Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dobrogea: Impresii de călătorie (III)

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

În centrul Constanței vechi se află Muzeul de Istorie Națională și Arheologie. Se spune că este al doilea ca importanță după Muzeul de Istorie din București.

Muzeul este deschis în această clădire din anul 1957, mai înainte fiind în diferite clădiri. De exemplu, când arhiep. Raymund Netzhammer, în 1908 ("Din România. Incursiuni prin această țară și istoria ei", vol. I, Ed. "Humanitas", București, p. 224-225), a vizitat Constanța, muzeul era în sala de consiliu a clădirii prefecturii (întreaga colecție de antichități grecești și romane era într-un dulap așezat la perete; vestigiile cele mai importante din Constanța erau la Muzeul de Istorie din București). Sediul actual al muzeului a fost înainte clădirea Palatului Comunal, inaugurată în 1921, după ce piatra fundamentală a fost pusă în anul 1912 de principele Ferdinand. Din afară se pot admira ornamentele și brâul din piatră masivă.

Muzeul, structurat pe trei nivele, oferă posibilitatea de a trece dintr-o sală în alta pornind de la cele mai vechi timpuri și terminând cu piese și documente de istorie modernă. Culturile neolitice, culturile Hamangia și Gumelnița, epoca bronzului și a fierului, colonizarea greacă, perioada romană, perioada romano-bizantină, încreștinarea, Evul Mediu, dominația otomană, Războiul de Independență toate sunt reprezentate.

Am cumpărat bilete pentru toate secțiunile.

Ne-a atras atenția tezaurul de statui, printre care se află cea a șarpelui Glycon (o sculptură dintr-un sigur bloc de marmură, cu latura de 70 centimetri, veche de 1.800 de ani), descoperită în anul 1962 în apropierea muzeului (sub fosta Gară din Constanța, pe actuala locație a Prefecturii), împreună cu alte 23 de divinități greco-romane din marmură (bustul zeiței Isis, grupul statuar Fortuna cu Pontos, aedicula cu reprezentarea zeiței Nemesis, Dionysos, Asclepios, Hermes, Diana, Selene, Hecate, Grațiile, Cybela, Mithras și Cavalerul Trac). Șarpele este încolăcit, are cap de ovină, urechi și plete de om, cu coada asemeni unui leu.

Am văzut, de asemenea, mumia unei femei, datând din secolul al II-lea d.C., descoperită în apropierea orașului. În sarcofag s-au găsit: un inel, cercei, trei coliere, o coroană din aur, monede, un opaiț din bronz, o oglindă cu capac aurit și casete din lemn, care aveau flacoane cu substanțe cosmetice.

Vase de sticlă, obiecte de podoabă, amfore, vase din ceramică, statuete, vârfuri de săgeți, resturi de la diferite edificii, diferite statui sculptate, printre care cavalerul trac - toate aceste se pot vedea în muzeu. Interesantă este și sala cu aspecte ale creștinismului în zonă, în care se văd crucea, monograma lui Cristos, planuri de bazilici, lista episcopilor de Tomis, coloane, capiteluri și plăci de marmură de la construcțiile bazilicilor.

Multe dintre explicațiile de pe panouri sunt de pe vremea comuniștilor. Se observă diferența între cele din timpurile noastre și cele mai vechi după notarea anilor (î.e.n. sau î.C.).

Într-o sală, în care se află cele descoperite într-un sarcofag, se poate urmări filmul descoperirii sarcofagului din stațiunea Olimp, trimis după 40 de ani de Günter Preukschat, un inginer neamț. Se poate vedea întreaga operațiune de cercetare, transport și deschidere a capacului sarcofagului. În timpul lucrărilor la noile hoteluri din anii `70, a fost descoperit un sarcofag, în zona de necropolă a orașului antic Callatis. În acesta era un sicriu de lemn, cu un schelet mumificat, alături de care erau așezate mai multe obiecte: trei salbe de aur, două cutii de lemn în care se aflau vase din sticlă, conținând substanțe cosmetice, un unic opaiț cu stativ, instrumente pentru amestecarea diverselor substanțe cosmetice, un instrument muzical, coroane de flori și câteva perechi de încălțăminte. Specialiștii cred că este vorba de o persoană de sex feminin din sec. II d.C., de 40 de ani, care se ocupa de cosmetică.

În muzeu este un monument (în fotografii la dimensiunea 1/1, făcute de Ion Miclea) considerat de o valoare excepțională: o descoperire făcută la 25 februarie 1988 într-o necropolă antică a Tomisului. Mai târziu am înțeles că această descoperire a fost făcut undeva mai sus de hotelul Ibis, în zona restaurantului Zorile, pe strada Mircea, fiind apărat de o construcție din placaj și lemn. De altfel, specialiștii spun că de-a dreapta și de-a stânga străzii Mircea se află peste două sute de morminte de inhumație, simple.

În muzeu, alături de cavou este un panou cu explicații care ajută la înțelegerea descoperirii. Aceleași explicații puteau fi și ascultate la boxă. Este vorba de un cavou de familie dreptunghiular (2,80 x 2,30 x 2.05 m), cu un culoar de acces, pictat în interior în tehnica a seco, cu prezentări antropomorfe, zoomorfe și fitomorfe în culori de roșu, negru, galben, albastru, verde și alb. Pictura urmează o compartimetare specifică (arcade, pereți, boltă). Pe pereți sunt chenare rectangulare. Pe peretele de sud, deasupra intrării în cavou, este pictată o scenă cu patru porumbei sorbind apă dintr-o cupă, încadrați fiind de un decor vegetal. Pe peretele vestic se întâlnesc două scene cu patru potârnichi dintre care două sorb dintr-o cupă, iar celelalte două ciugulesc în preajmă. E prezent, de asemenea, un iepure care mănâncă struguri dintr-un coș răsturnat. Pe latura de sud, într-o arcadă, este reprezentată o masă rituală în care sunt prezente șapte personaje masculine: cinci pe patul roman, unu în stânga lângă masa rotundă, iar celălalt în partea opusă, două dintre ele au cununi de laur. Cele două personaje în picioare, în vestimentație tipic romană, țin în mâini vase rituale (una pare să fie amfitrionul, iar celălalt servitorul). Siluetele stilizate ale unor arbori din planul secund sugerează că ceremonia se desfășoară afară. Peretele estic înfățișează doi păuni care ciugulesc dintr-un coș cu fructe. Bolta întregului edificiu prezintă un decor fitomorf. În interiorul cavoului, aflat sub nivelul solului actual, au fost găsite în scrie de lemn patru corpuri în poziție întinsă orientate cu capul spre vest, cu mâinile întinse pe lângă corp. La una dintre defuncte s-au găsit obiecte personale: un mic recipient din argint, mai multe mărgele, două brățări răsucite din sârmă de bronz, un unguentarium din sticlă. Cavoul a fost datat de specialiști în perioada lui Constantin cel Mare până la începutul secolului al V-lea. Austeritatea mormintelor, orientarea scheletelor vest-est și simbolistica picturii i-au făcut pe specialiști să considere că e vorba de un cavou de creștini. Pictura este interpretată ca o evocare a paradisului. Păsările care sorb din cupă pot simboliza sufletele însetate de Dumnezeu, iar păunii sunt simbol al învierii și al nemuririi omului. "Ne aflăm, cred - notează dr. Constantin Chera și dr. Virgil Lungu - în fața unei mese rituale celeste, redată printr-o simbolistică adecvată, constând din ținerea paharelor în mâini de către două dintre personaje, în scopul potolirii setei sacre. Apoi întreaga scenă este și o aluzie la euharistie, la așa-zisa fractio panis, cele șase coșulețe de pe masa rotundă putând conține pâine, iar platoul de pe masă - pește".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-9 iulie: Dobrogea: Impresii de călătorie (III)

* * *

Dobrogea: Impresii de călătorie (II)

Dobrogea: Impresii de călătorie (I)


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat