Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dobrogea: Impresii de călătorie (IV)

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie: "Aurul și argintul antic al României"

Am urcat la ultimul etaj al muzeului. Aici era expoziția itinerantă: "Aurul și argintul antic al României". Piese originale din aur și argint au fost aduse de la Muzeul Național de Istorie din București. Tezaurul călătorește prin toată țara și poate fi admirat în diferite muzee din țară. Proiectul a fost inițiat în decembrie 2013 de Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu 31 de muzee de arheologie și istorie din țară. Expoziția o văzusem și la Iași la redeschiderea Palatului Culturii.

Colecția are 1.004 de piese arheologice din aur și argint descoperite pe teritoriul României, acoperind o perioadă istorică de peste 5000 de ani, cuprinsă între Eneolitic (4500-3500 î.C.) și Antichitatea Târzie (sec. VII d.C.).

Cele șase secțiuni erau structurate cronologic: "Eneolitic", "Epoca bronzului și prima epocă a fierului", "Cultura getică preclasică", "Cultura geto-dacică clasică", "Perioada romană", "Antichitatea târzie și Evul Mediu timpuriu". Panourile cu texte explicative îl ajutau pe vizitator să înțeleagă epoca istorică, modul în care s-a făcut descoperirea etc.

Am admirat tezaurul de la Sultana, de la Rădeni, Agighiol-Tulcea, Peretu (jud. Teleorman), Carsium (Hârșova), obiecte din mormintele princiare de la Apahida, brățările dacice de aur descoperite în Munții Orăștiei, dar și cosoni, podoabe, monede, diademe, fibule, accesorii vestimentare, vase, coifuri, piese din armament etc.

Brățările dacice au fost descoperite în perioada 1999-2001 de grupuri organizate de hoți. Cu ajutorul detectoarelor au descoperit mai multe brățări pe care nu le-au vândut imediat. În perioada 2007-2001 statul român a plătit pentru recuperarea a 13 dintre cele 25 de brățări. Podoabele cântăresc între 700 g și 1,2 kg și au lungimi între 1,7 și 3 m, majoritatea fiind purtate de bărbați.

Tezaurul de la Agighiol (sec. IV î.C.) a fost descoperit în 1931. Căutătorii de comori localnici au jefuit tumulul, un mormânt al unor regi sau prinți. Hoții nu au fost prinși. Un coif a ajuns în SUA. Cercetarea arheologică a descoperit apoi un complex funerar, cu morminte dacice, getice și scitice, cu încăperi separate dedicate bărbaților, femeilor și cailor, și cu câteva podoabe de aur, vase de argint (unul cu o inscripție), un coif de argint, piese de aramă și harnașament. Tezaurul a ajuns la București. Mare parte s-a pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când clădirea a fost bombardată.

Printre exponate era și o parte din cel mai mare tezaur din România: cel de la Pietroasa, cunoscut sub numele "Cloșca cu puii de aur" (datorită fibulelor în formă de pasăre). La începutul secolului XX a circulat prin cele mai faimoase muzee europene (Paris, Londra), a trecut printr-un furt (19-20 decembrie 1875, recuperat în 1876, cu un colan cu inscripție gotică runică mai puțin de jumătate, fiind vândut unui bijutier care parțial l-a topit), a fost salvat dintr-un incendiu (1884), trimis la Berlin de Carol I pentru restaurare, a plecat în Rusia în primul Război Mondial, a revenit în țară iar în 1956, iar din 1971 se află în colecția Muzeului Național de Istorie.

Istoria descoperirii tezaurului este extrem de interesantă, captivându-l și pe Raymund Netzhammer care în 1912 a mers să caute locul descoperirii (Din România. Incursiuni prin această țară și istoria ei, vol. II, Ed. "Humanitas", București, 2010, p. 255-266). A urcat din Breaza muntele Istrița, a coborât, a ajuns la Istrița de Jos, a vizitat rămășițele unui castru antic dreptunghiular, posibil vechea cetate Comidava. Arhiepiscopul notează, pe lângă istoria descoperirii, că locul descoperirii tezaurului "nu a putut fi stabilit cu exactitate, chiar la un an după descoperirea obiectelor".

Tezaurul a fost scos la lumina zilei în martie-aprilie 1837 (în ajunul Paștelui) de către doi pietrari (Ion Lemnaru și socrul lui Stan Avram), în timp ce scoteau blocuri de calcar dintr-o carieră de pe dealul Istrița (750 m). Tezaurul se afla sub un bolovan aflat la mică adâncime. L-au ținut ascuns în pod, apoi la o rudă (Nicolae Baciu).

Necunoscând valoarea obiectelor, unul dintre ei a dat unui țigan o bucată dintr-o piesă pentru a-i cârpi un vas din gospodărie, crezând că e de aramă. Țiganul a "zvârlit cât colo bucata de metal, zicând stăpânului ei că nu e bună de nimic", notează Alexandru Odobescu în însemnările sale. De asemenea, pietrele încrustate pe piese, cei doi pietrari le-au aruncat la porci crezând că e este vorba de sticlă colorată.

În cele din urmă au vândut tezaurul mai pe nimic (câteva obiecte și patru mii de lei, prețul unei perechi de boi) unui albanez (Anastase Tarba Verussi), un antreprenor care construia un pod peste pârâul Câlnău, și la care lucrau cei doi pietrari. Verussi a lovit piesele cu toporul pentru a le transporta mai ușor, a tăiat o tavă de 8 kg de aur masiv și a vândut-o pe bucăți.

Gheorghe Frunză Verde, arendașul moșiei Pietroasele, a cumpărat o parte din piesele de aur de la Verussi, restul pieselor fiind îngropate în malul stâng al pârâului Câlnău. Pentru că nu a vrut să-i mai vândă a fost denunțat. Au fost arestați Lemnaru, Avram, Baciu și cei doi fii ai săi, Verussi, precum și niște săteni care știau câte ceva. Ancheta a început să treneze când a fost implicat vizitiul postelnicului Dumitrache, care deținea și el două "tăblițe de aur" și niște "pietre verzi", declarând că restul aurului se află la Alecu Ghica, o rudă a domnitorului. Ceea ce s-a recuperat din tezaur a fost depus la muzeu în 1842, după ce Ghica Vodă a căzut de la domnia țării.

În 1875, Grigore Pantazescu, 21 de ani, fost seminarist și lucrător la circ, aflând că dulapul în care era comoara de multe ori nu era coborât în dulapul de siguranță, s-a strecurat cu o cheie contrafăcută în camera de deasupra sălii de expoziție. Era noapte și viscol și paznicii dormeau. A tăiat cu ferăstrăul o gaură prin dușumea și prin tavanul sălii a coborât pe o funie; a îndepărtat geamurile cu un cuțit și a scos piesele; cu ajutorul pantalonilor le-a împachetat și le-a ridicat în ascunzătoarea de sus; a spart câteva piese, pe altele le-a turtit pentru a putea să le ascundă în îmbrăcăminte; un colan și o bucată din taler le-a luat sub braț, abandonându-le apoi în zăpadă; dimineața un profesor universitar a găsit piesele abandonate și a dat alarma. Hoțul a fost prins după câteva zile, comoara fiind recuperată din cutia de rezonanță a pianului unde o ascunsese.

Destinele unora dintre aceia care au avut de-a face cu tezaurul au fost tragice. Cei doi pietrari au murit în închisoare înainte de proces. Gh. Pantazescu care l-a furat în 1875 a primit 6 ani de închisoare și a fost împușcat în închisoarea din Cozia când încerca să evadeze, cu câteva zile înainte de a fi eliberat. Nicolae Baciu a murit de tuberculoză în închisoare în 1840. George și Achim Baciu au fost pedepsiți cu 30 de lovituri de bici. Frunză Verde a murit ca boier de rangul doi în 1857; postelnicul Dumitrache a dispărut misterios în urma unui incendiu care i-a mistuit casa. Anastase Verussi a rezistat anchetei (se crede că prin mituire) și, după câțiva ani, a murit bogat, probabil, cred unii, o parte din bogăția lui a provenit din piesele pe care nu le-a dat statului. Alexandru Odobescu s-a sinucis în 1895.

Inițial, tezaurul era compus din 22 de piese (unii cred că erau 24 de piese) de peste 40 kg, însă astăzi sunt cunoscute doar 12 obiecte, cântărind 19,820 kg. Cinci dintre acestea sunt lucrate în aur (un platou mare, o cană, o pateră cu decor în relief și cu statuetă în centru, un colan cu inscripție și un colan simplu). Celelalte șapte piese sunt împodobite cu pietre prețioase (un colan, patru fibule, două vase poligonale). Se crede că inscripția de pe un colan se poate citi: "Gutan(e) Iowi hailag" care ar putea fi tradusă: "Lui Jupiter al goților consacrat".

Unii datează tezaurul în sec. V d.C., fiind atribuit ostrogoților. Alexandru Odobescu a datat tezaurul în sec. IV d.C. atribuindu-l regelui vizigot Athanaric. Se crede că piesele ce compun tezaurul au fost îngropate undeva între anii 376, anul invaziei hunilor la nordul Dunării, și 380, anul retragerii lui Athanaric în Imperiul Roman, odată cu apropierea hunilor.

În anul 1979, sătenii din Pietroasa au ridicat pe locul unde a fost descoperită tezaurul un monument simplu, pe care a fost inscripționat: "În acest loc în 1837 a fost descoperit Tezaurul Cloșca cu puii de aur de la Pietroasa de doi pietrari: Ion Lemnaru și Stan Avram. Tezaurul este compus din 22 de piese și cântărește 19 kilograme".

Fotografii nu am reușit să facem. De aceea cele care însoțesc textul sunt de pe diferite site-uri de pe internet.

Înainte de a porni spre muzeu, părintele Iacob Ieronim ne-a atenționat că vom găsi expoziții permanente de numismatică, icoane sau de pipe din sec XVII-XIX, dar noi nu le-am văzut. Probabil au fost strânse pentru a face loc expoziției itinerante "Aurul și argintul antic al României".

Neuitând scopul pentru care am venit la Constanța, adică descoperirea urmelor începuturilor creștinismului în această zonă, la ieșirea din muzeu am cerut o carte sau un pliant cu privire la bazilicile descoperite în Tomis: "Nu avem", a fost răspunsul. Am întrebat de o carte cu privire la săpăturile arheologice de la Tomis. Același răspuns: "Nu avem". Nici informații cu privire locul unde s-ar putea afla bazilicile descoperite nu ni s-au dat. Am plecat sperând să găsim în altă parte ceea ce căutam.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-9 iulie: Dobrogea: Impresii de călătorie (IV)

* * *

Dobrogea: Impresii de călătorie (III)

Dobrogea: Impresii de călătorie (II)

Dobrogea: Impresii de călătorie (I)


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat