Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Dialogul nu este un opțional, ci adevăratul răspuns dat fricii"

Miguel Angel Ayuso Guixot, secretar al Consiliului Pontifical care se ocupă de raporturile dintre religii, a luat parte la Întâlnirea pentru pace la Assisi unde este așteptat papa.

De Francesco Peloso

Monsenior Ayuso, la treizeci de ani după prima întâlnire istorică pentru pace de la Assisi cu Ioan Paul al II-lea, mulți lideri religioși se întâlnesc în orașul lui Francisc în numele dialogului dintre credințe. Și totuși trăim o perioadă dificilă formată din atentate, conflicte, xenofobie crescândă. Ce rol pot să aibă religiile în această situație?

"Eu cred că noi conștientizăm un fapt: dacă pe de o parte religia pare că intră un pic în lumea politicii, și politica vede necesitatea de a intra în lumea credințelor. Așadar, la treizeci de ani de la «spiritul din Assisi», văzând o lume așa de suferindă, așa de întunecată, ce putem face? Cred că este importantă redescoperirea ambelor dimensiuni ale identității noastre, ca și credincioși și ca și cetățeni; astfel, lucrând împreună în mod armonios și respectuos în aceste două dimensiuni ale realității noastre, vom putea să construim viitorul nostru în respect reciproc în pofida diversităților, și să reușim să facem ca să prevaleze demnitatea umană care este aceea pe care trebuie s-o păstrăm și care de prea multe ori lipsește".

Astăzi în Europa există un climat răspândit de frică ce împiedică dialogul, cu ce instrumente este posibil să se înfrunte un asemenea sentiment, chiar irațional uneori?

"Astăzi dialogul trebuie să țină cont de frică pentru că dificultățile pe care le trăim cer să nu facem ca struțul, dimpotrivă trebuie să le recunoaștem și să știm că această dimensiune de frică există. Însă frica este dușmana oricărui dialog, de aceea nu trebuie să ne descurajăm pentru că ne-ar duce la orice tip de populism. Însă viitorul omenirii trebuie construit împreună, în fraternitate așa cum repetă mereu papa Francisc. Așadar dialogul se mișcă astăzi în aceste două realități: pe de o parte frica și pe de altă parte însă chiar necesitatea dialogului. Pentru aceasta nu trebuie să cedăm în fața descurajării, să avem speranță și faptul de a merge înainte nu trebuie conceput ca o formă de "cumsecădenie" ci mai degrabă cu conștiința că dialogul este ceva serios, important, vital; nu este un opțional și cere o angajare care ne duce în linia păcii".

Și în dialogul cu islamul asistăm la o evoluție: nu există numai buna vecinătate, ci se intră un pic în tema chestiunilor. Cum poate continua acest schimb între creștinism și islam, între "noi" și cultura musulmană?

"Trebuie să continuăm în drumul dialogului islamo-creștin care are dificultățile sale, însă cred că este nevoie să distingem: violența oarbă, manipularea credinței, nu face parte din religie, nu religia islamică este ca atare responsabila atâtor rele. Așadar angajarea noastră în dialogul interreligios este aceea de a relua și a reînnoi acest drum, adică să fim constructori de pace, chiar și în mijlocul acestor dificultăți, depășindu-le, chiar cu o conștiință profundă din partea fiecăruia dintre noi și mai ales a celui care exercită o autoritate - pentru a fi clari - fără ambiguități, în condamnarea oricărui tip de violență și în punerea bazelor pentru a construi un viitor care trebuie să treacă în mod absolut prin educație. Trebuie să lucrăm zi după zi și va fi nevoie de timp pentru a obține pacea. Elementul care ne poate ajuta să ajungem la acest obiectiv este mereu educația, o educație la toate nivelele. De asemenea trebuie ca și comunitatea internațională să-și asume propriile responsabilități pentru ca legile internaționale care există și care sunt să poată fi aplicate. Instrumentele sunt acolo și atunci ce contribuție putem da noi? Cred că o lumină, un flash, Papa Francisc îl dă întregii omeniri, sperăm ca mesajul său să fie primit de toți".

Arhiepiscopul de Rouen, Monseniorul Lebrun, a spus aici la Assisi că martiriul părintelui Hamel nu trebuie să fie folosit ca un drapel pentru a lupta. Există un risc în acest sens, ca episoade ca acesta să devină motiv de conflict ulterior?

"Da, se poate întâmpla când există persoane care nu parcurg calea dialogului ci cad în frică și ca reacție construiesc ziduri, blocuri, și care pun persoanele unele împotriva altora. În timp ce misiunea noastră este aceea de a învăța dintr-un fapt trist și dureros ca acela petrecut la Rouen, așa de bine descris de arhiepiscopul care ne-a emoționat pe toți, să parcurgem drumul dialogului. Trebuie luat acest martiriu - care a atins și inima musulmanilor - ca un exemplu, un model și care ne poate duce să facem ca să prevaleze dialogul și să nu cedăm în fața celor care cad în ispita de a voi să arunce tot ceea ce s-a făcut în ultimii 50 de ani, adică în perspectiva catolică, de la Conciliul al II-lea din Vatican. Dificultatea este acolo. Totuși soluțiile nu putem să le găsim numai noi, liderii religioși; desigur, trebuie să educăm la credința adevărată, la respectarea diferitelor tradiții religioase și în același timp să ținem cont însă de toate dimensiunile vieții. De fapt, multe dintre probleme vin și din multele inegalități care există, din punct de vedere social, financiar, dificultăți capabile de a crea atâtea sărăcii și atâtea conflicte, războaie și mizerii. De aceea drumul sigur este acolo: nu există alternativă, trebuie să facem maximul eforturilor noastre pentru ca o nouă generație în viitor să poată cunoaște pacea, să trăiască în pace și să se bucure de darurile pe care Dumnezeu ni le oferă".

(După Vatican Insider, 19 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat