Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Încredințarea mandatului catehetic

Miercuri, 21 septembrie 2016, în sanctuarul "Regina Sfântului Rozariu" din Săbăoani, PS Aurel Percă a încredințat mandatul catehetic membrilor și colaboratorilor Oficiului pentru Cateheză al Diecezei de Iași.

Două evenimente organizate de Oficiului pentru Cateheză au marcat reluarea activităților catehetice după o binemeritată perioadă de vacanță.

La ora 15.00, la biroul oficiului din cadrul Centrului "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț, în prezența invitaților și ai membrilor oficiului, primul eveniment a trecut în revistă activitățile organizate în anul pastoral 2015-2016.

Pr. Mihai Roca a prezentat mai întâi motivele care au condus la alegerea unui an nivel zero - punct de plecare pentru noi inițiative - apoi a expus raportul de activitate, menționând că o importanță deosebită a fost acordată proiectului "Tendințe actuale în cateheză", desfășurat la nivel diecezan, care a cuprins o cercetare statistică descriptivă cu privire la inițierea creștină și la pregătirea pentru primirea sacramentului Căsătoriei. De la cele analizate, privirea a fost îndreptată apoi spre noul an pastoral.

Sr. Agneza Ilinca și prof. Maria Andrici au vorbit despre inițiativele oficiului pentru anul pastoral 2016-2017, au prezentat structura tematică a noilor itinerarii de pregătire la Botez, Prima Sfântă Împărtășanie, Mir și Căsătorie și au menționat necesitatea unei temeinice structurări și organizări a formării cateheților.

Al doilea eveniment care a marcat reluarea activităților catehetice s-a desfășurat sub privirile Maicii Preasfinte din noul sanctuar din Săbăoani, la ora 17.00. Momentul de rugăciune prezidat de PS Aurel Percă a avut ca punct culminant încredințarea mandatului catehetic următorilor membri și colaboratori ai Oficiului pentru Cateheză: pr. Mihai Roca, pr. Mihail Farcaș, pr. Mihail Cojan, fr. Vicențiu Ghiurca, sr. Agneza Ilinca, sr. Clara Dalvaru, sr. Margherita Forlani, prof. Maria Andrici, prof. Loredana Cojan, educ. Tereza Minuț, educ. Alina Dinu și domnul Marian Petrișor.

În cadrul cuvântului de învățătură care a urmat textului din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani (10,9-15), proclamat de educ. Alina Dinu, și pericopei luată din Evanghelia după sfântul Marcu (10,13-17), proclamată de pr. Iosif Antoci, Preasfințitul Aurel Percă a adresat participanților un călduros salut, atât din partea episcopului Petru Gherghel, cât și din partea nunțiului apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, care a vizitat frumoasa biserică din Săbăoani în cursul dimineții.

Preasfințitul Aurel Percă a ținut să afirme că "la începutul unui nou an pastoral suntem invitați să continuăm aprofundarea credinței noastre în Isus Cristos, iar în realizarea acestei misiuni, un rol important îl au cateheții". Totodată, i-a îndemnat pe cei prezenți: "Să ne rugăm pentru cateheți și pentru întreaga noastră comunitate de credință, pentru întreaga Dieceză de Iași, pentru ca împreună să ne apropiem cu bucurie de Isus Cristos, Mântuitorul nostru". Preasfințitul a transmis cateheților și mesajul nunțiului - un adevărat program pentru cateheți - în care a subliniat în special următoarele trei puncte: înainte de toate, preotul și catehetul nu trebuie să aibă nicio grabă, ci să fie întotdeauna oameni ai rugăciunii, mereu în prima bancă din biserică; contactul cu realitatea și exemplul propriei vieți sunt provocările actuale care vorbesc mult mai mult decât multe cuvinte, discursuri și învățături pe care ei ar putea să le transmită; întotdeauna și fără nicio teamă, tinerilor să li se încredințeze ceva de făcut și să fie implicați în acele inițiative catehetice și pastorale care îi ajută să se vadă și să se simtă parte activă din comunitatea de credință din care fac parte.

Având convingerea că activitatea catehetică cere dăruire și responsabilitate, sr. Clara Dalvaru și prof. Maria Andrici au înălțat rugăciuni către cer, încredințând activitățile oficiului Maicii Preasfinte, pentru ca ea să călăuzească pașii cateheților în activitățile și programele pe care le vor realiza.

Vii mulțumiri păstorilor Diecezei de Iași pentru grija și atenția manifestate pentru bunul mers al activităților catehetice. De asemenea, mulțumiri alese noii echipe a Oficiului pentru Cateheză, invitaților care au onorat cu prezența lor evenimentele organizate, în special pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas, membrilor CID din Iugani, Hălăucești, Răchiteni și Săbăoani, pr. Andrei Ciobănică, pr. Felix Roca, directorul Oficiului pentru Pastorația Copiilor și a Tinerilor, doamnei înv. Anca Frona, președinte ACRO, domnișoarei Adriana Ianuș, președinte diecezan AC, reprezentanților din asociațiile Acțiunea Catolică, Cercetașii României și Vicențiu de Paul din Pildești și Adjudeni.

Salutăm cu bucurie inițiativa pr. Toma Encuță, care a însoțit în pelerinaj la sanctuar un grup de 120 de credincioși din Adjudeni, pentru a participa la momentul de rugăciune. Prețioase mulțumiri credincioșilor din Săbăoani, preoților și persoanelor consacrate care au însoțit cu rugăciunea lor momentul încredințării mandatului catehetic.

Pr. Mihai Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 septembrie: Săbăoani: Încredințarea mandatului catehetic.


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat