Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului"

Preafericirea Sa Fouad Twal, patriarh latin emerit al Ierusalimului a prezidat Liturghia hramului catedralei vechi din Iași, luni, 15 august 2016, la ora 18.30. La celebrare au mai participat PS Petru Gherghel și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, 20 de preoți și numeroși credincioși. Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei, dirijat de pr. Florin Spătariu.

La începutul sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți și a amintit de sărbătoarea de la sanctuarul marian din Cacica. De asemenea, a salutat cu bucurie vizita patriarhului latin emerit al Ierusalimului, care este prezent în Moldova și în București în perioada 12-19 august 2016.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Preafericirea Sa Fouad Twal, traducerea în limba română fiind realizată de pr. Cristian Vacaru, asistent spiritual pentru românii din Israel. Sărbătoarea înălțării sfintei Fecioare Maria cu trupul și sufletul la cer de către Fiul ei divin oferă pentru toți credincioșii o speranță și o garanție că într-o bună zi se vor bucura împreună de viața veșnică. Conform evangheliei, îngerul Gabriel îi cere Mariei o misiune frumoasă și dificilă: aceea de a fi mama Mântuitorului, iar ea acceptă cu inima deschisă deoarece este invitată să renunțe la teamă, sub îndrumarea Duhului Sfânt. Patriarhul emerit a continuat predica amintind de războaiele din lume, mai ales de cele din Orient, de separarea care încă există între creștini și de faptul că toți suntem invitați să trăim fără teamă, în pace. Maria nu a putut păstra doar pentru dânsa această bucurie primită din partea cerului, ci a plecat la verișoara sa pentru a-i împărtăși trăirea; așadar, și noi suntem chemați să îi urmăm exemplul - a încheiat Excelența sa mesajul.

La finalul sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru a oferit patriarhului latin emerit al Ierusalimului medalia comemorativă "PS Anton Durcovici" ca semn de prețuire. A urmat apoi salutul domnului primar Mihai Chirica și binecuvântarea finală oferită credincioșilor.

Iolanda-Alina Budău

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei de hram:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Iași: Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului"


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat