincioșii, îndeplinind condițiile necesare, au primit binecuvântarea finală, obținând indulgența plenară, cu ocazia misiunilor populare și a Anului Sfânt al milostivirii.

Emil Daniel Gașpar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-16 octombrie: Șcheia: Misiuni populare - zile de har, zile binecuvântate


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat