Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Întâlnirea Sfântului Părinte cu participanții la Congresul mondial organizat de Societatea Europeană de Cardiologie la noul Târg din Roma (31 august 2016)

La sfârșitul audienței generale în Piața "Sfântul Petru", Sfântul Părinte a mers la noul Târg din Roma pentru a adresa salutul său participanților la Congresul anual organizat de Societatea Europeană de Cardiologie, la care au luat parte în aceste zile 35.000 de specialiști din 140 de țări. Papa a ajuns cu puțin înainte de ora 12.30. După saluturile de omagiu al lui Pietro Piccinetti, administrator unic al Târgului din Roma, și al profesorului Fausto Pinto, președinte al Societății Europene de Cardiologie, papa Francisc a adresat celor prezenți discursul pe care-l prezentăm în continuare:

Stimați domni și doamne, bună ziua!

Am primit cu plăcere invitația președinției Societății Europene de Cardiologie de a fi aici cu voi, cu ocazia acestui Congres mondial care a adunat cardiologi din diferite țări. O mulțumire deosebită profesorului Fausto Pinto pentru cuvintele de bun-venit. În persoana președintelui vreau să vă mulțumesc vouă tuturor pentru angajarea științifică din aceste zile de studiu și de confruntare - este atât de importantă confruntarea - dar mai ales pentru dedicarea față de atâția bolnavi. Este o provocare confruntarea cu fiecare bolnav.

Voi vă ocupați de îngrijirea inimii. Și câtă simbologie se ascunde în acest cuvânt și câte așteptări sunt puse în acest organ uman! Prin mâinile voastre trece centrul pulsant al corpului uman, de aceea responsabilitatea voastră este mare! Sunt sigur că aflându-vă în fața acestei cărți a vieții, care poartă în sine încă atâtea pagini de descoperit, voi vă apropiați cu trepidație și sentiment de teamă.

Magisteriul Bisericii a afirmat mereu importanța cercetării științifice pentru viața și sănătatea persoanelor. Și astăzi Biserica nu numai că vă însoțește pe acest drum așa de greu, dar se face și promotoare și vrea să vă susțină, pentru că înțelege că ceea ce este dedicat binelui efectiv al persoanei este întotdeauna și o acțiune care provine de la Dumnezeu. Natura în toată complexitatea sa, precum și mintea umană, sunt creaturi ale lui Dumnezeu. Studiosul poate și trebuie să le investigheze, știind că dezvoltarea științelor filozofice și empirice și a competențelor practice care îl slujesc pe cel mai slab și bolnav este o slujire importantă care se înscrie în proiectul divin. Deschiderea la harul lui Dumnezeu, făcută prin credință, nu rănește mintea, dimpotrivă o stimulează să meargă înainte, la o cunoaștere a adevărului mai amplă și utilă pentru omenire.

Totuși știm că și omul de știință în descoperirea sa nu este niciodată neutru. El poartă cu sine istoria sa, modul său de a fi și de a gândi. Pentru fiecare există necesitatea de a avea un soi de purificare care, în timp ce înlătură toxinele care otrăvesc rațiunea în căutarea adevărului și a certitudinii, induce la privirea cu intensitate mai mare la esența lucrurilor. Nu putem nega că, de fapt, cunoașterea, chiar și cea mai precisă și științifică, are nevoie să înainteze punând întrebările și găsind răspunsurile cu privire la originea, sensul și finalitatea realității, inclusiv omul. Totuși, științele singure, naturale și fizice, nu sunt suficiente pentru a înțelege misterul pe care-l conține în sine fiecare persoană. Dacă se privește la om în totalitatea sa - permiteți-mi să insist pe această temă - se poate avea o privire de intensitate deosebită spre cei mai săraci, spre cei mai necăjiți și marginalizați pentru ca să ajungă și la ei îngrijirea voastră, precum și asistența și atenția structurilor sanitare publice și private. Trebuie să luptăm pentru ca să nu existe "rebutați" în această cultură a rebutului care este propusă.

Cu activitatea voastră prețioasă voi contribuiți la vindecarea trupului bolnav și, în același timp, aveți posibilitatea de a verifica faptul că există legi imprimată în natura însăși pe care nimeni nu le poate manipula ci numai "descoperi, folosi și ordona" pentru ca viața să corespundă tot mai mult intențiilor Creatorului (cf. Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Constituția Gaudium et spes, 36). Pentru aceasta este important ca omul de știință, în timp ce se măsoară cu marele mister al existenței umane, să nu se lase învins de ispita de a sufoca adevărul (cf. Rom 1,18).

Vă reînnoiesc aprecierea mea față de munca voastră - și eu am fost în mâinile unora dintre voi - și îi cer Domnului să binecuvânteze cercetarea și îngrijirea medicală, în așa fel încât să poată ajunge la toți alinarea din durere, o calitate mai mare a vieții și un crescut sentiment de speranță, și acea luptă de toate zilele pentru ca să nu existe "rebutați" în viața umană și în plinătatea vieții umane. Multe mulțumiri.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat