Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Privirea Mariei asupra pontificatului papei Francisc

De Mariusz Frukacz

Pelerinajul papei Francisc în Polonia a fost un moment important al pontificatului său. Nu e vorba numai despre succesul de participare a credincioșilor și a tinerilor la Ziua Mondială a Tineretului, ci despre intimitatea spirituală, istorică și religioasă cu care pontiful a reușit să intre în inima polonezilor. Deosebit de intensă a fost vizita papei Francisc la Sfânta Fecioară Maria de la Czêstochowa. Pentru a ști mai mult despre asta, Zenit l-a intervievat pe arhiepiscopul Wacław Depo, mitropolitul de Czêstochowa.

Sfânta Liturghie prezidată de Sfântul Părinte Francisc la Jasna Góra a fost un moment special pentru Czêstochowa și pentru Polonia. Care este părerea dumneavoastră în această privință?

Punctul central pentru a o înțelege pe Maria este începutul vieții sale publice, când la nunta din Cana îi cere lui Isus să intervină. Mulți vorbesc despre "misterul de la Cana". Jasna Góra este numită "Cana poloneză". În omilia papei Francisc a răsunat puternic dimensiunea mariană. Și dimensiunea mariană a istoriei poloneze. Papa a vorbit despre credința încercată, i-a amintit pe martiri și pe sora Faustina Kowalska. Episcopul de Roma a subliniat bunătatea maternă a Mariei și rolul pe care l-a avut în istoria Poloniei. Putem spune că Sfântul Părinte ne-a arătat rolul social pe care Maria l-a avut și va putea să-l aibă în națiunea poloneză. Sfântul Părinte a amintit că Sfânta Fecioară Maria de la Jasna Góra la Czêstochowa este capitala spirituală a națiunii poloneze. Indicație pe care sfântul Ioan Paul al II-lea a explicat-o lumii. Sfântul Părinte Francisc era conștient că este în țara și în spiritualitatea sfântului Ioan Paul al II-lea și a slujitorului lui Dumnezeu Stefan Wyszyński, fost primat al Poloniei. Când papa Francisc a intrat în capela de la Jasna Góra, telecamerele au arătat privirea sa îndreptată spre Maria. Iată, punctul central al vizitei Sfântului Părinte la Jasna Góra. În capela Sfintei Fecioare Maria am văzut întâlnirea a două inimi, inima papei și inima Mariei, două priviri și realizarea a două dorințe. Dorința papei Paul al VI-lea și a papei Francisc. Vizita Sfântului Părinte la Czêstochowa a fost o cerere personală a lui. Episcopul de Roma a spus că dorea să privească în ochii Mariei. Sfântul Părinte deja în discursul său la Cracovia în castelul Wawel a spus că pentru prima dată a venit în Europa centrală și de est și este semnificativ că vizita sa a pornit chiar din Polonia.

Dumneavoastră sunteți al treilea episcop în istoria arhidiecezei de Czêstochowa, după episcopul Stefan Barela și arhiepiscopul Stanislaw Nowak, care primește un pontif în Polonia. Ce înseamnă pentru dumneavoastră?

Pentru mine acesta a fost un miracol al Mariei. Ca mitropolit de Czêstochowa văd vizita Sfântului Părinte ca pe un dar al lui Dumnezeu. Papa Francisc era conștient că după sfântul Ioan Paul al II-lea și Papa Benedict al XVI-lea era al treilea pontif în vizită în Polonia.

Cum ați văzut vizita Sfântului Părinte la lagărul de la Auschwitz-Birkenau?

Vizita Sfântului Părinte în Auschwitz-Birkenau a fost o mare experiență și spirituală. Era necesar să viziteze acest loc. Așa cum a spus atât papa Ioan Paul al II-lea cât și Benedict al XVI-lea: "Nu puteam să nu vin aici", pentru a întâlni Golgota timpului nostru. În lagărul de la Auschwitz-Birkenau, în celula sfântului Maximilian Kolbe, cu tăcerea sa papa Francisc ne-a amintit că pacea este un dar al lui Dumnezeu și misiunea pentru timpurile noastre și pentru generația noastră. Rugăciunea în tăcere este strigătul cel mai acut, un secret între Dumnezeu și om.

Pelerinajul papei Francisc a fost definit de mulți cu dimensiune "social"...

Omul este o ființă socială, trebuie amintită întrebarea care este în parabola bunului samaritean: cine este aproapele meu? Sfântul Părinte ne-a amintit cum și cât de importante sunt acțiunile zilnice de milostivire. Trebuie mărturisită credința cu toată dimensiunea milostivirii. Și cu privire la problema imigraților a subliniat două cuvinte: înțelepciune și milostivire.

Dumneavoastră sunteți președintele Consiliului pentru Comunicații Sociale în Conferința Episcopală Poloneză. Cum ați văzut rolul și munca mass-media în timpul pelerinajului Papei Francisc în Polonia?

Jurnaliștii și mass-media au realizat majoritatea misiunea lor foarte bine. Jurnaliștii au făcut o mare muncă pentru a-i ajuta pe credincioși să participe la pelerinajul papei Francisc. De exemplu, săptămânalul catolic "Niedziela" a pregătit un sit special dedicat papei Francisc și ZMT. În timpul zilelor pelerinajului pe situl Niedziela au fost publicat peste 300 de articole care proveneau de la agenții de presă și din partea jurnaliștilor de la săptămânal. Redactorii portalului Niedziela au creat peste 20 de galerii fotografice cu 1.000 de fotografii. Și prin permisiunea gentilă a TV Poloneză, pe portal au fost transmise direct toate evenimentele principale ale ZMT, acelea la care a participat Papa.

Suntem bucuroși că această informație a ajuns la sute de mii de cititori din Polonia și din peste 100 de țări. Pe portal au apărut filmări, materiale video pregătite de TV "Niedziela" și materiale audio pregătite în studioul radioului "Niedziela". Articolele și comentariile pe situl Facebook al "Niedziela" au avut o vizualizare de 300.000 de persoane.

Așadar, după părerea dumneavoastră, ce trebuie să rămână în noi după pelerinajul Papei Francisc?

Cred că trebuie să rămână în noi adevărul că Dumnezeu este Milostivire. Ziua Mondială a Tineretului a adus o nouă lumină de speranță pentru întreaga lume și pentru noi. Polonezii trebuie să-și amintească de mesajul sfintei Faustina Kowalska, ea care a scrisă în Jurnalul său: "Polonia va fi exaltată de harul lui Dumnezeu dar trebuie să rămână tare în credință".

(După Zenit, 8 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat