Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Colocviu cu cardinalul Koch după călătoria papei Francisc în Caucaz

Cordialitate și ospitalitate

de Maurizio Fontana

"Mare cordialitate și ospitalitate plină de bunăvoință": derulând caseta cu recenta călătorie a papei Francisc în Caucaz, cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, amintește de primirea avută de Pontif în Georgia și trasează, într-un interviu la L'Osservatore Romano, progresele făcute în dialog cu Biserica locală autocefală ortodoxă.

- Ce impresii ați primit asistând la întâlnirile papei cu patriarhul Ilie al II-lea? Ce noutăți au reieșit față de trecut?

În mai multe rânduri patriarhul a mărturisit cât de importantă considera el vizita Pontifului, invitat de el. Înainte de toate a exprimat oficial aprecierea sa față de papa cu ocazia întâlnirilor în palatul patriarhal la Tbilisi și în catedrala ortodoxă din Svetyskhoveli, biserica cea mai veche și cea mai importantă din Georgia. În afară de asta, Ilie al II-lea a mers personal la aeroport pentru a-l saluta pe Pontif atât în momentul venirii cât și al plecării. S-a adresat papei Francisc drept cap al Bisericii din Roma, expresie încă neîmpărtășită de toți episcopii ortodocși din Georgia. Și Pontiful, în timpul zborului de întoarcere, s-a arătat foarte satisfăcut de vizita sa și l-a definit pe patriarh "om al lui Dumnezeu". Este adevărat că nicio delegație a Bisericii ortodoxe din Georgia n-a participat la Liturghia papei și că au existat acțiuni marginale de protest. Însă aceste două fapte nu diminuează marea importanță pe care a îmbrăcat-o această vizită pentru Georgia. Sunt convins că ea a aprofundat relațiile amicale existente între Biserica catolică și cea ortodoxă.

- Papa a invitat să se lase chestiunile doctrinale discuției teologilor și a cerut tuturor creștinilor să se roage unii pentru alții și să colaboreze în lucruri concrete pentru binele comun. Care este situația în Georgia sub aceste două aspecte?

Dialogul teologic, care încearcă să rezolve chestiunile care încă despart Bisericile noastre, este desigur important. Dar nu este unica formă de angajare ecumenică. De fapt există multe altele, ca ecumenismul spiritual, adică legătura care ne unește unii cu alții în rugăciune; sau ecumenismul carității, adică întâlnirea directă dintre creștinii din diferitele Biserici și comunități ecleziale cu scopul de a se cunoaște mai bine și de a aprofunda raporturile de prietenie. De asemenea: ecumenismul cultural, care constă în apropierea reciprocă prin tradiția culturală și arta religioasă. Și în sfârșit ecumenismul practic: adică o colaborare între diferitele Biserici în domeniul social și umanitar. Fiind conștient de dificultățile întâlnite în dialogul teologic cu Bisericile ortodoxe, precum și cu Biserica ortodoxă din Georgia, papa Francisc îndrăgește mult ecumenismul practic. În această privință, el știe și că, în istorie, Biserica din Orient și din Occident s-a despărțit îndeosebi nu din cauza chestiunilor teologice doctrinale, ci din cauza unei îndepărtări progresive la nivel de mentalitate și de cultură. Dacă Bisericile, în cursul istoriei, s-au despărțit datorită modului lor diferit de viață, atunci este clar că astăzi ele vor trebuie să învețe din nou să trăiască împreună. Iată pentru ce, în discursurile pe care le-a ținut în Georgia, Pontiful a voit să pună și un accent puternic pe "durerea diviziunilor" și pe chemarea tuturor creștinilor - care se întemeiază pe botezul comun - să regăsească în Cristos unitatea.

- Se înmulțesc inițiativele ecumenice ale papei Francisc: recent amintim întâlnirea cu delegația Bisericii evanghelice a reconcilierii, ziua de la Assisi, vesperele celebrate la "San Gregorio al Celio" cu primatul anglican. Și, în viitorul imediat, călătoria în Suedia. La ce punct este drumul ecumenic?

Anul în curs poate să fie cu siguranță definit ca un an în care au avut loc și vor avea loc importante evenimente ecumenice. Putem să amintim și altele: istorica întâlnire cu patriarhul rus-ortodox Kiril la Havana, la 12 februarie, și vizita la Lesbo, la 16 aprilie, împreună cu patriarhul ecumenic Bartolomeu și cu arhiepiscopul greco-ortodox Hierónymos de Atena, pentru a aminti de urgența refugiaților și a le exprima solidaritatea comunității ecumenice. O serie de evenimente care demonstrează cât de mult papa are la inimă angajarea ecumenică și vrea să încurajeze pe toți creștinii să continue pe drumul unității, având convingerea exprimată de el cu aceste cuvinte: "Unitatea nu va veni ca o minune la sfârșit: unitatea vine pe drum, o face Duhul Sfânt pe drum". De aceea putem spune că ecumenismul este la un punct bun numai dacă este "pe drum". De fapt pentru papa Francisc este fundamental ca unitatea să crească pe drum; a fi pe drum împreună înseamnă deja a practica unitatea.

(După L'Osservatore Romano, 12 octombrie 2016)

Traducere de Pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat