Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Paris: "Săptămâna familiei și a milostivirii"

În perioada 3-9 octombrie 2016, la inițiativa pr. Nicolae Cibian și a câtorva creștini, în comunitatea română din Paris a avut loc o săptămână dedicată familiei și milostivirii lui Dumnezeu, cu teme specifice prezentate de către pr. Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, din Dieceza de Iași. Alături de părintele Felician, pe întreg parcursul săptămânii s-a aflat și pr. Ieronim Budulai, penitentiarius magnus în cadrul Episcopiei de Iași.

Ideea acestei săptămâni a venit pe când pr. Felician Tiba se afla la Pustiana, jud. Bacău, și avea o inițiativă similară. Ne-a impresionat mult ceea ce a spus atunci și ne-am propus ca atunci când se va ivi o ocazie, să-l invităm și în comunitatea catolicilor români din Paris.

Ocazia a venit și luni, 3 octombrie 2016, alături de pr. Ieronim, au binevoit să fie oaspeții comunității noastre. Și pentru că în general mai toți românii prezenți la Paris și în împrejurimi lucrează peste zi, am decis împreună ca întâlnirile propriu-zise să fie marți, joi, sâmbătă și duminică, urmând ca în timpul Liturghiei să fie prezentată o temă, iar la sfârșitul ei, sub forma unei cateheze, să fie prezentată o altă temă.

Întâlnirile din timpul săptămânii au avut loc la biserica "Sfânta Elisabeta a Ungariei", iar cea de duminică la biserica "Sfântul Rocus".

Ne-a impresionat mult simplitatea temelor și în același timp profunzimea lor. Știam că am fost creați de Dumnezeu, dar, subliniindu-se că am fost creați din iubire și pentru iubire, ne-am dat seama cât avem de recuperat la acest capitol, atât în relațiile din familie, cât și în relațiile interpersonale în general. Nu cred că cineva s-a îndoit auzind de la părintele că Isus Cristos, prin transformarea apei în vin la nunta din Cana Galileii, a arătat, de fapt, vocația familiei, și anume, la bucurie. "Dumnezeu, spunea părintele, a pus un bărbat lângă o femeie și o femeie lângă un bărbat, nu pentru a trăi o viață morocănoasă, nu pentru a intra în competiție și pentru a nu ajunge nicăieri, ci i-a pus tocmai pentru momentele dificile din viață, pentru a le depăși împreună și pentru a menține astfel bucuria".

Subliniindu-se apoi rolul Bisericii în viața de zi cu zi și mai ales rolul familiei în Biserică, am înțeles că noi formăm Biserica și că nu trebuie să așteptăm de la alții fericirea. Trebuie să conștientizăm că facem parte din trupul mistic al lui Cristos și în această calitate, membri cu drepturi depline, să ne deschidem spre întâlnirea cu celălalt și așa cum membrele unui trup cooperează între ele spre armonia întregului trup, la fel și noi, mai ales în familie, să fim un singur trup în iubire.

Sâmbătă după-amiază, în același context, a avut loc un concert de muzică religioasă în memoria fericitului Vladimir Ghika, patronul comunității române catolice din Paris, în cadrul căruia au cântat soprana Simona-Nicoleta Jidveanu, din România, acompaniată la orgă de către Sarah Kim, din Australia. Concertul a fost organizat la inițiativa Asociației "Fericitul Vladimir Ghika" și a fost prezentat de către vicepreședintele ei, domnul Thierry de Briey.

După o săptămână în care ne-am împrospătat întreaga viață, în special cea creștină, punând un accent deosebit pe viața de familie și pe milostirivrea lui Dumnezeu, putem spune că nu ne pare rău pentru ideea avută de a-i invita pe pr. Felician și pr. Ieronim, de aceea comunitatea catolicilor români le mulțumește și îi mai așteaptă.

Dumnezeu, prin mijlocirea sfintei familii de la Nazaret, să binecuvânteze familiile noastre atât de mult încercate, mai ales atunci când sunt departe de meleagurile natale, să le însoțească mereu cu iubirea și harul său, iar pe soți să-i susțină în fidelitatea da-ului pe care și l-au spus atunci când s-au prezentat în fața altarului pentru a se căsători.

Ana-Carina Stan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-9 octombrie, Paris: "Săptămâna familiei și a milostivirii"
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat