Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Predica la Liturghia pentru cadrele medicale

Episcopul Petru Gherghel a celebrat Liturghia pontificală dedicată cadrelor medicale, marți, 18 octombrie 2016, la ora 18.30, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La celebrare au participat pr. Benone Lucaci, paroh și decan de Iași, pr. Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași, pr. Eugen Robu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Bolnavilor, și pr. Alois Fechet, responsabilul Oficiului pentru Ecumenism.

*

Sfântul Luca, patronul medicilor și al pictorilor

Sfințiile Voastre,
Dragi frați și surori,
Stimați și iubiți medici, dragi lucrători sanitari,

"Vă salută Luca, medicul iubit" (Col 4,14).

Am ales acest cuvânt de salut din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Coloseni pentru a îndrepta către toți, dar mai ales către medici un salut special în această zi când îl sărbătorim pe cel pe care pe drept îl cunoaștem și recunoaștem ca "patronul medicilor", pe Sfântul Luca, pe care însuși apostolul Paul îl definește "medicul prea iubit".

Astăzi, 18 octombrie, creștinii din Orient și din Occident îl sărbătoresc pe Sfântul Luca, Evanghelistul, cu aceiași prețuire și cu același entuziasm.

Lecturile proclamate la această liturghie ne ajută să pătrundem în misterul vieții și chemării evanghelistului și mărturisitorului credinței noastre, sfântul Luca, medic și vestit ilustrator al chipului Maicii Domnului, după cum afirmă mulți părinți ai Bisericii din Orient.

Este știut că dintre cei patru evangheliști, sfântul Luca este singurul care nu face parte din poporul israelit și chiar se afirmă de unii autorii că nu l-ar fi văzut pe Domnul în timpul vieții sale pământești. Era de fel din orașul Antiohia și aparținea populației de limbă greacă. Unii autori afirmă că în tinerețe s-ar fi pregătit să devină medic, credință confirmată de sfântul Paul, în finalul Scrisorii către Coloseni (4,14).

Nu se știe nimic despre data când a devenit creștin, dar e posibil să se fi întâmplat în anul 42, când Paul si Barnaba au ajuns să predice evanghelia în Antiohia. Este amintit pentru prima data la Troas, alături de apostolul Paul, pe care îl va însoți în călătoriile sale misionare.

Este importantă și nota pe care o găsim într-o scriere din secolul al II-lea, un Prolog al Evangheliei după Luca, unde viața lui e zugrăvită și prezentată astfel: "Luca, sirian din Antiohia, de profesiune medic, ucenic al apostolilor, l-a urmat pe Paul până la depunerea mărturiei de credință prin martiriu. A slujit fără rezervă pe Domnul, nu s-a căsătorit și nu a avut copii. A murit la vârsta de 84 de ani, in provincia Beoția, din Grecia, plin de Duhul Sfânt".

Așa cum este deja cunoscut și susținut de toți, sfântul Luca ne-a lăsat o istorisire a vieții si învățăturilor Mântuitorului Isus, carte care este primită de Biserica drept a treia evanghelie, precum și o scriere despre evenimentele petrecute după înălțarea la cer a Domnului, în care sunt prezentate pe larg convertirea și activitatea sfântului Paul, scriere ce poartă numele de Faptele Apostolilor.

Ambele cărți sunt adresate unui oarecare Teofil, personaj de vază în comunitatea creștină, dar poate fi și un nume ales, simbolic, adică Cel Iubitor de Dumnezeu după înțelesul acestui nume în limba greacă. În aceste două mari lucrări, sfântul Luca a adunat tot ce se notase până atunci despre viața lui Isus și despre viața Bisericii apostolice. Desigur că a avut multe date culese de la martorii oculari pe care i-a întâlnit în călătoriile sale apostolice.

Mă bucur să reiau câteva gânduri din meditația prezentată, în ziua celebrării sfântului Luca, de pagina liturgică a Seminarului nostru prin care înțelegem și mai bine, din întreaga sa evanghelie chipul uman al Mântuitorului, bunătatea lui, dar mai ales predilecția lui față de cei săraci și părăsiți, grija lui față de cei păcătoși ce-i ieșeau în cale, strigând după ajutor, care doreau să se convertească.

De asemenea, sfântul Luca trebuie să fie considerat evanghelistul sfintei Fecioare căci numai el este acela care ne-a transmis buna-vestire, vizita sfintei Fecioare, scena nașterii, prezentarea la templu a lui Isus. Lui singur îi datorăm istorisirea nașterii lui Ioan Botezătorul, diferite aspecte din copilăria lui Isus, fapt pentru care a fost caracterizat ca biograful Maicii Domnului și al copilăriei lui Isus. Unii biografi vorbesc și despre faptul că evanghelistul Luca ar fi avut o posibilă întâlnire cu sfânta Fecioară Maria pe care apoi ar fi zugrăvit-o în prima icoană atribuită lui și de la care ar fi auzit imnul "Magnificat" pe care îl găsim doar în evanghelia scrisă de el.

Trebuie să notăm faptul că sfântul Luca, cu o predilecție deosebită, a prezentat în evanghelia sa câteva parabole și cuvinte ale lui Isus, pe care le găsim doar în evanghelia sa.

El relatează parabola drahmei pierdute, a fiului risipitor, a vameșului și fariseului, a lui Lazar cel sărac și bogatul lipsit de milostivire; tot numai el a relatat întâlnirea lui Isus cu femeia păcătoasă, ca și întâlnirea femeilor în drumul spre Calvar: "Fiice ale Ierusalimului, nu mă plângeți pe mine, ci pe voi vă plângeți si pe copiii voștri" (Lc 23,28). Este relevant faptul tot sfântul Luca ne prezintă rugăciunea lui Isus pe cruce: "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac" (Lc 23,35), precum și cuvintele adresate tâlharului răstignit cu el și care îi cere să aibă milă de el când va intra în împărăția sa: "Adevăr îți spun, astăzi vei fi cu mine în rai" (Lc 23,43). Se vede de aici că Luca poate și trebuie să fie numit evanghelistul iubirii lui Isus, deoarece el ne revelează cel mai bine milostivirea lui. Numai el ne prezintă parabola bunului samaritean și vorbește cu accente atât de tandre despre iubirea lui Isus pentru cei săraci.

Tot sfântul Luca ni-l prezintă pe Domnul emoționat în fața durerii văduvei din Naim, cel care o acceptă pe femeia păcătoasă în casa lui Simon fariseul, cu atâta delicatețe, și căreia îi permite să-i spele picioarele și să le șteargă cu părul capului ei, după care o asigură de iertarea lui Dumnezeu, care îl primește și tratează pe Zaheu cu atâta bunătate încât îi schimbă inima sa împietrită de vameș într-o inimă căită și generoasă.

În cartea sa Faptele Apostolilor descoperim faptul că el apreciază și laudă comunitatea creștină din timpul său, caracterizând-o cu aceste cuvinte care au avut și continuă să aibă un ecou până în zilele noastre: "Formau o singură inimă și un singur suflet" (Fap 4,32), o chemare către noi toți cei care formăm comunitatea creștină de azi, ca și noi să formăm o singură inimă și un singur suflet, ca astfel să fim un singur popor, poporul celor mântuiți.

Evanghelistul Luca ne ajută chiar acum când celebrăm Anul Jubiliar al Milostivirii să descoperim și să întâlnim această gingășie omeneasca și iubire divină a Răscumpărătorului lumii, pentru care motiv el s-a învrednicit să fie considerat sfântul Luca, "istoricul îndurării lui Cristos".

Îl preamărim astăzi pe Dumnezeu care ne-a oferit și ne oferă mereu acest exemplu ceresc al marelui mărturisitor al credinței adevărate și al iubirii milostive în sfântul Luca și nu vrem și nu trebuie să uităm că el rămâne pentru noi nu numai în acest an jubiliar un model și o voce, ci mereu în viața noastră de creștini.

În această zi specială a sărbătorii Sfântului Luca sunt fericit și sunt bucuros să subliniez un fapt deosebit, și anume inițiativa de odinioară a părintelui profesor Claudiu Dumea de a-i întâlni și însoți pe mulți medici, asistenți, lucrători sanitari în munca lor și de a celebra, cu ei și pentru ei, Ziua Sfântului Evanghelist Luca a crescut și în inima părintele Eugen Robu, responsabilul de acum cu pastorația bolnavilor din Iași. Sfinția Sa, după o practică lăudabilă de câțiva ani, cu binecuvântarea și îndemnul nostru, dispunând un zel tineresc, dar și cu multă credință, a decis să pună în practică zi de zi câteva dintre calitățile sfântului evanghelist Luca, și anume arta de a-i îngrijirii pe cei bolnavi, grija de a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor, datoria de a-i întâlni și prețui pe medici și pe toți cei care lucrează sectorul sanitar și caritativ, ca și bucuria de a zugrăvi, cu talentul său, chipul Mântuitorului și al Maicii milostivirii prin lucrările sale, adică arta slujirii și picturii.

Această preocupare față de cei în suferință și respectul pe care trebuie să-l arate medicilor ca și personalului sanitar vine să ilustreze și să pună în practică apelul papei Francisc de a ne apropia și a-i îngriji pe cei încercați și marginalizați, pe cei în suferință, adică o aplicare, un semn că ceea ce a făcut Dumnezeu cu noi, iubindu-ne, trebuie să o facem și noi față de ceilalți care au nevoie de ajutorul nostru.

Trăind cu bucurie acest moment de credință și comuniune, dați-mi voie să vă exprimăm prețuirea noastră frățească și părintească, să vă apreciem munca și dăruirea dumneavoastră, dragi și stimați medici, dragi asistenți medicali, lucrători sanitari și membri ai Caritasului creștin, dragi și iubiți credincioși, pentru tot ce ați făcut și știți să faceți nu numai din punct de vedere profesional, dar și din spirit de credință și dragoste frățească și să-l rugăm pe Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii noastre, sfânta Fecioară Maria plină de milostivire, și a sfântului Luca, patronul dumneavoastră precum și a sântului minunilor, sfântul Anton, să aveți bucurie, haruri bogate și multă mulțumire sufletească în slujirea celor suferinzi și a celor ce au mai mare nevoie.

Vă salută medicul iubit, Sfântul Luca, dar și episcopul Petru, împreună cu toți cei ce vă prețuiesc și iubesc. Așa să fie!

Petru Gherghel, episcop de Iași

18 octombrie 2016

* * *

Iași: Liturghie pentru cadrele medicale

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei pentru cadrele medicale:


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat