Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Pelerini din Săbăoani la poarta sfântă

Peste 250 de credincioși din toate parohiile din Săbăoani au mers sâmbătă, 8 octombrie 2016, în pelerinaj la poarta sfântă din catredrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Pelerinii au fost însoțiți de pr. Cristinel Fodor, paroh al bisericii "Sfântul Mihail" și decan de Roman, pr. Ioan Bișog, paroh al bisericii "Sfântul Iosif Muncitorul", și de preoții vicari Antonio-Vasile Popescu (Sfântul Iosif Muncitorul), Eugen-Dragoș Tamaș (Înălțarea Sfintei Cruci) și Raimund Tiberiu Iancu (Sfântul Mihail).

În dimineața zilei de sâmbătă, pelerinii din Săbăoani, însoțiți de păstorii lor sufletești au venit în pelerinaj la poarta sfântă din catedrala mare din Iași. Pr. Benone Lucaci, paroh și decan de Iași, i-a întâmpinat pe pelerini, salutându-i și vorbindu-le despre semnificația pelerinajului și simbolistica trecerii prin poarta jubiliară. A urmat apoi recitarea sfântului Rozariu, timp în care cei care au dorit au putut participa la sacramentul Spovezii.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Benone, cel care a ținut și cuvântul de învățătură în cadrul căreia părintele i-a îndemnat pe pelerini să trăiască cât mai bine jertfa sfântă pentru a face rodnic acest pelerinaj și pentru a obține indulgența plenară. Pornind de la evanghelia zilei care a prezentat parabola "Fiului risipitor" sau "A tatălui milostiv", cum mai este ea cunoscută, părintele a subliniat cât de mare este milostivirea lui Dumnezeu față de noi. Fiul risipitor a făcut un pelerinaj din mizeria în care se afla spre casa tatălui, iar pentru acel părinte acest drum a fost suficient pentru a-l ierta și pentru a-l primi acasă. La finalul omiliei, pr. Benone i-a îndemnat pe toți cei din biserică să nu-și piardă niciodată speranța în iubirea milostivă a lui Dumnezeu, care așteaptă doar un gest din partea noastră pentru a ne ierta.

Toți pelerinii au trăit cu evlavie și în mod activ celebrarea liturgică, prin răspunsuri, cântări și rugăciuni și prin împărtășirea cu trupul lui Cristos. Înainte de binecuvântarea finală, toți cei din catedrală s-au rugat pentru obținerea indulgenței jubiliare.

Pelerinii s-au întors spre casele lor cu inima împăcată și bucuroși că în acest an al milostivirii au trecut prin poarta sfântă și au primit iertarea lui Dumnezeu.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 octombrie: Iași: Pelerini din Săbăoani la poarta sfântă

Iași: Pelerini din Săbăoani la poarta sfântă (8 octombrie 2016)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat