Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Solca: Resfințirea bisericii

Duminică, 25 septembrie 2016, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași a resfințit biserica din Solca, filială a Parohiei Solonețu Nou, în sărbătoarea hramului acestei comunități, patronate de Sfântul Arhanghel Mihail.

Cu mare bucurie, credincioșii din Solca și din comunitățile vecine s-au reunit pentru momente de mare trăire sufletească și, după primirea și întâmpinarea PS Aurel Percă în fața bisericii cu tradiționala pâine și sare, părintele paroh Stanislav Cucharec a prezentat un scurt istoric al comunității din Solca.

Prima atestare documentară a satului Solca este menționată într-un document emis la Baia în anul 1418, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun. După anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, în anul 1775 au sosit pe aceste meleaguri primii credincioși romano-catolici de naționalitate germană și polonă. În anul 1856 a fost înființat un centru pastoral de sine stătător, astfel a luat ființă Capelania Solca și în acel an este ridicată o mică capelă. În anul 1875 Solca este ridicată la rangul de parohie, iar actuala biserică, cu hramul Sfântul Arhanghel Mihail, a fost zidită de pr. Eduard Niestenberger, primul paroh al parohiei Solca, numit la 5 mai 1875. Din 14 decembrie 1879 pr. Kazimir Michałowski, transferat de la Rădăuți, este numit paroh la Solca. Consacrarea bisericii a avut loc în anul 1887. După anul 1940, după reorganizarea parohiilor din Bucovina, Solca devine filială.

După prezentarea acestor detalii istorice, a urmat resfințirea bisericii reînnoite și celebrarea jertfei Domnului.

În cuvântul său, PS Aurel Percă a spus că invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu ori de câte ori construim sau renovăm o casă și acea sfințire este o ceremonie care ne amintește că asupra acelei case coboară mereu binecuvântarea lui Dumnezeu. De asemeni, atunci când reînnoim o biserică, obișnuim să se facă o binecuvântare prin care aceasta se oferă din nou lui Dumnezeu și în această zi am participat cu toții la acest moment al îmbrăcării acestei biserici într-o haină nouă, atât la interior cât și la exterior. Picturile din această biserică ne amintesc de sfinții îngeri, de patronul acestei biserici, sfântul arhanghel Mihail, care ne amintește că și noi, venind pe acest pământ, trebuie să ne supunem lui Dumnezeu, să ne plecăm genunchii mereu înaintea lui, să-l lăudăm și să-l preamărim, așa cum o fac îngerii în cer. Sfântul Mihail este cel invocat să conducă sufletele în fața lui Dumnezeu, ca patronul unei morți bune.

Sfântul Aarhanghel Gabriel, care înseamnă "trimisul lui Dumnezeu", ne amintește de misterul de care noi depindem, misterul întrupării Cuvântului lui Dumnezeu. Arhanghelul Rafael - "medicamentul" lui Dumnezeu, este cel care poate interveni pentru a ne vindeca de boala sufletului nostru, de păcat. Îngerii sunt duhuri care îl slăvesc neîncetat pe Dumnezeu și au misiunea de a însoți pe oameni pe drumul vieții lor.

Sfântul Părinte papa Francisc punctează această actualitate a îngerilor în viața Bisericii și a oamenilor și spunea că, atunci când Satana încearcă să distrugă pe om, îngerii din cer îl apără, de aceea Biserica îi cinstește pe îngerii care sunt în slava lui Dumnezeu, pentru că ei apără "Cuvântul care s-a făcut trup".

PS Aurel ne-a îndemnat să ne rugăm ca sfântul Arhanghel Mihail să continue să lupte pentru a ne apăra, pentru a apăra misterul omenirii, iar noi să ne încredințăm ocrotirii sfinților îngeri în momentele grele, convinși fiind că nu suntem singuri.

La sfârșitul celebrării, părintele paroh Stanislav Cucharec a spus că nici un lucru nu este ușor de realizat pe pământ, dar cu ajutorul lui Dumnezeu nu-i vei simți greutatea. În acest An al Milostivirii, părintele a mulțumit lui Dumnezeu pentru minunea înfăptuită pentru comunitatea din Solca, sub ocrotirea sfântului Mihail și, deoarece lui Dumnezeu îi place să acționeze prin oameni și prin slujitorii săi, Sfinția sa a mulțumit episcopilor pentru călăuzirea în realizarea acestui deziderat sfânt și tuturor preoților pentru participarea la sărbătoare. Mulțumiri deosebite a transmis principalului binefăcător, dl. Ionel Zaremba și familia sa, care sub coordonarea și neprețuita consiliere artistică și teologică a pr. dr. Eduard Ferenț, au realizat încă o minune arhitectonică bisericească, tipic bucovineană. Pr. Cucharec a mulțumit domnului deputat Ghervazen Longher pentru susținere și participarea la sărbătoare, apoi autorităților locale din Solca pentru contribuție și receptivitate la pregătirea acestei sărbători și pentru deschiderea pentru proiectele viitoare. De asemeni părintele a transmis mulțumiri pentru jertfele și ofertele prietenilor din Polonia, Germania, Italia, America, dar mai ales comunităților din Solca, Poieni Solca, Runcu, Rahova, Solonețul Nou, oferite după posibilitățile fiecăruia. Au urmat mulțumiri pentru specialiștii care au făcut posibilă această minune arhitectonică, celor care au făcut acoperișul, tencuielile exterioare și interioare, pentru refacerea instalației electrice, pentru consolidarea tavanului și restaurarea băncilor, pentru înfrumusețarea bisericii cu fresce pictate, pentru mozaicul exterior. În final părintele a mulțumit comunității filiale din Solca pentru împodobirea bisericii, corului, tinerilor și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei sărbători.

Cu ocazia acestui moment al resfințirii bisericii, Episcopia de Iași a emis un decret prin care se amintește acest moment deosebit și ca semn de mulțumire și recunoștință pentru angajarea exemplară în opera de renovare a bisericii din Solca, domnul Ionel Zaremba a primit Crucea Omagială "Fericitul Anton Durcovici".

Lucia Maria Șmid

* * *

Înregistrarea video a ceremoniei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 septembrie: Solca: Resfințirea bisericii


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat