Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc anunță tema Mesajului pentru a 50-a Zi Mondiale a Păcii (1 ianuarie 2017)

Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 50-a Zi Mondială a Păcii, care se celebrează la 1 ianuarie 2017:

"Nonviolența: stil al unei politici pentru pace". Acesta este titlul Mesajului pentru a 50-a Zi Mondială a Păcii, a patra a papei Francisc.

Violența și pacea sunt la originea a două moduri opuse de a construi societatea. Înmulțirea focarelor de violență generează consecințe sociale foarte grave și negative: Sfântul Părinte profită de această situație în expresia "al treilea război mondial pe bucăți". Dimpotrivă, pacea are consecințe sociale pozitive și permite să se realizeze un adevărat progres; de aceea, trebuie să ne mișcăm în spațiile posibilului negociind drumuri de pace, chiar și acolo unde aceste drumuri apar întortocheate și chiar impracticabile. În acest mod, nonviolența va putea asuma o semnificație mai amplă și nouă: nu numai aspirație, suflu, refuz moral al violenței, al barierelor, al impulsurilor distructive, ci și metodă politică realistă, deschisă la speranță.

Este vorba despre o metodă politică întemeiată pe primatul dreptului. Dacă dreptul și demnitatea egală a fiecărei ființe umane sunt salvgardate fără discriminări și distincții, drept consecință nonviolența înțeleasă ca metodă politică poate constitui o cale realistă pentru a depăși conflictele armate. În această perspectivă, este important ca să se recunoască tot mai mult nu dreptul forței, ci forța dreptului.

Cu acest mesaj, papa Francisc vrea să indice un pas ulterior, un drum de speranță adaptat la circumstanțele istorice prezente: a obține rezoluția controverselor prin negociere, evitând ca ele să degenereze în conflict armat. În spatele acestei perspective este și respectul față de cultura și identitatea popoarelor, așadar depășirea ideii conform căreia o parte este superioară din punct de vedere moral alteia. Însă, în același timp, asta nu înseamnă că o națiune poate să fie indiferentă față de tragediile alteia. În schimb înseamnă a recunoaște primatul diplomației asupra zăngănitului armelor. Traficul mondial de arme este așa de vast încât e în general subestimat. Traficul ilegal de arme susține nu puține conflicte din lume. Nonviolența ca stil politic poate și trebuie să facă mult pentru a îndigui acest flagel.

* * *

Ziua Mondială a Păcii a fost voită de Paul al VI-lea și este celebrată în fiecare an la 1 ianuarie. Mesajul papei este trimis la cancelariile din toată lumea și trasează și linia diplomatică a Sfântului Scaun pentru anul care se deschide.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat