Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență jubiliară (10 septembrie 2016)

Milostivire și răscumpărare

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul pe care l-am ascultat ne vorbește despre milostivirea lui Dumnezeu care se realizează în răscumpărare, adică în mântuirea care ne-a fost dăruită cu sângele Fiului său Isus (cf. 1Pt 1,18-21). Cuvântul "răscumpărare" este mai puțin folosit, și totuși este fundamental pentru că indică eliberarea cea mai radicală pe care Dumnezeu o putea realiza pentru noi, pentru toată omenirea și pentru întreaga creație. Pare că omului de astăzi nu-i mai place să se gândească la faptul că este eliberat și mântuit de o intervenție a lui Dumnezeu; de fapt, omul de astăzi se înșeală cu propria libertate ca forță pentru a obține totul. Se și laudă cu asta. Dar în realitate nu este așa. Câte iluzii sunt vândute sub pretextul libertății și câte noi sclavii se creează în zilele noastre în numele unei false libertăți! Atâția, atâția sclavi: "Eu fac asta pentru că vreau s-o fac, eu iau droguri pentru că-mi place, sunt liber, eu fac ailaltă". Sunt sclavi! Devin sclavi în numele libertății. Noi toți am văzut persoane de acest gen care la sfârșit ajung la pământ. Avem nevoie ca Dumnezeu să ne elibereze de orice formă de indiferență, de egoism și de autosuficiență.

Cuvintele apostolului Petru exprimă foarte bine sensul noii stări de viață la care suntem chemați. Făcându-se unul dintre noi, Domnul Isus nu numai că asumă condiția noastră umană, ci ne înalță la posibilitatea de a fi fii ai lui Dumnezeu. Cu moartea și învierea sa Isus Cristos, Miel fără pată, a învins moartea și păcatul pentru a ne elibera de stăpânirea lor. El este Mielul care a fost jertfit pentru noi, pentru ca noi să putem primi o viață nouă formată din iertare, din iubire și din bucurie. Sunt frumoase aceste trei cuvinte: iertare, iubire și bucurie. Tot ceea ce El a asumat a fost și răscumpărat, eliberat și mântuit. Desigur, este adevărat că viața ne pune la încercare și uneori suferim pentru asta. Totuși, în aceste momente suntem invitați să ne îndreptăm privirea spre Isus răstignit care suferă pentru noi și cu noi, ca dovadă sigură că Dumnezeu nu ne abandonează. Oricum, să nu uităm niciodată că în necazuri și în persecuții, ca și în durerile zilnice suntem mereu eliberați de mâna milostivă a lui Dumnezeu care ne ridică la sine și ne conduce la o viață nouă.

Iubirea lui Dumnezeu este nemărginită: putem descoperi semne mereu noi care indică atenția sa față de noi și mai ales voința sa de a ajunge la noi și de a ne preceda. Toată viața noastră, deși este marcată de fragilitatea păcatului, este pusă sub privirea lui Dumnezeu care ne iubește. Câte pagini din Sfânta Scriptură ne vorbesc despre prezența, despre apropierea și despre duioșia lui Dumnezeu față de fiecare om, în special față de cei mici, cei săraci și cei necăjiți! Dumnezeu are o mare duioșie, o mare iubire față de cei mici, față de cei slabi, față de cei rebutați de societate. Cu cât suntem mai în nevoie, cu atât privirea sa asupra noastră se umple de milostivire. El simte o compasiune milostivă față de noi deoarece cunoaște slăbiciunile noastre. Cunoaște păcatele noastre și ne iartă; iartă mereu! Este atât de bun, este atât de bun Tatăl nostru.

De aceea, iubiți frați și surori, să ne deschidem Lui, să primim harul său! Pentru că, așa cum spune Psalmul, "cu Domnul este milostivirea / și mare este cu el răscumpărarea" (130,7).

Franciscus

* * *

După audiența jubiliară, Sfântul Părinte i-a salut pe pelerinii din România, însoțiți de patru episcopi, cu următoarele cuvinte:

"Adresez un cordial salut pelerinilor din România însoțiți de câțiva episcopi în pelerinaj la Roma cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii. Iubiți frați și surori, a înfăptui milostivirea înseamnă a sluji viața și comuniunea. Fiecare dintre noi poate fi ferment de viață și mijloc de comuniune în familia sa, la locul de muncă, în parohie și în grupul de apartenență. Vă invit să fiți în viața zilnică un semn vizibil al milostivirii lui Dumnezeu care nu lasă pe nimeni în singurătate și în nevoie. Întăriți prin rugăciune și prin fapte de caritate, să mergem înainte împreună cu toți creștinii pe drumul spre unitate. Vă binecuvântez din inimă pe voi și familiile voastre. Contez pe rugăciunile voastre pentru mine. Lăudat să fie Isus Cristos!".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Papa Francisc salută pelerinii români (înregistrare Angelus ARCB, după CTV):

* * *

Papa Francisc salută pelerinii români (înregistrare realizată de unul dintre pelerini):


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat