Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea diecezană de toamnă a președinților conferințelor din Uniunea Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul"

Întâlnirea de toamnă a președinților conferințelor din Uniunea Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul", care activează în Dieceza de Iași, s-a desfășurat în ziua de 8 octombrie 2016, la Conferința "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Roman.

Au participat: Paul Demișcă, conferința gazdă; Ana Doboș (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Anton Dâscă (Bălțați "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruț (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Marilena Bartic (Iași "Sfântul Anton de Padova"); Petru Rediu (Tomești "Fericitul Ieremia Valahul"). Din motive obiective, nu a putut participa nici un vincențian de la Conferința "Sfântul Iosif", din comunitatea "Sfinții Petru și Paul" Onești.

D-na Eva Maria Peter, președintele național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din Romania a fost prezentă în mijlocul nostru.

Întâlnirea a început cu rugăciunea specifică vincențienilor, urmată de mesajul de salut si prezentarea activităților desfășurate în conferința gazdă, făcută de dl. Paul Demișcă. Doamna președinte Eva Peter ne-a transmis salutul din partea Uniunii Asociațiilor SSVP din România și a domnului Erwin Tiglea, președintele internațional al Grupei Europa II (a țărilor foste comuniste).

A urmat prezentarea părintelui paroh Pavel Chelaru, spiritualul conferinței gazdă, a temei spirituale a întâlnirii "Reflecții pentru a nu deveni epigoni". În prezentarea făcută, părintele paroh, s-a axat pe semnificația termenului grecesc, prin care epigoni sunt denumiți imitatorii mediocri, lipsiți de originalitate a unor mari personalități. S-au pus câteva întrebări: În cazul nostru ce fel de urmași ai sfântului Vincențiu de Paul, suntem? Suntem oare superficiali, fără spirit inovator, lipsiți de carisma Sfântului Vincențiu de Paul? Dialogul ce a urmat, a căutat să găsească modalitățile concrete și sigure de a nu deveni urmași nedemni ai carismei Sfântului Vincențiu de Paul. O soluție care a rezultat din discuții a fost de a ne întoarce la "origini", adică la inspirația primită de sfântul Vincențiu de Paul, prin care săracii sunt "domnii" noștri. S-a pus accentul pe obligativitatea întâlnirii membrilor vincențieni, periodic, pentru a ne încărca din Sfânta Scriptură.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea activităților din Conferințe, insistându-se din partea d-nei Marilena Bartic pentru inițierea de proiecte de dezvoltare, pentru susținerea financiară a Conferințelor, a acțiunilor caritative pe care le desfășoară acum.

D-na Ana Doboș, a propus pentru anul 2017 un plan de organizare a unei întâlniri a Familiei Vincențiene din România, la Traian (NT), pentru a sărbători 400 de ani de carismă vincențiană.

Prin rugăciunea de final și participarea la sfânta Liturghie, animată de vincențieni prin citirea lecturii, cântarea psalmului și rugăciunea credincioșilor, în cadrul căreia, am invocat de la Dumnezeu ,,să ne învețe a iubi", s-a încheiat întâlnirea de toamnă a președinților conferințelor din Uniunea Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul", care activează în Dieceza de Iași.

Adrian Petruț
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat