Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răducăneni: "Isus a lăcrimat!" (In 11,35)

Cine a trecut miercuri dimineața, 31 august 2016, prin Răducăneni (județul Iași), a auzit sirenele câtorva ambulanțe care, cu sunetul lor alarmant, brăzdau văzduhul. Nu a fost vorba de niciun accident și nici de vreo simulare de calamitate, ci a fost o înmormântare, a lui Ion Augustin, un tată a cinci copii, un soț care a lucrat ca ambulanțier.

Duminică dimineața, 28 august 2016, Ion Augustin (51 ani), întorcându-se de la o nuntă, împreună cu soția, după ce pusese din timp semnalizare stânga, să vireze către casă, până la care mai avea circa 150 de metri, a fost lovit de o altă mașină, care venea din spate cu mare viteză. Ion Augustin a decedat în ambulanța sosită după accident, iar soția, ca prin minune, și-a revenit din șoc la spital.

Miercuri, în ziua înmormântării, oameni mulți, ambulanțieri, medici și asistente, preoți au umplut pentru câteva ore strada principală din Răducăneni, în procesiune către biserică, au umplut până la refuz biserica și apoi drumul către cimitir, îmbulzindu-se să-l mai vadă pentru ultima dată pe cel care a fost "Nea Nelu", șoferul de pe ambulanță; "domnul Augustin", așa cum l-au cunoscut colegii, "tata", așa cum l-au strigat încă de la naștere copiii; "soțul", așa cum avea să-i fie timp de 30 de ani soției.

Autorul accidentului a fost un tânăr șofer teribilist, un copil căruia părinții i-au oferit o mașină încă de timpuriu, deși la Oficiul pentru Pastorația Familiei am spus mereu că părinții nu trebuie să ofere niciodată mașină și casă copiilor, pentru că mașina și casa nu se oferă, ci se trudește pentru a le avea și se trudește o viață, pentru ca să le respecți și să-i respecți și pe cei din jur. O lecție pentru toți părinții! Acul vitezometrului era oprit la 170 și cu 170 km/h acel tânăr a provocat accidentul în urma căruia a fost ucis un om.

"Un om bun", șușoteau femeile între ele. "Un suflet bun", a completat părintele paroh, Iulian-Eugen Kropp, la predică. "Un muncitor-ambulanțier care nu a spus niciodată «nu» și nu era niciodată trist", au spus colegii de la ambulanță. "Mulțumim că ne-ai dat viață", au spus cu ultimele puteri copiii înainte să fie coborât în mormânt.

Pe acest om, un prieten apropiat al atâtor preoți, un binefăcător al Bisericii din Răducăneni, un soț și tată model pentru cei cinci copii, pe el l-am petrecut pe ultimul drum în sunet de ambulanță, pe ritmul emoționant al prohodului, în prezența celor cincisprezece preoți și - sunt convins - a lui Cristos cel înviat, pe a cărui icoană din biserică se află numele lui scris ca donator.

Nea Nelu, cel care a salvat atâtea vieți ca șofer pe ambulanță, a strâns, prin moartea sa, familia, pe consăteni și pe preoți, într-o mulțime interminabilă, iar la rugăciunea "Tatăl nostru", în semn de unitate, mama și-a prins copii de mâini și, la capătul sicriului, împreună, au recitat rugăciunea pe care, acasă, împreună cu cel care a fost soț și tată, au recitat-o de atâtea ori, dimineața și seara, la necaz ori la bucurie.

Familia Augustin din Răducăneni de duminică dimineața a rămas fără soț și fără tată, Serviciul de Ambulanță din Iași, secția Răducăneni, a rămas fără un ambulanțier, dar cu toții am câștigat un exemplu, un model de care ne vom aminti mereu cu bucurie, așa cum cu bucurie ne-a arătat că trebuie să trăim, ne-a învățat că la sfânta Liturghie trebuie să cântăm și să ne rugăm din tot sufletul, că acasă trebuie să ducem doar voie bună și de acasă să plecăm întăriți, că la nevoie trebuie să ajutăm Biserica și, mai ales, să nu ne plângem că viața este grea. Viața este viață, iar viața este o cruce; dacă Isus a putut să ducă această cruce, și noi vom putea purta crucea vieții împreună cu Cristos, indiferent de greutatea ei. Cristos ne invită pe toți la bucuria învierii. Ca atare, crucea este doar o etapă, învierea este bucuria supremă la care suntem chemați. Cu Isus vom învia și noi!

Nea Ionel, odihnește-te în pace! Oficiul pentru Pastorația Familiei a pierdut un "fan", dar a câștigat un exemplu. Dumnezeu să te odihnească cu sfinții săi!

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Predica rostită de părintele paroh, Iulian-Eugen Kropp, la Liturghia de înmormântare:


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat