Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (18 septembrie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi Isus ne face să reflectăm asupra a două stiluri de viați contrapuse: cel lumesc și cel al Evangheliei. Spiritul lumii nu este spiritul lui Isus. Și face asta prin relatarea parabolei administratorului infidel și corupt, care este lăudat de Isus în pofida necinstei sale (cf. Lc 16,1-13). Trebuie precizat imediat că acest administrator nu este prezentat ca model de urmat, ci ca exemplu de istețime. Acest om este acuzat de gestionare rea a afacerilor stăpânului său și, înainte de a fi îndepărtat, caută cu iscusință să-și cucerească bunăvoința datornicilor, iertându-le parte din datorie pentru a-și asigura astfel un viitor. Comentând acest comportament, Isus afirmă: "pentru că fiii veacului acestuia, în generația din care fac parte, sunt mai înțelepți decât fiii luminii" (v. 8).

La această iscusință lumească noi suntem chemați să răspundem iscusința creștină, care este un dar al Duhului Sfânt. E vorba de a ne îndepărta de spiritul și de valorile lumii, care atât de mult îi plac diavolului, pentru a trăi conform Evangheliei. Și mondenitatea, cum se manifestă? Mondenitatea se manifestă cu atitudini de corupție, de înșelăciune, de samavolnicie, și constituie drumul cel mai greșit, drumul păcatului, pentru că unul te duce la celălalt! Este ca un lanț, chiar dacă - e adevărat - este drumul cel mai comod de parcurs, în general. În schimb spiritul Evangheliei cere un stil de viață serios - serios dar bucuros, plin de bucurie! -, serios și angajant, impregnat de onestitate, de corectitudine, de respectare a celorlalți și a demnității lor, de simțul datoriei. Și aceasta este iscusința creștină!

Parcursul vieții comportă în mod necesar o alegere între două drumuri: între onestitate și neonestitate, între fidelitate și infidelitate, între egoism și altruism, între bine și rău. Nu se poate oscila între unul și altul, pentru că se mișcă pe logici diferite și contrastante. Profetul Ilie spunea poporului lui Israel care mergea pe aceste două drumuri: "Voi șchiopătați cu amândouă picioarele!" (cf. 1Re 18,21). Este frumoasă imaginea. Este important de a decide ce direcție trebuie luată și apoi, odată aleasă cea corectă, de a merge cu elan și determinare, încredințându-se harului Domnului și sprijinului Duhului său. Puternică și categorică este concluzia textului evanghelic: "Niciun servitor nu poate sluji la doi stăpâni; căci sau îl va urî pe unul și-l va iubi pe celălalt, sau va ține la unul, iar pe celălalt îl va disprețui. Nu puteți sluji lui Dumnezeu și mamonei" (Lc 16,13).

Cu această învățătură, astăzi Isus ne îndeamnă să facem o alegere clară între El și spiritul lumii, între logica corupției, a samavolniciei și a avidității și cea a corectitudinii, a blândeții și a împărtășirii. Cineva se comportă cu corupția ca și cu drogurile: crede că poate s-o folosească și să înceteze atunci când vrea. Se începe de la puțin: un bacșiș de aici, o mită de acolo... Și între aceasta și aceea se pierde lent propria libertate. Și corupția produce dependență și generează sărăcie, exploatare, suferință. Și câte victime există astăzi în lume! Câte victime ale acestei corupții răspândite. În schimb când încercăm să urmăm logica evanghelică a integrității, a limpezimii în intenții și în comportamente, a fraternității, noi devenim artizani ai dreptății și deschidem orizonturi de speranță pentru omenire. În gratuitate și în dăruirea de noi înșine fraților, îl slujim pe stăpânul corect: Dumnezeu.

Fecioara Maria să ne ajute să alegem în fiecare ocazie și cu orice preț drumul corect, găsind și curajul de a merge împotriva curentului, numai să-l urmăm pe Isus și Evanghelia sa.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri la Codrongianos (Sassari) a fost proclamată fericită Elisabetta Sanna, mamă de familie. Rămasă văduvă, s-a dedicat total rugăciunii și slujirii bolnavilor și a săracilor. Mărturia sa este model de caritate evanghelică însuflețită de credință.

Astăzi, la Genova, se încheie Congresul Euharistic Național. Adresez un salut special tuturor credincioșilor adunați acolo și doresc ca acest eveniment de har să reînsuflețească în poporul italian credința în preasfântul Sacrament al Euharistiei, în care îl adorăm pe Cristos izvor de viață și de speranță pentru fiecare om.

Marțea viitoare voi merge la Assisi pentru întâlnirea de rugăciune pentru pace, la treizeci de ani de la acea istorică întâlnire convocată de sfântul Ioan Paul al II-lea. Invit parohiile, asociațiile ecleziale și pe fiecare credincios din toată lumea să trăiască acea zi ca o Zi de rugăciune pentru pace. Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de pace în acest război care este peste tot în lume. Să ne rugăm pentru pace! După exemplul sfântului Francisc, om al fraternității și al blândeții, suntem cu toții chemați să oferim lumii o puternică mărturie a angajării noastre comune pentru pacea și reconcilierea dintre popoare. Astfel marți, cu toții uniți în rugăciune: fiecare să-și ia un timp, acela pe care-l poate, pentru a se ruga pentru pace. Toată lumea unită.

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini care provin din diferite țări. Îndeosebi îi salut pe credincioșii din dieceza de Köln și pe cei din Marianopoli.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat