Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși-Corni: Sfințirea bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, comunitatea "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși-Corni a participat la un moment istoric: consacrarea altarului și sfințirea bisericii, duminică, 4 septembrie 2016.

Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, au fost primiți cu mare bucurie de către parohul comunității, de primarul Ioan Ciupilan, alături de întreaga comunitate, în ziua de duminică, 4 septembrie 2016, pentru a sfinți acest lăcaș de cult de curând renovat prin strădania neobosită a părintelui paroh Benone Butacu jr.

La începutul celebrării, părintele paroh a făcut cunoscut istoricul bisericii renovate. Au fost de față, alături de episcopi și preoți, autorități locale și județene, precum și un mare număr de credincioși. S-a binecuvântat apa și s-a sfințit poporul și zidurile bisericii de jur împrejur având aproximativ 250 de nași din rândurile credincioșilor comunității. S-a deschis solemn ușa principală a bisericii conform ritualului în vigoare, urmând să fie sfințite și zidurile interioare.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Anton Coșa care a menționat că, în desele vizite, prin Huși, spre Chișinău a cunoscut îndeaproape amplele lucrări de consolidare și renovare ce se realizau la biserica noastră. După consolidarea zidurilor, reînnoite într-o manieră atât de laborioasă, Preasfințitul ne-a invitat să realizăm o Biserică vie, la fel de măreață prin reînnoirea vieții spirituale.

A urmat consacrarea altarului cu sfânta Crismă și binecuvântat cu tămâie din belșug, în timp ce corul intona un frumos cântec în cinstea sfintei Fecioare Maria.

Către finalul sfintei Liturghii, părintele Benone a mulțumit bunului Dumnezeu pentru că i-a dat puterea să ducă la bun sfârșit această lucrare de renovare. De asemenea, în cuvântul de mulțumire a amintit pe toți oamenii generoși: firme și persoane fizice care au susținut aceste ample lucrări. Asupra acestor binefăcători a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu și ocrotirea Mamei cerești.

Luând cuvântul, primarul Ioan Ciupilan a precizat că a oferit sprijin financiar ca o atenție și grijă pentru comunitatea catolică din Huși, promițând că în noul mandat va duce la bun sfârșit întreaga lucrare de renovare începută în cartierele catolice.

La finalul celebrării, Preasfințitul Aurel Percă a înmânat părintelui paroh Benone Butacu, jr. distincția "Crucea comemorativă «Fericitul Anton Durcovici»" din partea Episcopiei de Iași ca o recunoaștere a eforturilor de renovarea a bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși-Corni, în aplauzele întregii comunități.

În cuvântul de mulțumire din partea comunității, s-a subliniat faptul că Isus laudă oferta pentru cutia templului făcută de văduva săracă scoțând în evidență faptul că mai important este să oferi ceea ce ești decât ceea ce ai. Fiind necesare fonduri importante, au fost inimi generoase care au dăruit pricepere, muncă fizică și bunuri, iar Dumnezeu va răsplăti însutit și înmiit generozitatea lor. O caldă mulțumire s-a îndreptat către părintele Alois Bulai care a oferit un dar splendid bisericii noastre, tematica picturilor: femeia sfântă a Vechiului și Noului Testament. Toate femeile sfinte din vechime au anunțat venirea sfintei Fecioare Maria, iar sfânta Fecioară Maria este aurora venirii lui Isus Cristos. Fecioara Maria devine, astfel, model pentru mamele care conduc delicat copiii spre Dumnezeu. Orice suflet ce pășește în biserică să fie condus spre ceea ce este inestimabil: Isus prezent în sfânta Euharistie.

Prin binecuvântarea specială oferită de către episcopii prezenți, fiecare credincios a simțit binecuvântarea cerului și ocrotirea sfintei Fecioare Maria, iar corul, prin cântece frumoase, a mângâiat fiecare suflet și a dat o notă de solemnitate întregii celebrări.

Dumnezeu să binecuvânteze cu haruri speciale și sănătate pe părintele nostru Benone, ca și pe toți binefăcătorii bisericii noastre.

Cipriana Bulai

* * *

Un album foto de la acest eveniment a fost publicat la adresele: http://img.gg/Vfka8N0 și https://flic.kr/s/aHskHWfRCY, fotografiile putând fi descărcate la dimensiunea originală.


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat