Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Misiuni populare și aniversare binecuvântată!

Fiecare sărbătoare pe care Biserica o celebrează este izvor nesecat de har menit să edifice întregul popor al lui Dumnezeu.

Biserica din Butea, într-o atmosferă de sărbătoare și de reculegere, amintește 130 de ani de la aducerea primei statui a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes în România, în satul nostru. A fost un eveniment importat pentru toți credincioșii deoarece a ajuns aici într-un mod misterios... purtând însă pecetea providenței divine.

Fiecare om se poate încredința mijlocirii Sfintei Fecioare Maria cu toată speranța și încrederea. Așa au făcut credincioșii din Butea acum 130 de ani în urmă, iar credința lor continuă să fie vie și astăzi, demonstrând față de Preacurata Fecioară Maria o aleasă devoțiune.

Pentru a marca acest eveniment părintele paroh și decan Petru Blaj a dorit să ofere comunității câteva zile speciale în care să se oprească din activitățile muncii cotidiene. Astfel enoriașii au putut reflecta la propria viață spirituală urmând mai apoi să mediteze asupra rolului pe care Preacurata Fecioară Maria l-a avut asupra comunității pentru a le îndrepta pașii, de-a lungul atâtor generații, spre Cristos, Fiul ei și fratele nostru.

Cel care ne-a călăuzit pentru a pătrunde în bogăția acestui minunat mister a fost Părintele Petru Tamaș, care pe durata zilelor 6-9 octombrie, ne-a înălțat sufletele spre cele ale lui Dumnezeu, făcându-ne conștienți că suntem rodul milostivirii lui Dumnezeu pentru ca mai apoi să încercăm tot mai mult de a ne însuși sentimentele sale în viața noastră, în raport cu noi, cu familiarii noștrii și cu aproapele nostru pentru a deveni în lume instrumente ale milostivirii sale divine!

Cu ocazia predicilor din timpul misiunii am aprofundat faptele de milostenie trupească și sufletească devenind conștienți că ele sunt cartea de identitate a creștinului, ele dau consistență și plinătate vieții noastre, modelându-ne după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Părintele Petru a subliniat că misiunea noastră este de a fi semne ale milostivirii divine în viața de toate zilele pentru toți cei care ne înconjoară. Totodată, prin frumoasele îndemnuri și încurajări din cadrul predicilor, părintele "ne-a agitat" să facem trecerea de la experiența milostivirii divine la trăirea divinei milostiviri, devenind astfel noi înșine binecuvântare unul pentru celălalt.

În acest sens, părintele predicând nu numai cu cuvântul dar și cu fapta, la încheierea misiunilor, înainte de a se întoarce în locul unde își desfășoară activitatea pastorală, a dorit să viziteze Casa de bătrâni "Sfântul Ioan Paul al II-lea" îngrijită de "Surorile Misionare ale Patimii lui Isus", pentru a le aduce o rază de lumină și de speranță, amintindu-le că suferința lor continuă pătimirea lui Cristos pe pământ și oferită lui Dumnezeu poate deveni izvor nesecat de mântuire.

La importanța acestui eveniment ne-am bucurat de prezența Excelenței sale Episcop Petru Gherghel, care cu dragostea sa părintească a dorit să ni se alăture. Astfel că în ziua de vineri, 7 octombrie, în Sărbătoarea Fecioara Maria, Regina Rozariului, a prezidat Sfânta Liturghie și procesiunea cu statuia Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes prin localitate, implorând de la Dumnezeu har și binecuvântare pentru fiecare credincios în parte. De asemenea, în următoarea zi, după sfânta liturghie de la ora 18:00, părintele celebrant Iosif Dorcu a condus ora de adorație către preasfântul sacrament, ca pregătire imediată a sărbătorii. A venit și mult așteptata zi de duminică, 9 octombrie, când, prin sfânta Liturghie de la ora 11.00 și prin procesiunea în jurul bisericii cu statuia Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, am sărbătorit împreună evenimentul aniversar cu multă credință și speranță că bunul Dumnezeu, de-a lungul timpului ne-a fost și rămâne alături însoțindu-ne în pelerinajul nostru pământesc, prin sfinții săi.

Au fost zile de har și de înălțare sufletească în care comunitatea credincioșilor din Butea și-a arătat din plin devoțiunea față de Mama cerească participând în număr foarte mare la recitarea Sfântului Rozariu, la sfintele Liturghii ale misiunilor, la sfintele sacramente, la procesiune, făcându-ne să pregustăm încă de pe pământ bucuria prezenței lui Dumnezeu și a Mariei în viețile noastre tinzând cu ardoare ca într-o zi să ne vedem cu toții, întreaga comunitate, în slava cerească.

Maica și Regina Milostivirii, roagă-te pentru noi!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-9 octombrie: Butea: Misiuni populare și aniversare binecuvântată!

Sora Elisabetta
 


lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat