Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Întâlnirea Diecezană a Familiilor

Ziua de sâmbătă, 6 august 2016, a încununat Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești cu o frumoasă sărbătoare: a patra Întâlnire Diecezană a Familiilor, cu tema "Familia, sanctuarul milostivirii". Astfel, venite din toate colțurile diecezei, familiile s-au bucurat în această zi de darul cu care Dumnezeu i-a înzestrat, sărbătorind familia ca sanctuar al milostivirii.

Însă această sărbătoare a fost precedată de o temeinică pregătire, care a avut loc pe parcursul a trei zile de misiuni, unde întreaga comunitate l-a avut ca ghid spiritual pe părintele Felician Tiba, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Familiilor în Dieceza de Iași. Acesta și-a început predicile invitându-ne să avem curajul să privim în oglinda propriei noastre vieți și să ne întrebăm dacă avem într-adevăr un merit pentru faptul că Dumnezeu a ales să ne creeze pe noi, ca persoane unice, care mai apoi să caute iubirea și să o împlinească în sacramentul Căsătoriei. În zilele ce au urmat, părintele predicator ne-a vorbit despre importanța mărturisirii iubirii în cadrul familiei, pentru că atunci când iubim pe cineva, îi spunem "Ce bine e că exiști!" Și numai mărturisindu-ne iubirea, fără să ne fie rușine sau fără a ne lăsa constrânși de alte prejudecăți, putem menține mereu aprinsă, oricât ar fi de întuneric, acea flacără de lumină, primită în ziua întemeierii familiei. Și nu în ultimul rând, din zilele de misiuni am învățat că o casă se construiește pe parcursul unei vieți întregi, ea fiind adevăratul simbol al familiei. Iar indiferent de greutățile care apar, de urcușurile și coborâșurile care intervin, dacă soții îl vor lăsă pe Dumnezeu să intervină în căminul lor, atunci familia va reuși să învingă toate crizele. Așadar, fericirea unei familii nu depinde de nimic, nici chiar de Dumnezeu, dacă nu este lăsat, ci numai și numai de cei doi soți, în mâinile lor stând alegerea drumului pe care îl au de parcurs pe durata întregii lor vieți.

Iar astfel, după zilele de misiuni pline de har, a urmat marea sărbătoare. Încă de dimineață, ziua de sâmbătă a adus în comunitatea din Pildești numeroase familii dornice de a se bucura și de a se ruga împreună, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru harurile pe care le-a revărsat asupra lor. Programul a debutat cu o cateheză, ținută de părintele Paolo Gentili, director al Oficiului Național pentru Familii, din cadrul Conferinței Episcopale Italiene.

A urmat celebrarea sfintei Liturghii care a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel. Acesta a amintit tuturor familiilor prezente de faptul că Sfântul Părinte a subliniat adesea în discursurile sale că nu doar bărbatul luat ca atare este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și nici femeia, ci familia, ca semn al unirii dintre un bărbat și o femeia, a fost creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Totodată, Preasfințitul a descris familia ca icoană a Sfintei Treimi, pentru că ea este într-adevăr planul lui Dumnezeu, simbol al iubirii și milostivirii sale, un adevărat dar, pentru care trebuie să-i arătăm recunoștință.

Un alt moment special din cadrul sfintei Liturghii a fost sărbătorirea celor care au împlinit 25 sau 50 de ani de căsătorie și care, cu multe emoții în suflet, și-au reînnoit făgăduințele de la Căsătorie și au fost binecuvântate de Preasfințitul Petru Gherghel.

După celebrarea sfintei Liturghii și după pauza de prânz unde toți cei prezenți s-au putut bucura de gustoasele sarmale oferite de comunitate, a urmat un moment cu totul special, anume mărturiile a patru familii diferite, dornice să împărtășească din iubirea și exemplul lor, doi soți fiind abia căsătoriți, iar alții cu o experiență de căsnicie mult mai îndelungată. În cadrul acestor mărturii, toți cei prezenți au putut descoperi că acolo unde soții îl pun pe Dumnezeu pe primul lor și nu uită să-și mărturisească credința, orice dificultatea poate fi depășită pentru a face lor fericirii și iubirii. Astfel, cu emoții, cele patru familii au povestit despre momentele fericite, dar și cele mai puțin fericite, despre urcușurile și coborâșurile pe care le-au întâmpinat, despre cum s-au cunoscut, despre cele mai frumoase amintiri și nu în ultimul rând, despre cum i-a întărit credința în drumul iubirii lor.

După aceea a urmat un moment artistic, unde cei prezenți s-au putut bucura de vocea Ioanei Mîrți, care a cântat câteva melodii, și de ansamblul de dansuri populare "Floarea Pildeștiului". Totodată, din atmosfera de veselie nu a lipsit prezența Sofiei Vicoveanca. Dumneaei a cântat, invitând pe toți la dans și bucurie.

Așadar, Ziua Diecezană a Familiilor de la Pildești a fost o zi plină de har, care a reușit să unească în rugăciune și bucurie în jur de 400 de familii din întreaga dieceză, cărora li s-au alăturat inimoasele familii din Pildești.

Astfel, ziua s-a încheiat cu bucurie, toți cei prezenți promițând că se vor revedea și la anul, la Bacău, în Parohia "Fericitul Ieremia", care va găzdui următoarea ediție a Zilei Diecezane a Familiilor.

Nu în ultimul rând, încredințăm lui Dumnezeu și tuturor celor care s-au străduit și au reușit să facă această sărbătoare frumoasă un gând de mulțumire!

Andreea Mîrți

* * *

Pildești: Cateheză de la Întâlnirea Diecezană a Familiilor (6 august 2016)

Liturghia de la Întâlnirea Dieceznă a Familiilor de la Pildești:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 august: Pildești: Întâlnirea Diecezană a Familiilor


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat