Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși: Invitație la sfințirea bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" și consacrarea altarului

Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși va fi sfințită și altarul va fi consacrat în cadrul Liturghiei din 4 septembrie 2016, la ora 11.00, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Printre concelebranți va fi pr. Teofil Petrișor, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali.

Orașul Huși din județul Vaslui este situat în partea estică a României, aproape de vama Albița, la graniță cu Republica Moldova.

Numele orașului "Huși" este atestat documentar încă din anul 1487, începând cu această dată, de fapt, Huși este reședință de curte domnească (1487-1852), apoi târg domnesc și capitală de ocol din 1520, reședință de episcopie ortodoxă din anul 1589, oraș din anul 1832 când a devenit și reședință de ținut, și în cele din urmă județ între anii 1834 și 1949.

Existența localității este atestată însă mult înainte de anul 1487, iar aici a existat o comunitate catolică încă înainte de anul 1420, când s-a declanșat prozelitismul husit în Moldova.

În anul 1587 episcopul Bernardino Quirini, care a vizitat comunitatea din Huși, relata că aici existau 1030 de case, iar catolici erau în număr de 72 de familii cu 435 suflete, aceștia aveau și o biserică de lemn.

Prefectul misiunii franciscane, pr. Giovanni Crisostomo di Giovanni, în raportul său din 9 aprilie 1762, amintește două comunități catolice la Huși: una în cartierul Corni, cu biserica "Sfântul Anton", și cealaltă în oraș, cu biserica "Sfânta Cruce". Biserica veche din Corni a fost pe deal, în partea de nord-est.

În anul 1840, episcopul Antonio de Stefano a construit o altă biserică, în locul în care se află cea de astăzi.

Creșterea însemnată a comunității catolice din Huși (la sfârșitul secolului al XIX-lea se numărau aici 700 de familii) a făcut ca biserica ridicată la 1840 să devină neîncăpătoare. Astfel parohul Bernardin Just OFMConv. între anii 1898 și 1900 a construit o nouă biserică, cea actuală din Huși - Corni.

De-a lungul anilor și din cauza diferitelor intemperii ale timpurilor, biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși-Corni a suferit mai multe daune, fiind nevoie de mai multe intervenții de consolidare, renovare și înfrumusețare. Principalele lucrări de renovare s-au realizat în anii 1932, 1940 și 1957.

După anul 1990, datorită preoților Iosif Simon, Andrei Ficău și Damian Pișta, s-au realizat mai multe consolidări și renovări ale actualei bisericii.

Din anul 2008 cu sprijinul episcopilor de Iași, Petru Gherghel și Aurel Percă, al provinciei noastre franciscane, a arhitectului Anghel Teodor, a domnului inginer Neagu, a domnului de fericita amintire Franț Gheorghe, a firmei CERACONS reprezentata de domnii Albert Romila și Eugen Capraru, binefăcătorilor și autorităților locale, s-a demarat un amplu proiect de consolidare, renovare și decorare a bisericii. Astfel, s-a refăcut acoperișul, s-a restaurat mărețul altar din lemn care își are existența încă din anul 1900, s-a refăcut dușumeaua, s-au realizat vitraliile și s-a refăcut în întregime pictura.

Astfel, comunitatea se bucură astăzi de o splendidă biserică, iar bucuria noastră este împărtășită cu toți cei de bună voie care trec pragul bisericii noastre.

Pr. Benone Butacu, OFMConv.


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat