Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dobrogea: Impresii de călătorie (VII)

Enisala

Am ajuns la această cetate prin Babadag, după 7 km. Imediat după ieșirea din satul Enisala, șoferul, pr. Ieronim Iacob, a făcut stânga pe un drum de țară. Odată era un indicator, ne-a spus părintele, dar acum nu l-am mai văzut. Am ajuns într-un loc unde am parcat mașina. În stânga, o pancarta cu explicații ne-a introdus în atmosferă. Am urcat pe un drum recent construit. Am luat bilete și am intrat prin spatele cetății. Am rămas în incinta cetății puțin peste jumătate de oră. Turnurile, zidurile, arcadele și înălțimea față de locurile dimprejur ne-au impresionat. Roată, de jur împrejur, ape și podiș, zona nefiind locuită.

Cetatea este situată în zona centrală a Dobrogei, lângă satul Enisala (la 2 km), pe un deal ce domină peisajul, la intersecția unor importante drumuri de apă și de uscat. A fost construită pe cel mai înalt promontoriu stâncos (116 m deasupra mării), situat între lacurile Babadag și Razim, orientată spre lacul Razim. Are formă poligonală neregulată, urmând sinuozitățile masivului de calcar pe care este amplasată, cu o suprafață de 0,3 ha. Zidurile cetății din blocuri de calcar sunt prevăzute pe trei laturi cu ziduri de apărare. Pe tronsonul păstrat al incintei mari se află cinci turnuri rectangulare.

Bastionul porții principale are arcadă dublă continuată cu arcadă oarbă. Piatra fasonată folosită la construcție era adusă dintr-o carieră identificată în apropierea localității Histerna, de la 4-6 km. În apropierea cetății este intrarea într-o grotă: Gaura Smeului.

Bizantinii au ridicat prin secolele X-XI o fortificație pe stânca dintre ape și au numit-o Heracleea. Trei secole mai târziu negustorii genovezii aveau să construiască ceea ce se va numit cetatea Enisala. Ei aveau nevoie de noi piețe de desfacere, mai ales după pierderile suferite în Marea Mediterană în urma confruntărilor cu Veneția. A făcut parte din lanțul de colonii genoveze care cuprindea orașele Chilia și Likostomion din Delta Dunării, Cetatea Albă de la gurile Nistrului, Caffa și Balaclava din sudul Crimeei. Genovezii erau deținătorii monopolului comercial din Marea Neagră.

Avea scop militar, defensiv și de supraveghere de la înălțime a drumurilor de pe uscat și mai ales de pe apă, într-o perioadă în care gurile Cerneț și Dunavăț nu erau blocate, iar actualul lac Razim era golf al Mării Negre. Este singura cetate medievală din Dobrogea care s-a păstrat.

Arheologii au descoperit aici numeroase vestigii bizantine și genoveze de secol XIII-XIV. Cercetările au început în 1939. Însemnările și fotografiile s-au pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cercetările au fost reluate în 1970 și continuate până în 1997, cu întreruperi. Cu ani în urmă în apropierea localității Enisala a fost descoperită o inscripție în limba latină care vorbește despre o localitate Vicus Novus (Satul Nou). Enisala provine de la turcescul "yeni" (nou), respectiv regionalismul dobrogean "sale" (așezare, sat), adică așezare nouă. În apropierea cetății s-au descoperit pilonii de la o schelă din lemn, arătând că în zonă era un punct de acostare a corăbiilor. Ceramica, datată la începutul sec. XV arată că în cetate ajungeau produse din centre renumite. Uneltele din fier descoperite spun că în interior erau ateliere de prelucrare a fierului. S-au găsit urme de locuințe, obiecte din os, monede bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turcești și un tezaur datând din timpul lui Petru Mușat.

Este făcută din piatră cubică sumar cioplită. Mortarul era pe bază de var cu multe scoici în compoziție. Din loc în loc se pot vedea rosturi orizontale, loc pentru schele care au slujit la ridicarea zidurilor. Se poate vedea de asemenea și bazinul care depozita apa potabilă.

Ulterior, după ce a refăcut-o, a fost inclusă de Mircea cel Bătrân în sistemul defensiv al Țării Românești. În anul 1417 a fost cucerită de turci și transformată în garnizoană a Imperiului Otoman, ca Isaccea și Giurgiu. Ultimul comandant otoman al cetății este Evli Çelebi, menționat în 1651. Abandonată de turci, după înaintarea stăpânirii acestora dincolo de gurile Dunării până la Cetatea Albă și Chilia și după formarea cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră, cetatea s-a ruinat în următoarele secole.

Fiind abandonată cetatea Enisala a fost singura care a scăpat fără a fi demolată în timpul războaielor ruso-otomane. A fost folosită ca adăpost pentru oi, iar o parte din piatră luată și utilizată în diferite scopuri.

A fost parți reconstruită după 1991, inclusiv drumul de acces care duce până la poarta de intrare, și inclusă în circuitul turistic.

Cel care o vizitează poate admira turnul și zidurile, dar și peisajul de jur împrejurul cetății. După ce am văzut toate aceste am pornit spre Tulcea pe DJ 222 Ceamurlia de Jos - Enisala - Tulcea.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-9 iulie: Dobrogea: Impresii de călătorie (VII).

* * *

Dobrogea: Impresii de călătorie (VI)

Dobrogea: Impresii de călătorie (V)

Dobrogea: Impresii de călătorie (IV)

Dobrogea: Impresii de călătorie (III)

Dobrogea: Impresii de călătorie (II)

Dobrogea: Impresii de călătorie (I)


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat