Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

România în pelerinaj la Roma, în Anul Milostivirii

La propunerea Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), în perioada 9-11 septembrie 2016, delegații din diecezele și eparhiile catolice din România merg împreună în pelerinaj la Roma, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii.

Inițiativa, intitulată "România în pelerinaj la Roma", va reuni circa 500 de persoane - laici, călugări, călugărițe și preoți -, grupul de pelerini români fiind însoțit de patru episcopi: ÎPS Ioan Robu - arhiepiscop mitropolit de București și vicepreședinte CER, PS Petru Gherghel - episcop romano-catolic al Diecezei de Iași, PS Virgil Bercea - episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea Mare, și PS Cornel Damian - episcop romano-catolic auxiliar la București.

În cele trei zile în Cetatea Sfântă, pelerinii catolici români vor trece prin poarta sfântă a bazilicii "Sfântul Petru", de la Vatican, se vor ruga la mormântul sfântului Petru, vor vizita cripta cu mormintele papilor și bazilica vaticană, vor participa împreună la sfânta Liturghie, la rugăciunea "Angelus", duminică, în Piața "Sfântul Petru", și la audiența jubiliară pe care papa Francisc o va ține sâmbătă, 10 septembrie 2016, în Piața "Sfântul Petru". Suveranul pontif va saluta grupul de pelerini români atât sâmbătă, în cadrul audienței jubiliare, cât și duminică, după recitarea rugăciunii "Angelus" (Îngerul Domnului). Duminică, la rugăciunea "Angelus" din Piața "Sfântul Petru", pelerinilor din România li se vor alătura și comunitățile catolice românești din Roma și împrejurimi.

Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de către papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii), a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea, de către suveranul pontif, a porții sfinte a bazilicii "Sfântul Petru", din Vatican, și se va încheia la 20 noiembrie 2016. Acest An Sfânt - pus sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, Maica Milostivirii - este pentru fiecare o ocazie de a trăi în viața de zi cu zi milostivirea pe care dintotdeauna Dumnezeu Tatăl o revarsă asupra tuturor. Pelerinajul - așa cum a explicat papa Francisc - "este un semn special în Anul Sfânt, pentru că este icoană a drumului pe care fiecare persoană îl parcurge în existența sa", și este, totodată, îndemn la convertire: "trecând prin poarta sfântă ne vom lăsa îmbrățișați de milostivirea lui Dumnezeu și ne vom angaja să fim milostivi cu alții, așa cum Tatăl este cu noi" (cf. Misericordiae vultus, nr. 14).

Pr. Francisc Ungureanu
secretar general
al Conferinței Episcopilor Catolici din România

*

România în pelerinaj la Roma, în Anul Milostivirii

Program detaliat

  • Vineri, 9 septembrie 2016

    • Trecerea prin poarta sfântă a bazilicii "Sfântul Petru";

    • Rugăciune la mormântul sfântului Petru, în criptă;

    • Vizită în cripta cu mormintele papilor;

    • Vizitarea bazilicii "Sfântul Petru";

    • La ora 11.00 - Sfânta Liturghie în rit romano-catolic, celebrată la altarul Della Cattedra din bazilica "Sfântul Petru". (La sfânta Liturghie participă întregul grup de pelerini)

  • Sâmbătă, 10 septembrie 2016

    • Audiența Jubiliară ținută de Sfântul Părinte papa Francisc în Piața "Sfântul Petru";

    • La ora 12.30 - Sfânta Liturghie în rit greco-catolic, celebrată în bazilica "Santo Spirito". (La sfânta Liturghie participă întregul grup de pelerini)

  • Duminică, 11 septembrie 2016

    • Participare la rugăciunea "Angelus", în Piața "Sfântul Petru".

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 118 din 8 septembrie 2016, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat