Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Evanghelia se umple de praf, 80% dintre italieni nu o citesc

De Domenico Agasso jr.

În casă o au. Șapte italieni din zece, difuzare ca un best seller. Problema e că Evanghelia zace "uitată" în vreun dulap vechi, eventual în pod, sau în cămară, cu paginile prăfuite. De fapt, se pare că persoanele se mulțumesc cu o vagă amintire de la cateheza frecventată în copilărie, să considere textul sacru o "emblemă" a culturii noastre, să-l țină ca obiect de păstrat. Și atât. Pentru că 80% declară că n-o citesc "niciodată sau aproape niciodată". Tragedie pentru tradiția noastră catolică? Nu total, pentru că există realitatea în contra-tendință a tinerilor: jumătate din cei care o au, o citesc.

Spune toate acestea cercetarea făcută de Censis "Evanghelia după italieni", despre cunoașterea reală a Sfintelor Scripturi (700 de persoane intervievate). Investigația a fost promovată de editura Utet Grandi Opere pentru lansarea "Evangheliile în cultură și în artă", ediție care conține studii ale monseniorului Bruno Forte, Piero Boitani și monseniorului Timothy Verdon. Bineînțeles: Evanghelia este un text iubit, căruia italienii îi recunosc o valoare universală. De fapt numai unul din cinci se simte indiferent față de Textele Sacre. Ba chiar: pentru 31,8% este unul dintre pilaștrii culturii occidentale. Apoi întocmai șapte din zece - 69,1% - o au, dar probabil mulți numai pentru că au primit-o în ocazii ca prima împărtășanie. Sunt mai ales tinerii între 18 și 24 de ani.

Este respectată, în sensul că nu este aruncată la curățeniile de primăvară și nici în caz de mutare, însă nu se deschide: între cei care au un exemplar, numai 11% o citesc adesea, în timp ce 37,2% uneori. 51,8% dintre cei care o au nu o consultă. Și dacă se adună cei care o au dar n-o citesc cu aceia care nu o au și care în mod verosimil n-o răsfoiesc, atunci 66% dintre italieni declară că nu citesc niciodată Evanghelia, 80% dacă se ia în considerare și răspunsul "rar".

Numai un cetățean din cinci știe să citeze din memorie un text. Fraza cea mai evocată este "Fericiți cei săraci în duh", urmată de porunca "să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți". Ba chiar o treime dintre cei care merg la liturghie nu știu să citeze un text. Amintirea prin imagini este mai "încurajatoare" pentru Biserică: 63% afirmă că își amintesc măcar una care nu este răstignirea (prea ușor); scena de la ultima cină este cea rămasă mai imprimată, apoi ieslea.

86% își amintesc cel puțin un nume al unui evanghelist, dar 46% dintre italieni nu știe câți sunt (apropo, sunt patru). În pofida acestor date, legătura italieni-Evanghelie rămâne puternică din punctul de vedere simbolic și sentimental: 48% afirmă că este o parte esențială a patrimoniului nostru cultural, 30,9% se simt atinși în sentimente și numai 6,7% o percep distantă. Și, făcând abstracție de credință, mai mult de șase din zece consideră că valorile evanghelice sunt universale.

Apoi, există surpriza tineri. Tinerii demonstrează confidență mai mare cu Evanghelia decât persoanele de vârstă mijlocie, la nivel de atenție care se apropie de cel al bătrânilor: 70% dintre tineri au un exemplar, față de 65% din generația de mijloc, și aproape 50% dintre cei care au un exemplar îl citesc, chiar dacă nu des, față de 43% al celor de 30-50 de ani. În sfârșit, întrebarea capcană: "Bucură-te, Marie" este conținută în Evanghelie? Măcar acest lucru italienii îl știu (pentru siguranță: răspunsul corect este nu).

(După Vatican Insider, 28 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat