Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Siria, Zenari: "Inacceptabile încălcările drepturilor umane"

De Francesco Peloso

S-a desfășurat la Universitatea Pontificală Urbaniana a cincea întâlnire despre criza umanitară din Siria și Irak promovată de Consiliul Pontifical Cor Unum. Prezenți și trimisul Națiunilor Unite în Siria, Staffan de Mistura, secretarul de stat al Vaticanului Pietro Parolin și diferiți responsabili ai organizațiilor umanitare. Printre raportori și nunții din Siria și Irak, monseniorul Mario Zenari și monseniorul Alberto Ortega. Aceștia doi din urmă au răspuns la câteva întrebări.

SIRIA

Monseniore Zenari, în fața conflictului sirian, la ceea ce se întâmplă la Alep, ce apel adresați comunității internaționale?

"Eu repet ceea ce spune încontinuu Papa și ceea ce a spus și în această dimineață (ieri, n.t.) și ieri (alaltăieri, n.t.) într-o manieră foarte puternică, nu se poate tolera o situație ca aceasta, un război fără reguli, fără nicio regulă, regulile umanitare sunt încălcate complet de la începutul conflictului. Nu putem tolera ca să plătească prețul acestui război atroce copiii, femeile, bătrânii, populațiile lipsite de apărare, este un lucru inacceptabil, trebuie să se termine acest mod de a continua războiul, trebuie să se termine războiul. Trebuie să înceteze și gravele încălcări ale drepturilor umane și ale dreptului uman internațional".

Deosebit de grave apar în Siria încălcările drepturilor umane...

"Și secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, în urmă cu peste un an amintea că un război are și reguli, dar în Siria acest lucru este încălcat, totul este permis. În afară de asta, sunt încă multe zonele în care oamenii se află sub bombe. Prima condiție pentru a face să ajungă ajutoarele umanitare este ca să înceteze violențele. Deja ați văzut la 19 septembrie, acel convoi umanitar care avea toate permisiunile posibile, a fost lovit și circa douăzeci de persoane au murit. Deci trebuie făcut să înceteze violențele, atunci se poate gândi la ajutoarele umanitare".

Mai există spațiu pentru o inițiativă diplomatică în măsură să oprească conflictul?

"Aș spune că posibilitățile există mereu, chiar dacă sunt reduse, dar nu trebuie niciodată încetat să se încerce. Aș spune că acest conflict evoluează încontinuu de cinci ani și jumătate, se schimbă, și prin urmare trebuie să evolueze și diplomația și să caute orice breșă, să nu încheie niciodată partida chiar dacă este o acțiune foarte dură, niciodată să nu se spună niciodată".

Ce se întâmplă sub profilul ajutoarelor umanitare?

"Acum, vorbind cu trimisul special al ONU, mulțumeam Națiunilor Unite și personalului din organizațiile umanitare, pentru că dincolo de indiferența față de război și față de violențele denunțate și ele cu putere de către papa, există și această altă față a medaliei în criza siriană, solidaritatea, angajarea atâtora. Există de acum peste o mie de lucrători din sectorul umanitar care și-au pierdut viața și mulți dintre aceștia erau tineri voluntari. Nu trebuie să uităm asta. Privim desigur la atrocități, dar și la acei tineri care și-au pierdut viața în această operă umanitară. Ne gândim la cele circa 20 de persoane care au murit când a fost atacat convoiul umanitar. Trebuie să fim recunoscători față de aceste persoane și față de aceste organizații, există și operele și activitățile sociale și de asistență ale Bisericii, avem și unii creștini care și-au pierdut viața în exercitarea acestor misiuni umanitare".

Care este rolul organizațiilor caritative ale Bisericii?

"Biserica a promovat activități caritative și de asistență în Irak și mai ales în Siria cu o valoare totală de 150 de milioane de dolari în 2015, adunați de conferințe episcopale din toată lumea, de entități catolice etc. Deci este o picătură, dar o picătură importantă. Este vorba despre intervenții în domeniul sanitar, educativ și așa mai departe".

Care este obiectivul acestei conferințe despre ajutoare?

"Cuvântul cheie al acestei conferințe este coordonare: resursele nu sunt imense, deci trebuie să încercăm să coordonăm ajutoarele noastre umanitare și să alegem și niște priorități. De la copii până la situația sanitară care în Siria este dezastruoasă, ne gândim la toate spitalele care nu mai pot fi folosite, iată, Biserica catolică are cinci spitale în Siria care însă cu greu să mențin pentru că nu au niciun ajutor și încearcă să ofere asistență tuturor acestor oameni care nu au cu ce să plătească serviciul sanitar".

Ca martor, puteți să ne spuneți ce situație se trăiește în Siria?

"Am fost la Alep la sfârșitul lunii mai, când încă era posibil, am vizitat multe dintre aceste realități, nu e că se pot face minuni, dar important este să fim aproape de oameni, să fim pe teren. Și spun asta mereu și preoților, călugărilor și călugărițelor, buzunarele noastre nu sunt pline de bani și de ajutoare, dar ceea ce este important și dă o valoare adăugată foarte puternică este prezența noastră; am văzut că și în satele în care trăiesc creștini și musulmani toți apreciază când rămâne preotul sau călugărul, pentru că prezența unui om al lui Dumnezeu dă întărire, știți că în Orientul Mijlociu acest lucru contează mult, contează valorile religioase și prezența unei persoane consacrate, pentru toți, creștini și musulmani".

IRAK

Monseniore Ortega, după toți acești ani de tensiuni și de conflicte în Irak, șiiți, sunniți și alte grupuri, vor putea să trăiască din nou împreună?

"Aceasta este marea provocare, cum spunea în urmă cu câteva zile cardinalul Tauran, suntem condamnați la dialog, probabil nu este ușor dar este adevărata provocare și unicul drum. Altminteri vor continua violențele, dar acesta este un rău pentru toți. Și atunci chiar dacă există diferențe și chiar dacă nu este ușor, drumul în mod clar care trebuie întreprins este cel al dialogului, al reconcilierii. Și cu privire la acest punct creștinii pot să desfășoare un rol de importanță fundamentală, pentru că este parte din tradiția noastră, această deschidere spre celălalt, această iertare, această iubire față de toți fără discriminare".

Ce tip de intervenții umanitare realizează Biserica în țară?

"La nivel de ajutoare umanitare, Biserica încearcă să facă o importantă muncă de asistență pentru a ajuta nu numai pe creștini ci și pe atâția refugiați și persoane de toate credințele care suferă. Prin Caritas și diferite instituții religioase, se face o muncă prețioasă. Pe de altă parte se angajează în favoarea păcii, și cu privire la acest punct se încearcă să se dialogheze cu autoritățile. În acest sens sunt importante apelurile repetate ale Papei care nu încetează niciodată să se adreseze tuturor responsabililor pentru ca să lucreze pentru pacea care este așa de necesară pentru această regiune".

În această operă de ajutor, care sunt cele mai mari dificultăți care se întâlnesc și care sunt urgențele?

"Există localități în care nu este siguranță, aceasta este o problemă, dar aș spune că necesitatea cea mai urgentă este aceea de a favoriza reconcilierea și de a lucra împreună pentru reconstrucție. Bătălia împotriva Statului Islamic merge înainte, însă există un alt aspect fundamental: trebuie gândit la viitor, trebuie reconstruită țara, la nivel material dar și pentru a da viață unei păci și unei stabilități de care are nevoie Irakul, o mare țară care nu merită situația pe care o trăiește".

Este posibil să se imagineze o întoarcere a refugiaților?

"Sperăm, și aceasta este dorința tuturor, ca atâția refugiați, într-o zi nu prea îndepărtată, să se poată întoarce în casele lor și să reia viața lor cu o anumită normalitate pentru a construi o societate împreună cu toate grupurile prezente în țară".

(După Vatican Insider, 30 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat