Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria papei Francisc printre sinistrații cutremurului și celelalte vizite ale papilor

De Andrea Tornielli

"Imediat ce va posibil și eu sper să vin ca să vă vizitez, pentru a vă duce persona mângâierea credinței, îmbrățișarea de părinte și frate și sprijinul speranței creștine", a spus la Angelus de duminică, 28 august 2016, papa Francisc, manifestând apropierea sa de populațiile sinistrate în urma cutremurului din Lazio și din Marche. Acel "imediat ce va fi posibil" nu este legat de agenda papei, care ar fi plecat și a doua zi după cutremurul puternic, cât mai ales de situația comunităților pe care le va vizita: de fapt, prezența sa nu trebuie să fie o încurcare a muncii pompierilor, a protecției civile, a forțelor de ordine.

La numai 48 de ore de la seismul care la 23 noiembrie 1980 a lovit Campania și Basilicata provocând 2.914 morți, 8.848 de răniți și 280.000 de sinistrați, Ioan Paul al II-lea a voit să facă o vizită fulger la populațiile cele mai lovite. A ajuns cu elicopterul, s-a oprit la Bavano și jurnalistului de la Tg1 care i-a spus: "Sanctitate, aici oamenii nu se mai roagă", după o clipă de tăcere, a răspuns serios: "Nu, aici oamenii se roagă cu suferința". În salutul său a amintit îndeosebi pe atâția copii morți în timp ce se aflau în biserica din localitate. Wojtyla i-a vizitat și pe răniții din spitalul din Potenza, strângând mâini, mângâind fețe, îmbrățișând persoane, apoi s-a îndreptat spre Avellino.

Nu au lipsit accente polemice față de acea vizită: papa a ajuns când încă erau oameni vii sub dărâmături, morții încă sub cerul liber, oamenii fără apă și fără lumină. Desigur că populațiile sinistrate s-au bucurat mult de prezența sa, dar au fost unii care au spus că Ioan Paul al II-lea a încurcat ajutoarele și a angajat forțele de ordine distrăgându-le de la alte îndatoriri mai urgente. Și pentru asta blițul în apropierea evenimentului catastrofal nu se va repeta.

De fapt, papa Wojtyła va merge să-i îmbrățișeze pe sinistrații cutremurului din Umbria după seismul grav din 26 septembrie 1997, dar va face asta la 3 ianuarie 1998. Și Benedict al XVI-lea va aștepta 22 de zile înainte de a vizita Aquila devastată de seismul din 6 aprilie 2009, și 36 de zile înainte de a merge în Emilia, după seismul din 20 mai 2012. Vizitându-i pe sinistrații cutremurului din Aquila, papa Ratzinger a invitat să fie reconstruite "case solide" și a cerut comunității să facă o "serioasă examinare a conștiinței", pentru ca "nivelul responsabilităților, în orice moment, să nu dispară niciodată". La Onna după ce s-a urcat pe o estradă a spus: "Am fost alături de voi încă din primul moment, am urmărit cu îngrijorare știrile împărtășind suferința voastră și lacrimile voastre... Acum sunt aici, între voi: aș vrea să vă îmbrățișez cu afect pe fiecare. Întreaga Biserică este aici cu mine, alături de suferințele voastre".

Imaginile care în aceste zile sunt difuzate la televizor și ni-i prezintă pe episcopii de Rieti și de Ascoli Piceno - Domenico Pompilli și Giovanni D'Ercole - angajați zi și noapte alături de comunitățile lovite nu trebuie să ne facă să credem că aceasta este o noutate din ultimele timpuri datorată pontificatului lui Francisc. De fapt, o privire la istorie ne face să redescoperim exemple semnificative din trecut, ca acela legat de cutremurul care a lovit Umbria la 13 ianuarie 1832, devastând Bevagna, Trevi, Montefalco și alte localități mai mici, aproape toate în teritoriul diecezei de Spoleto.

Arhiepiscopul de atunci a mers brusc în zonele lovite și profund înduioșat față de ceea ce a văzut a dat toți banii pe care-i avea la dispoziție. După un prim tur în localitățile care au suferit în urma cutremurului, prelatul s-a întors la Spoleto, singurul oraș rămas neatins. Și aici a publicat o invitați cu care le cerea credincioșilor să dea pomeni pentru a ajuta victimele. Apoi a reluat un nou tur prin localități, care se va termina la 26 februarie 1832. Situația tragică a populațiilor a fost înrăutățită de flagelul grindinei care lovește Trevi și Montefalco. Arhiepiscopul, cu această ocazie, cu cereri oportune la autoritățile romane, se străduiește pentru ca scutirile fiscale acordate să nu favorizeze fără deosebire pe cei avuți și pe cei săraci, iar banii din taxe să fie adunați pentru a fi folosiți în ajutorarea celui care era efectiv în necesitate. Angajarea sa personală în a fi aproape și în a ajuta material și spiritual victimele cutremurului și a grindinei, l-au făcut pe acel episcop foarte popular în dieceză. Era Giovanni Maria Mastai Ferretti și după paisprezece ani avea să fie ales papă cu numele de Pius al IX-lea.

(După Vatican Insider, 29 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat