Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Umilință, dialog, perseverență". Mons. Pizzaballa începe slujirea în Ierusalim

De Sara Fornari

În concatedrala din Ierusalim aplauzele au depășit notele lui Te Deum la 21 septembrie 2016, după-amiază, când Monseniorul Pierbattista Pizzaballa a intrat în procesiune, pentru a celebra vesperele care au marcat începerea funcției sale. Cu autoritățile civile locale erau prezenți consulii de Franța, Italia, Belgia și Spania, și în prezbiteriu, cardinalul O'Brien, Mare Maestru a Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt, și mons. Lazzarotto, nunțiu apostolic în Israel și Cipru și delegat apostolic în Ierusalim și Palestina.

Franciscanul, pe care papa Francisc l-a numit în iunie administrator apostolic al Patriarhiei Latine sede vacante, și-a făcut așadar intrarea solemnă la Poarta din Jaffa, așa cum este prevăzut de ceremonialul din Ierusalim. Între saluturi și strângeri de mâna ale conducătorilor diferitelor Biserici, ale călugărilor și creștinilor locali, și misionarele carității, care i-au pus la gât o ghirlandă de flori galbene și albe.

Cu puțin înainte s-a desfășurat conferința de presă de începere a misiunii noului episcop, consacrat la Bergamo sâmbătă 10 septembrie. Cine este un administrator apostolic și ce face. Mons. Pizzaballa a voit să clarifice presei înainte de toate de ce această funcție ecleziastică: "Nu este prima dată pentru Patriarhia Latină de Ierusalim, ultimul administrator apostolic a fost Gustavo Testa în 1948-1949 și această figură se găsește în multe alte locuri în Biserică, a explicat el numeroșilor jurnaliști, reafirmând că "este vorba de o soluție temporară", care are obiectivul primar de "a pregăti terenul pentru viitorul patriarh și de a da timp pentru a găsi candidatul cel mai potrivit, pentru un discernământ mai bun". În acest sens, "nu există un schimb de reguli: ultimii doi candidați erau locali și sperăm că va fi la fel". Cât privește durata mandatului său, perioada nu poate să fie prea lungă, nici scurtă. Va depinde și de situația locală și de munca ce va fi făcută, dar "nu există o scadență definită: când va fi ales candidatul, atunci funcția se va încheia".

Episcopul din Bergamo expune cu simplitate prioritățile care îl vor angaja: "nu este un secret, trebuie reorganizată administrația patriarhiei, care trebuie actualizată urmând noile norme". Primul focus este intern, așadar, adică bilanțuri și calcule, "lucruri nu foarte importante, dar care trebuie să fie făcute". Există apoi alte chestiuni urgente de înfruntat în această regiune, "unică și foarte diferită, ca toate realitățile din Orientul Mijlociu. Față de alte țări, avem un calm relativ, dar și aici echilibrele se schimbă și creștinii plătesc prețul, cei dintâi".

Dieceza Patriarhiei Latine cuprinde Iordania, Israel, Palestina și Cipru, și fiecare țară prezintă provocări pastorale diferite. "Deci este important mai întâi a asculta, pentru a organiza răspunsurile în funcție de necesitățile care voi reieși din diferitele contexte", a continuat episcopul, care amintește de criza refugiaților, de provocările unității familiilor și a tinerilor, de emigrație, de proiectele de cazare, de viața spirituală care trebui însuflețită. Există problema enormă a refugiaților: "în Iordania ca Biserică, prin Caritas și alte organizații, suntem foarte implicați în primirea a mii de refugiați, din Irak și Siria, nu numai creștini; o situație critică ce va cere mulți ani pentru a se reface".

Nu am un program specific și sistematic, reafirmă mons. Pizzaballa, care se consideră "abia sosit": "Trebuie să învăț, eram la Ierusalim, dar într-un context diferit, deci vin cu umilință pentru a înțelege și a cunoaște înainte de toate pe episcopi și pe preoți, pentru a asculta".

În cursul conferinței de presă subliniază de mai multe ori importanța de a lucra uniți, căutând armonia dintre Biserici. "Nu pot presupune să lucrez singur - afirmă el - una dintre problemele principale, în tot Orientul Mijlociu, sunt diviziunile; fiecare vrea să găsească soluții singur - și desigur ar fi mai ușor - dar nu acesta este drumul. Ca Biserică trebuie să contribuim la dialog înainte de toate între noi, apoi să invităm autoritățile să lucreze pentru a găsi soluțiile cele mai bune; acesta este programul unei vieți, dar din totdeauna, este proiectul Bisericii, și va fi mereu".

Cu cei 26 de ani ai săi petrecuți în Țara Sfântă, din care doisprezece drept custode - deci cu multă experiență în relațiile ecumenice din cauza status quo-ului - noul păstor cunoaște bine dificultățile dialogului ("lucrăm încontinuu dar vedem puține rezultate..."). Însă amintește de pașii făcuți în relațiile cu Bisericile greco-ortodoxă și armeano-ortodoxă, care au dus la acordul pentru restaurarea Bazilicii din Betleem și a mausoleului de la Sfântul Mormânt, "rezultat al unei încrederi reciproce, care nu exista în trecut". Mesajul său este clar: "Ca Biserică nu putem da lumii lecții de dialog dacă nu dialogăm între noi".

Într-un context sfâșiat și divizat, "care nu permite să ne facem iluzii", afirmă apoi administratorul apostolic, "prima veste care trebuie dată este unitatea, care începe de la noi, în interiorul casei noastre".

Gândul franciscanului se îndreaptă imediat spre prezența Papei marți, la Assisi. "Este evident că astăzi unul dintre aspectele principale ale misiunii Bisericii este dialogul. Din păcate, în Țara Sfântă religiile sunt văzute ca surse de conflict... Nu putem schimba situația în mod decisiv, dar asemenea Papei putem face gesturi care creează o mentalitate. Fundamentalismul vrea să boicoteze orice tip de dialog: pentru a-l combate trebuie să lucrăm în fiecare context - școli, comunități, familii - pentru a construi posibilități de dialog și întâlnire".

După diferitele ceremonii de început de slujire, informează Pizzaballa, printre primele angajări vor fi vizitele la toți conducătorii Bisericilor și apoi la liderii comunităților religioase ebraice și islamice, "pentru a mă prezenta; este important de a împărtăși opinii și viziuni - subliniază el - și sper că vom putea face asta în mod mai puțin formal. Voi întâlni și șefii de stat, pe președintele Statului Palestina și pe președintele Israelului, și vom vedea... cu umilință și cu îndărătnicie vrem să prezentăm viziunea noastră".

Cât privește negocierile dintre Sfânt Scaun și Israel, precizează el: "Și predecesorul meu a insistat pentru a ajunge la o concluzie; în curând, la jumătatea lui noiembrie, va fi următoarea întâlnire a negocierilor dintre Israel și Sfântul Scaun; cu privire la cea mai mare parte a chestiunilor există deja acord, rămân numai două sau trei puncte deschise, cred că dacă de ambele părți va fi bunăvoință, s-ar putea conclude".

La întrebarea despre ce își dorește, răspunde: "Experiența mea în Ierusalim a fost aceea a unui dialog rodnic cu celelalte Biserici: sper că pot continua acest dialog și să-l aprofundez, pentru a da nu numai o aparență, ci adevărata imagine de Biserici care, în pofida diferențelor, au o singură față, o unică abordare, pentru că asta e ceea ce cer credincioșii, creștinii locali".

În ceremonia de luare în primire a catedralei el amintește că numirea a avut loc la 244 iunie, ziua sărbătorii sfântului Ioan Botezătorul, al cărui nume îl poartă: "Inspirându-mă din figura sa - spune episcopul - am gândit începutul slujirii mele ca o pregătire a căii. Căi deschise, netezite, libere de tot ceea ce împiedică întâlnirea cu El și între noi". Și reafirmă: "aș vrea să pornească din nou de la Ierusalim, pentru noi și pentru toată Biserica, capacitatea de a ne întâlni și de a ne primi unii pe alții, construind drumuri și punți nu ziduri. A primi, a asculta, a discerne și, împreună, a orienta drumul Bisericii pentru următorii ani".

(După Zenit, 22 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat