Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozion dedicat familiei, "semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume și pentru Biserică"

În perioada 26-28 august 2016, la Institutul Teologic Romano-Catolic, din dealul Copoului din Iași, a avut loc un simpozion dedicat familiei, cu tema: "Familia, semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume și pentru Biserică".

Au conferențiat: PS Petru Gherghel, episcop de Iași; PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București și coordonator al pastorației familiei, în cadrul Conferinței Episcopilor din România; pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu, profesor titular la disciplina Spiritualitate ortodoxă, Ascetică și Mistică, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie", din Iași; dr. Anca Maria Cernea, medic specialist în medicină generală la Centrul de Diagnostic și Tratament al Spitalului "Dr. Victor Babeș", reprezentant al Asociației Medicilor Catolici din București, precum și prof. dr. Sara Schietroma, psiholog și profesor la Universitatea Saleziană, din Roma, Italia.

Au fost prezente 22 de familii, însumând 73 de persoane, din cinci dieceze, respectiv: București, Iași, Oradea, Satu Mare, Chișinău și din trei eparhii greco-catolice, respectiv: București, Cluj-Gherla, Oradea.

La finalul zilei în care au avut loc conferințele, s-a alăturat prin cântec și voie bună și domnișoara Carmen-Lorena Acatrinei, o cunoscută interpretă de folclor din Tupilați-Neamț.

Simpozionul s-a deschis vineri seara prin sfânta Liturghie celebrată de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de un grup de preoți. După cină, cu o rugăciune solemnă, în aula magna a Seminarului, a avut loc deschiderea propriu-zisă a simpozionului în prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a pr. dr. Felician Tiba, slujitor la Oficiul pentru Pastorația Familiei, a pr. Eduard Soare, vicerector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" și a unui mare număr de participanți.

Cu această ocazie, pr. Felician a amintit scopul întâlnirii: "Am dorit acest simpozion pentru a nu «înmormânta» un dar, așa cum ați găsit scris în mesajul din mape, darul de a fi avut reprezentanți la cele două sinoade dedicate familiei de la Roma, din 2014 și din 2015. Ar fi fost și este păcat să ne oprim doar la simple articole sau la simple consemnări pe site-urile diecezelor noastre sau în revistele diecezelor noastre și să nu mergem mai departe".

La rândul său, pr. Eduard Soare, în numele Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului, a spus un sincer "Bun venit" tuturor participanților, invitându-i să se simtă acasă în "inima inimii episcopului și a diecezei".

PS Petru Gherghel, anticipând conferința pe care avea să o prezinte a doua zi, a subliniat rolul de neînlocuit al familiei, a apreciat inițiativa de a organiza o astfel de întâlnire, a binecuvântat-o și i-a invitat pe cei prezenți să se bucure de un astfel de dar.

Totul s-a încheiat cu rugăciunea de seară și cu explicarea capelei și a seminarului, de către pr. Felician Tiba.

Ziua de sâmbătă a debutat cu sfânta Liturghie în rit bizantin, celebrată de către PS Mihai Frățilă, episcop al Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare", din București, căruia i s-a alăturat pr. Călin Sechelea, coordonator al pastorației familiei în Eparhia de Cluj-Gherla. Au concelebrat și câțiva preoți latini, care împreună cu toți credincioșii l-au lăudat și preamărit pe Dumnezeu pentru darul familiei și pentru "darul" lacrimilor sfintei Monica, care s-a rugat pentru convertirea fiului ei, Augustin.

La ora 9.30, PS Petru Gherghel a prezentat o magistrală conferință despre familie, despre originea și rolul pe care îl are în planul lui Dumnezeu, subliniind în mod special vocația ei de "bastion al vieții, al iubirii și al comuniunii". "Trebuie să recunoaștem, a spus Preasfințitul, că în perioada dificilă a comunismului, familia creștină din România a dus mai departe tradiția și conținutul credinței, prin deschiderea față de viață, față de acceptarea încercărilor și prin simțul datoriei pe care l-a avut și îl are față de generațiile ulterioare".

La rândul său, doamna Anca-Maria Cernea, medic și fiică de fost deținut politic, a subliniat că nu trebuie să ne fie frică să susținem adevărul, iar Biserica, cu atât mai mult, are această vocație și în același timp, datorie. "La Roma, în Sinodul dedicat familiei, am dorit să spun acest lucru, ca Bisericii să nu-i fie frică să susțină adevărul, să nu se teamă în fața provocărilor și a încercărilor care sunt astăzi".

PS Cornel Damian, vorbind despre exortația apostolică "Amoris laetitia", parafrazând titlul operei lui Caragiale, a subliniat "nu trebuie să devină o scrisoare pierdută, ci trebuie citită, studiată și pusă în practică, pentru că este un document care are în sine o bogăție foarte mare".

Pornind de la realitatea existentă, PS Mihai Frățilă, a subliniat la rândul său că familia este capodopera creației, că nu trebuie să se lase influențată de spirtul vremii, că noi, cei care avem misiunea de a o sluji, să o facem cu sinceritate și cu devotament și să nu ne descurajăm, chiar dacă avem impresia că suntem o minoritate. "Minoritatea, spunea Preasfințitul, de regulă dă sens și marchează majoritatea.

Prima parte a zilei a fost încheiată de conferința pr. prof Ioan-Cristinel Teșu, care a amintit că suntem o țară care, de la revoluția din '89, am ucis prin avort circa 24 milioane de alți cetățeni, că la fiecare 50 de secunde, în Uniunea Europeană are loc un divorț și că la fiecare 27 de secunde are loc un avort. Părintele i-a conștientizat pe cei prezenți cu privire la vocația de a da viață și de a fi familie după voința lui Dumnezeu.

În după amiaza zilei de sâmbătă, singura conferință a fost doar a doamnei Sara Schietroma, psiholog și profesor la Univesitatea Saleziană din Roma. Am învățat de la ea că iertarea între persoane și mai ales în familie este o condiție obligatorie pentru a trăi liniștiți, că fără iertare nu se poate construi persoana și că de fiecare dată când ne greșește cineva, trebuie în mod obligatoriu să ne punem în pielea acelei persoane, să vedem intenția pe care a avut-o. De multe ori, a spus profesoara, ne supărăm fără să avem un motiv concret!

Domnișoara Carmen-Lorena Acatrinei a destins atmosfera prin cântecele de voie bună pe care le-a cântat și prin invitația pe care a făcut-o participanților, de a intra în horă.

Seara s-a încheiat târziu după o cină festivă și după o întâlnire în plenul amfiteatrului, în care fiecare a avut posibilitatea să prezinte activitățile pe care dieceza sau eparhia le face în privința pastorației familiei. A reieșit că acestea se preocupă de familii, de formarea tinerilor în privința viitoarei vieți de familie, dar și că familiile se simt însoțite în drumul lor, de multe ori dificil. S-a reiterat nevoia de a se face și mai mult, ca Biserică să găsească resurse și timp mai mult pe care să le aloce familiei.

Duminică dimineața a avut loc prezentarea concluziilor din partea participanților. Din nou a reieșit frumusețea și profunzimea realităților subliniate de către conferențiari, necesitatea de a organiza mai des, poate chiar anual, astfel de întâlniri, iar ca document final a fost propus un "Crez al familiei", din care reiese că același Dumnezeu în care credem, e același care a dorit și susține familia în drumul ei, că iubirea care l-a determinat să creeze e aceeași care trebuie să se afle și la baza familiei.

Simpozionul s-a încheiat cu sfânta Liturghie din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, Liturghie prezidată de către PS Petru Gherghel, în cadrul căreia a fost amintit simpozionul, au fost apreciați și felicitați participanții, iar la sfârșit li s-a oferit tuturor Crezul familiei, o amintire cu fericitul Anton Durcovici, precum și o imagine cu Jubileul Milostivirii.

La predică, pr. Alois Bulai, profesor la Seminarul din Iași, după ce a explicat profunzimea textelor din Liturgia cuvântului, a vorbit foarte frumos despre familie, spunând că trebuie să fie o comunitate de iubire și de comuniune.

Tuturor un sincer și profund mulțumesc, episcopului Petru Gherghel, care ne-a primit în dieceză, pentru un astfel de eveniment, episcopului Aurel Percă, prezent la deschiderea simpozionului, tuturor preoților, seminariștilor și surorilor de la Seminar, părintelui Felician, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, doamnei Eugenia Dămătăr, colaboratoare la acest oficiu, familiilor din Dieceza de Iași, precum și tuturor celor care au participat la o astfel de sărbătoare.

Anca Olaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 26-28 august: Iași: Simpozion dedicat familiei, "semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume și pentru Biserică"

- 28 august: Iași: Liturghia de încheiere a simpozionului dedicat familiei

- 28 august: Iași: Liturghia de încheiere a simpozionului dedicat familiei. Foto: Iulian Oanță


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat