Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a la Cacica

Aproape 200 de elevi de clasa a XII-a din Dieceza de Iași însoțiți de profesorii lor și de preoții care se îngrijesc de formarea lor au participat sâmbătă, 22 octombrie 2016, la pelerinajul anul al absolvenților "Cu Maica Milostivirii la începutul maturității noastre" la sanctuarul de la Cacica.

Pelerinajul a avut drept scop invocarea milostivirii divine și a ajutorului preasfintei Fecioare, în anul terminal, pentru a obține note bune la examen și călăuzire pe calea menită fiecăruia dintre noi, tinerii.

Îndrumați fiind de profesorii de religie și de inspectorii de religie catolică am ajuns la Cacica în jurul orei 10.30 când am pornit în procesiune, elevi din toate regiunile Moldovei: Bacău, Onești, Roman, Iași, Suceava. În procesiune spre biserică am rostit rugăciunea sfântului Rozariu și am înălțat cântări pioase către Maica Domnului. Acesta fiind Anul Milostivirii, când am ajuns la sanctuar, toți participanții am trecut prin poarta sfântă pentru ca milostivirea lui Dumnezeu să coboare asupra noastră. Am participat la sfânta Liturghie alături de credincioșii veniți, ca și noi, în pelerinaj.

Numărul preoților celebranți a fost sugestiv și providențial: 12.

În cuvântul de învățătura, părintele Petru Sebastian Tamaș l-a propus ca model de încredere în sfânta Fecioara pe sfântul Ioan Paul al II-lea, trecut în calendar în ziua pelerinajului, iar ca deviză cuvintele sale: "Nu vă fie teamă!". Părintele ne-a recomandat nouă, tinerilor, ca din proiectele de viitor să nu lipsească Dumnezeu, a evidențiat că atunci când ne facem sârguincios datoria, împlinirea și fericirea vin din urmă și că... există viață și după BAC.

Aproape toți tinerii am primit iertarea milostivă, spovedindu-ne și primindu-l pe Isus în suflet, împărtășindu-ne.

După Liturghie, pr. Iosif Iacob de la Facultatea de Teologie din Iași a ținut un moment de meditație în care a prezentat trei personaje importante din Biblie, a căror viață s-a schimbat după ce l-au cunoscut pe Isus. Acestea au fost Petru, Maria Magdalena și Matei. La sfârșitul prezentării vieții lor și a ceea ce Isus a sădit în ei, fiecare tânăr s-a gândit cu cine se aseamănă mai mult, dacă el l-a primit pe Isus în viața și în inima sa. Aceste gânduri vor aduce răspunsul la întrebările noastre în fața alegerilor ce trebuie să le facem. Mulțumindu-i părintelui pentru cuvintele frumoase, ne-am retras la masa de prânz.

După pauza de masă ne-am reîntors în biserică pentru a participa la adorație. Prin rugăciunile și intențiile rostite, am cerut putere, înțelepciune, încredere, har și lumină care să ne conducă în drumul de după liceu.

Încheind momentele frumoase de comuniune spirituală, am urcat în autocar și am pornit spre casă. La întoarcere, grupul de la Onești a făcut un popas la Humulești și la câteva mănăstiri ortodoxe, întregind astfel spiritul de comuniune. Grupul de la Bacău a făcut un popas la mormântul Veronicăi Antal, în Nisiporești. Aici, părintele paroh a prezentat, pe scurt, viața și martiriul Veronicăi Antal, iar noi, elevii, ne-am rugat împreună la mormântul ei. Am revenit la Bacău încărcați de haruri și încrezători în ajutorul lui Dumnezeu, dispuși și hotărâți de a ne pregăti cât mai bine pentru BAC, păstrându-i pe Isus și pe sfânta Fecioara în inimile noastre.

Silvia-Damiana Comorașu

* * *

Iată câteva păreri ale tinerilor cu privire la acest minunat pelerinaj:

  • "Pelerinajul la Cacica este o adevărată ocazie de a-ți da seama că unele probleme ale vieții, considerate importante, sunt, de fapt, infime în raport cu problema esențială a adevăratei vieți, și anume că Dumnezeu este cu noi." (Paul Narcis Adam, C.N.C. "Sfântul Iosif", Bacău)

  • "O asemenea experiență îți aduce aminte, în cazul în care ai uitat, de dualitatea vieții omenești: pe de o parte, te ajuta să conștientizezi importanța examenului de Bacalaureat, care marchează finalul unei etape din viața noastră, dar și începutul unei etape noi, odată cu aceasta venind și responsabilitatea cu care trebuie să decidem asupra viitorului nostru, și, pe de alta parte, transcende această dimensiune strict socială, umană, privind și la cealaltă natură a omului, natura spirituală, de origine divină, îndemnându-l la un echilibru interior. Pe lângă această pace și echilibrul interior dobândit cu prilejul acestui pelerinaj, am avut ocazia să cunosc alți tineri, plini de viață și de idealuri, împreună rugându-ne sfintei Fecioare de la Cacica să ne ia sub ocrotirea sa și să ne dea tărie în acest ultim an de liceu" (Ioana Bonaparte, Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași)

  • "Pelerinajul de la Cacica a fost minunat, deoarece m-a marcat pe plan spiritual pentru că am realizat cu ajutorul sfintei Fecioare Maria că voi putea trece peste orice greutate pe care o voi întâmpina, așa cum a fost intitulat acest pelerinaj «Cu Maica Milostivirii la începutul maturității noastre». Sfânta Fecioară Maria stă la baza tuturor succeselor noastre. M-a ajuta și pe plan intelectual pentru că am aflat multe lucruri noi pe care sper să le pun în practică cu ajutorul sfintei Fecioare Maria. Cu acest prilej am întâlnit oameni noi cu care am socializat și m-am rugat împreună cu ei". (Paul-Cristian Gal, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman)

  • "A fost o zi în care m-am simțit mai aproape de Dumnezeu, am învățat că Domnul are un drum pentru fiecare dintre noi și nu trebuie să ne opunem acestui lucru. Am căpătat liniște interioară, încredere și determinare pentru a-mi îndeplini obiectivele din acest an școlar." (Alexandra Bacoiu, C.N. "Gh. Vrânceanu")

  • "Suntem pe punctul de a lua decizii importante care ne vor influența întreaga viață. Experiența de astăzi, pelerinajul făcut, pentru mine, personal, a avut un ecou puternic în inimă. M-a făcut să înțeleg că indiferent de domeniul pe care îl aleg, indiferent ce funcție voi ocupa, pentru a fi un adevărat om trebuie să îl am pe Isus drept model. Alături de el nu voi da greș!" (Laura-Alexandra Farcaș, C.N. "Ferdinand I" Bacău)

  • "Ziua de astăzi a fost una minunată. Un bun prilej de a petrece o zi cu Domnul. Sfânta Liturghie a fost înălțătoare. Predica a fost ca un medicament pentru sufletul meu, iar adorația, un pansament. Momentele petrecute în biserică au fost unele speciale în care am putut, în liniște, să vorbesc cu Domnul tot ce mă apăsa și să îl rog să îmi fie alături pe parcursul acestui an școlar dar și după." (Maria Domnica Popa, C.N.C. "Sfântul Iosif" Bacău)

  • "Acest pelerinaj al elevilor de clasa a XII-a la Cacica mi s-a părut integrat perfect în Anul Milostivirii instituit de Sfântul Părinte papa Francisc. Noi, tinerii, în aceste clipe ne hotărâm întreaga noastră viață, ne hotărâm ce drum vom apuca, să simțim că împlinim voința lui Dumnezeu și să ne dedicăm cu totul vocației alese. Trebuie să conștientizăm că ne aflăm la o cotitură a vieții și avem nevoie de Dumnezeu pentru a face un pas corect". (Paul Petrea, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman)

  • "În acest pelerinaj mi-a plăcut că am putut să creăm o conexiune în rugăciune și să ne rugăm pentru examenul pe care urmează să îl avem. Mie personal mi-a plăcut că am putut să mă rog atât pentru mine cât si pentru colegi mei." (Iudita Ghercă, Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași)

  • "Astăzi, 22 octombrie, am avut o zi superbă, plină de bucurie și de haruri pentru suflet. Mă bucur nespus de mult că am ajuns la Cacica. A fost prima mea experiență aici și cu siguranță nu va fi ultima. Voi veni ori de câte ori voi avea ocazia. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate trăirile de aici." (Andreea-Georgeana Țâmpu, C.E. "Ion Ghica" Bacău)

  • "Pelerinajul de la Cacica a fost o experiență frumoasă din care am învățat multe. Am învățat că există viață și după examenul de Bacalaureat și că nu trebuie să ne axăm numai pe aceasta. Trebuie să ne interese mai mult de viața noastră, având-o ca model pe Sfânta Fecioară Maria". (Vasile-Ionuț Susan, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman)

  • "A fost o zi plină de har, în care Duhul Sfânt a coborât cu adevărat asupra tinerilor veniți în pelerinaj. Prin spovadă, împărtășanie și adorație am reușit să ne apropiem cu sufletul de Dumnezeu și de Mama noastră cerească. Astfel noi am plecat cu sufletele pline de bucurie și de har, fiind dornici de a împărtăși bucuria și milostivirea cu cei pe care-i întâlnim." (Ana Maria Iojică și Tereza Iojică, C.N.P. "Stefan Cel Mare" Bacău)

  • "Pelerinajul absolvenților la Sanctuarul Marian de la Cacica a fost pentru mine o experiență spirituală inedită. Nu am mai fost până acum acolo și am fost copleșită de emoții. Am cunoscut și alți absolvenți din Dieceza de Iași, cu care am trăit momente înălțătoare și la sfânta Liturghie, dar și la momentul de adorație. M-am întors acasă mai liniștită și plină de dragoste, pe care sunt hotărâtă să o împart și celor din jurul meu!" (Valeria Ciotloș, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești)

  • "A fost o zi minunată de la primul până la ultimul moment. Încă de la intrarea pe poarta sfântă, toți ne-am lăsat în mâinile Tatălui milostiv și ale sfintei Fecioare Maria. Am participat la sfânta Liturghie, ne-am hrănit cu trupul lui Isus Cristos. Adorația euharistică a fost momentul în care, împreună, am mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile primite și i-am cerut ajutorul în planurile și problemele noastre personale. În pauza de prânz mi s-a ivit ocazia de a face o faptă bună: am condus până la casa lui un cetățean întins pe jos, ce nu se putea deplasa. Astfel am participat cu mai mare bucurie la adorație." (Daniel Claudiu Abortulesei, C.E. "Ion Ghica" Bacău)

  • "În pelerinaj am avut parte de o întâlnire minunată cu Maica Domnului și cu Dumnezeu. În acel moment al întâlnirii am simțit cu adevărat vocația mea și anume: chemarea la viața sacerdotală. Am simțit și o împăcare cu mine însumi". (Alexandru Pitirici, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman)

  • "Este frumos să vezi că tinerii pot fi împreună pentru a cere binecuvântarea Domnului asupra lor și asupra lumii întregi." (Alexandru Căliman, C.N.C. "Sfântul Iosif" Bacău)

  • "Deși sunt ortodox, am participat la acest pelerinaj, recunosc, mai ales din curiozitate. Ce-am descoperit la Cacica? Am întâlnit-o pe Maica Preacurată, căreia i-am pus în brațe un gând de recunoștință pentru tatăl meu, care a plecat anul trecut la Domnul și o rugăciune pentru mama mea, care este acum în spital. Acum sunt sigur că, în orice Biserică, omul se întâlnește cu Dumnezeu!" (Cristi Temelie, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești)

  • "O zi minunată de sâmbătă în care am învățat că a fi fericit înseamnă a-ți face datoria și că sufletul nostru are nevoie de Dumnezeu în orice moment și în orice plan de viitor. A fost sublim, am dobândit liniște interioară. Am avut nevoie de această vizită la Maica Domnului ca să putem ieși din captivitatea interioară. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată." (Eleve de la le Colegiul "Henri Coandă" Bacău)

  • "Cu ocazia acestei zile am avut prilejul de a trăi o nouă și inedită experiență. Am reușit să ne apropiem mai mult de Dumnezeu într-o altă împrejurare decât cea de fiecare duminică." (Loredana și Lavinia, C.N. "Ferdinand I" Bacău)

  • "Astăzi am avut parte de o experiență nouă, am cunoscut oameni noi, am petrecut o zi specială cu colegii și prietenii mei în acest loc sfânt, Cacica. Regret pentru cei care nu au putut sau nu au dorit să vină cu noi. Nici nu știu ce au pierdut. Mulțumesc din suflet lui Dumnezeu și organizatorilor." (Ionela Ursache, C.N.C. "Sfântul Iosif", Bacău)

  • "Este prima dată când vin la Cacica. A fost o zi deosebită în care am putut medita asupra viitorului meu. După această experiență mă simt mult mai bine sufletește. Sper și îmi propun să nu fie singura ocazie de a trăi o astfel de experiență. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru această zi minunată." (Isabela Iacinta Stan, C.E. "Ion Ghica" Bacău)

  • "Nu mi-am dorit în mod deosebit acest pelerinaj, dar acum știu că trebuia să fiu acolo! După o spovadă bună și câteva lacrimi la predică, mi-am înălțat sufletul în timpul adorației spre Isus și spre Măicuța Lui. Lor le-am încredințat grijile și dorințele mele. Voi reveni după bacalaureat!" (Marina Pavăl, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 octombrie: Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a la Cacica.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat