Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Maica Mary "Prema" Pierick: "În numele Maicii Tereza, ducem milostivirea lui Dumnezeu"

De Paolo Affatato

"Maica Tereza avea un vis: acela de a deschide o casă a Misionarelor Carității în China. Această dorință nu s-a realizat în timpul vieții sale. Dar sperăm că, dacă este voință a lui Dumnezeu, se va putea adeveri într-o zi. Dacă va voi Dumnezeu și dacă vor exista condițiile, vom fi fericite să facem asta astăzi": începe reînnoit un auspiciu prezent în inima și în mintea Maicii Tereza conversația pe care Vatican Insider a avut-o cu germana Mary "Prema" Pierick, superioară generală a Misionarelor Carității, în casa maicii generale din Calcutta unde odihnește trupul Maicii care este canonizată la 4 septembrie.

Casa este un du-te-vino de oameni, mai ales pelerini de orice religie care vin să depună flori la mormântul Maicii. Printre simpli turiști și curioși, cerșetori și copii ai străzii, călugărițele îi primesc pe toți cu proverbiala gentilețe și cu zâmbet.

Înainte de a zbura la Roma pentru a participa la celebrarea, sora Prema - acel nume, care în sanscrită înseamnă "iubire", i l-a dat Maica - a trasat perspectivele misiunii institutului pe care astăzi este chemată să-l conducă, după Maica Tereza și sora Nirmala Joshi.

Așa cum afirmă superioara, călugărițele cu sariul alb în lume sunt 5.160 (la care se adaugă 137 de novice și 120 de postulante), prezente în 139 de națiuni, cu un număr total de 758 de case (734 cu surori de viață activă și 24 dedicate vieții contemplative). Cea mai mare parte a conventurile sunt în India (243 de comunități), în timp ce peste graniță sunt 516. Alături de ele lucrează "Frații carității", institut masculin cu 397 de preoți (și 19 novici), prezent în 21 de țări din lume cu 69 de case (43 în India și 26 în străinătate).

Pentru o zi adepții Maicii Tereza, care fac din umilință și din discreție trăsăturile esențiale ale carismei, vor fi în centrul lumii: Papa Francisc o proclamă sfântă pe Maica Tereza și familia sa călugărească se bucură în simplitatea care-i caracterizează viața, urmărind evenimentul la televizor și apoi celebrând o liturghie la mormântul Maicii.

"Maica Tereza - începe sora Prema - este o femeie care s-a dedicat lui Cristos și săracilor. Ne-a mărturisit iubirea lui Dumnezeu care începe cu dăruirea unui zâmbet, gentilețe, primire față de orice ființă umană, mai degrabă decât cu predicarea. Maica l-a recunoscut pe Cristos în cei săraci și pentru aceasta săracii sunt în centru: recunoaștem, în acest aspect, o sintonie specială cu cuvintele și exemplul Papei Francisc care astăzi o oferă pe Maica Tereza Bisericii și lumii ca icoană a milostivirii, în acest An Sfânt".

"Milostivirea - continuă ea - a fost pentru Maică un stil de viață pe care l-a trăit înainte de toate în comunitatea sa de surori și apoi în afară, în relația cu aproapele: este stilul nostru de viață, format din iubire și iertare față de toți. Acest exemplu este drumul nostru astăzi", indicat omenirii ca apel de a universaliza compasiunea, într-o lume care apare tot mai conflictuală și violentă.

"În timp ce vedem lumea rănită de violență și învăluită de întuneric, Maica însoțește drumul nostru pentru ca lumina lui Cristos să-l poată lumina. Este trist a vedea acte de terorism care provoacă nenumărate suferințe și dureri. Dumnezeu ne-a făcut pentru iubire și pace, nu pentru război și ură", afirmă superioara, privind situația internațională.

"Suntem conștiente că lumea actuală înfruntă provocări complexe și este marcată de suferință, violență și cultură a indiferenței. Antidotul este o cultură a iubirii și a păcii, dat fiind faptul că oamenii, în adâncul lor, doresc milostivirea și pacea. Aceasta este angajarea noastră, ca Misionare ale Carității: să fim alături și să colaborăm cu orice persoană, de orice religie și naționalitate, oriunde ne aflăm, pentru binele omenirii. Muncim în tăcere, fără încetare, încrezându-ne în harul și în milostivirea lui Dumnezeu".

Misiunea este clară: "Ceea ce dăruim săracilor și oamenilor pe care-i întâlnim pe drumul nostru este înainte de toate Isus Cristos și iubirea sa: noi suntem numai instrumentele sale. Maica Tereza este fața milostivirii în acest An Jubiliar, pentru ca fiecare bărbat și fiecare femeie să poată să vadă și să fie atins de milostivirea lui Dumnezeu".

Cu atât mai mult este dorința ca asta să se întâmple în locurile unde creștinii sunt o mică minoritate sau unde, ca în Orientul Mijlociu, sunt expuși la violențe. Au experimentat asta, amintește sora Prema, și patru Misionare ale Carității, măcelărite în Yemen în martie: "Au trăit iubirea lui Dumnezeu în viața lor, rămânând izvor de milostivire până la sfârșit, cu mare credință și spirit de slujire necondiționată față de omenirea suferindă. Sunt o sămânță a Evangheliei și un exemplu prețios pentru noi toate. Toți suntem chemați să construim pacea, armonia și iubirea între popoare, culturi, religii și civilizații. Dumnezeu ne-a creat pentru asta".

(După Vatican Insider, 1 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat