Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cerdac: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Ziua de sâmbătă, 10 septembrie 2016, a fost o zi foarte importantă și unică pentru toată Valea Slănicului Moldovei pentru că, după 11 ani de rugăciune și dăruire, inima comunității parohiale a primit un nou impuls de credință și preamărire lui Dumnezeu, prin sfințirea și consacrarea altarului bisericii filiale din Cerdac.

Ceremoniile sfințirii noii biserici au început în jurul orei 10.45, când pr. Petrică Dăncuț, parohul comunității, un grup de preoți, primarul localității, oficialitățile locale și centrale cât și o mare mulțime de credincioși, l-au întâmpinat pe PS Aurel Percă. Doi copii în costum național au oferit pâine și sare, după care părintele paroh a prezentat istoricul bisericii.

Punctul de pornire în realizarea acestui lăcaș a constat inițial în cumpărarea terenului, la 5 octombrie 2004, de către părintele Francisc Căzănel, de fericită amintire, care a voit să concretizeze dorința creștinilor din această comunitate de a avea propria lor biserică. Pe terenul respectiv se afla deja o construcție mai veche din care s-au păstrat doar zidurile laterale consolidate ulterior. La 12 septembrie 2005 credincioșii din Cerdac în frunte cu pr. Francisc au început lucrările de construcție a noii biserici sub îndrumarea arhitectului Gheorghe Herea. La 22 august 2007 poporul credincios din Cerdac a primit cu bucurie decretul episcopal cu nr. 1659 prin care păstorul diecezei noastre, ep. Petru Gherghel, a stabilit ca biserica să fie încredințată grijii Mamei noastre cerești, având ca hram Nașterea Sfintei Fecioare Maria. În cei unsprezece ani care au trecut de la acea zi, 12 septembrie 2005, biserica s-a realizat cu pași mici, dar cu multă dăruire și generozitate din partea credincioșilor și a binefăcătorilor.

Cei peste 200 de nași ai bisericii, din rândurile credincioșilor comunității, cu lumânări și diplome și pânză albă, amintind de pânza albă de la Botez, au înconjurat lăcașul sfânt, a căror ziduri exterioare au fost stropite. S-a deschis solemn ușa principală a bisericii conform ritualului, urmând să fie sfințite și zidurile interioare.

Celebrarea a continuat cu liturgia cuvântului.

În cuvântul său de învățătură Preasfințitul Aurel Percă ne-a invitat să realizăm o Biserică vie, să fim convinși și încrezători în prezența lui Isus în sfânta Euharistie și să invocăm mereu ajutorul sfinților, în mod deosebit cei trei sfinți ale căror relicve s-au depus în altar: fericitul Ieremia Valahul, fericitul Anton Durcovici și fericitul Vladimir Ghika.

Au urmat cinci momente care au constituit celebrarea propriu-zisă a consacrării altarului și a sfințirii bisericii: litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a pereților bisericii, tămâierea altarului și a bisericii, împodobirea altarului și iluminarea bisericii.

Către finalul sfintei Liturghii, părintele Petrică Dăncuț a adus mulțumiri Domnului că a binecuvântat comunitatea cu harul de a avea un nou lăcaș, de a vedea un vis devenit realitate. Biserica din Cerdac nu este o operă de artă, ci este o operă a iubirii și a credinței credincioșilor din această comunitate. De asemenea, în cuvântul de mulțumire a amintit pe toți oamenii generoși: autoritățile centrale, poliția locală, jandarmeria, cei care au contribuit din afară pentru realizarea acestui lăcaș, pr. Toma Encuță, pr. Vladimir Petercă, aducând mulțumiri și corului de la Cireșoaia, care a înălțat sufletele credincioșilor prezenți către Dumnezeu prin cântările deosebite. Părintele le-a mulțumit tuturor celor care într-un fel sau altul, de-a lungul anilor s-au implicat pentru a duce la sfârșit construcția bisericii și celor care au contribuit la buna desfășurare a acestei celebrări. Asupra acestor tuturor a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu și ocrotirea Mamei cerești.

După binecuvântarea finală toți credincioșii și pelerinii, veniți la această sărbătoare au servit masa în curtea bisericii, în semn de comuniune și împărtășire a recunoștinței aduse Domnului și sfintei Fecioare Maria.

În semn de aducere aminte a acestei zile importante pentru comunitatea locală, Preasfințitul Aurel a plantat un brad argintiu în curtea bisericii.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru milostivirea de a înzestra această vale a Slănicului cu o nouă creație închinată lui și, îi cerem har și binecuvântare pentru toți cei ce se vor ruga în aceasta biserică!

Surorile lui Isus Răscumpărătorul

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 septembrie: Cerdac: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului


 

lecturi: 73.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat